Calendari: Festes d'Estiu > Festes de les Mares de Déu Trobades > Festes amb bous

Festes de la Mare de Déu de Gràcia
Vila-real (la Plana Baixa)
Vila-real celebra la seva festa major de setembre amb una intensa setmana de jocs amb bous pel carrer. D’entre tots ells destaca, per l’expectació que genera i per l’entusiasme amb què se celebra, el bou embolat, una piromàquia que consisteix a esquivar les envestides d’un bou que duu unes boles de foc al cap.

Cardona (el Bages)
Cardona celebra la seva festa major pels volts de cada segon diumenge de setembre en honor a la patrona de la vila, la Mare de Déu del Patrocini. Els actes més tradicionals i populars són les activitats amb bous, els gegants i els balls.

Festes de Misericòrdia a Borriana (la Plana Baixa) - se celebren en honor a la seva patrona és la Mare de Déu de la Misericòrdia. El dia central és el 8 de setembre però durant quasi tot el mes, i tenen per aspecte destacat una setmana de bous al carrer.
Festes de la Mare de Déu de Gràcia a Vila-Real (la Plana Baixa) - el divendres anterior al primer diumenge de setembre es realitza la romeria des de l'ermita de la patrona fins a la ciutat amb la imatge d’aquesta. Aquesta tradició secular data de 1757. Durant els deu dies que duren les festes se celebra la novena en honor de la Mare de Déu, així com els actes propis de les festes patronals igual que en el mes de maig. El diumenge de la setmana següent, tornada en processó i posterior romeria amb la imatge de nou a la seua ermita.

Bous de mort. El Corre de Bou de Cardona i la cultura popular taurina de Catalunya
Padullés Plata, Jofre / Arola Editors