Calendari: Festes d'Estiu > Festes de les Mares de Déu Trobades > Festes amb bous

Bous i balls protagonitzen la festa

Ball de bastons

Bou embestint la cargolera

Joc d'habilitat

Trobada de gegants

Cardona celebra la seva festa major pels volts de cada segon diumenge de setembre en honor a la patrona de la vila, la Mare de Déu del Patrocini. Els actes més tradicionals i populars són les activitats amb bous, els gegants i els balls.

La festa major de Cardona es celebra en honor a la patrona del municipi, la Mare de Déu del Patrocini. La festa té com a pròleg els actes de la Diada de Catalunya i com a epíleg els actes de commemoració del 18 de setembre, on Cardona recorda fou el darrer bastió català en caure durant la Guerra de Successió.

La majoria d'actes de la Festa Major es celebren en una espècie de plaça, la Fira, que s'instal·la just davant de l’Ajuntament.

La seqüència ritual

Les celebracions rituals pròpies de la Festa Major comencen divendres a les 12 de la nit amb el “xupinasso”, inici oficial de les festes i la "Nit de l'Empalme", amb actuacions musicals fins l'endemà al matí.

El dissabte al matí té lloc l’ “encierru” dels bous pels carrers de la vila. A la tarda té lloc el trasllat de la imatge de la patrona fins a l’església de Sant Miquel, que va acompanyada per la Banda de Música de Cardona, l'Àliga (que data almenys del segle XVII i que fou reestrenada l'any 2013) i el Ball de Bastons local, un dels grups més singulars del país, format per vuit nens amb uns vestit vermell i blau, i que per a l'ocasió duen un capell blau.

Al vespre té lloc el primer Corre de Bou amb la típica cargolera, que consisteix en una cistella de vímet on s’introdueixen els joves per incitar als bous. El Corre de Bou, defensat amb passió per la població local és, sens dubte, l’acte més important i esperat de la celebració. Segons els cronistes de la festa, el Corre de Bou de Cardona es va començar a celebrar esporàdicament a partir de l’any 1409 i es va consolidar definitivament al calendari local durant la segona meitat del segle XV. Durant molt de temps el Corre de bou es realitzava amb bèsties destinades a ser utilitzades per la pagesia de la comarca en la sempre feixuga tasca de llaurar la terra.

De Corre de Bou se'n celebren també diumenge i dilluns, amb estructura semblant: al matí "encierru" i correbou infantil i a la tarda correbou amb cargolera i amenitzat per la Banda de Música de Cardona. Dimecres, divendres i dissabte es fa un corre de bou amb vaquetes.

Dilluns al matí hi ha la missa dedicada a la Mare de Déu del Patrocini i sardanes. Dimarts es fa una missa pels difunts i la processó de retorn de la imatge de la Mare de Déu al seu emplaçament habitual, la Capella de l’Hospital.

Durant els dies que dura la festa també hi ha una abundant activitat gegantera, amb cercavila nocturna i trobada de gegants; balls, concerts, activitats infantils, etc

Bous de mort. El Corre de Bou de Cardona i la cultura popular taurina de Catalunya
Padullés Plata, Jofre / Arola Editors