Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Altres celebracions

Festa de Sant Antoni

Una diablera jugant amb el porc acabat de matar

Diablera fent de les seves

Caça del gall

Fumant pataquera

La Mata celebra Sant Antoni durant quatre dies al voltant de la tradicional foguera. Amb les diableres fent de les seves, una matança del porc, la caça del gall, la "trança" i certes permissivitats infantils, com fumar pataquera.

Situat en un extrem de la comarca dels Ports, La Mata és un petit poble que celebra una festa de Sant Antoni molt estimada pels seus habitants. Els actes centrals de la festa tenen lloc un cap de setmana posterior al 17 de gener, diada de Sant Antoni.

La seqüència ritual

Els dies previs al cap de setmana es fa la replegada de tronques. Un grup de joves -homes i dones- surten a buscar la llenya per fer la foguera, que es planta en l'encreuament de dos carrers, just sota l'església. Una vegada encesa, i durant els dies que dura la festa, la foguera mai està sola i és l'epicentre de tots els actes.

Dissabte a la tarda es fa una matança del porc a la plaça de l'església i tot seguit s'encén la foguera. Una vegada el foc encès, es fan les tradicionals voltes pel poble, al voltant de la foguera, amb un seguici compost per cremallers, sacerdots, diableres i persones amb els seus animals domèstics (de feina o de companyia) que es porten a beneïr. Tothom qui porta un animal és obsequiat amb una pasta.

Un dels ritus que ha sobreviscut al poble és el sacrifici d’un gall de dos anys per a la festa. El gall, que aporta una família que l’ha estat alimentant per a l’ocasió, es sacrifica en privat (ofegant-lo, sense trencar-li el coll) i, acabada la volta pel poble, el pengen -ja mort- d’una corda. Els joves tracten aleshores d’agafar-li el coll pujats en grup dalt d’un burro, en un estira-i-arronsa festiu que fa les delícies dels que s'ho miren.

Acabat el ritu, una orquestra anima els cossos fins ben entrada la matinada.

L'endemà, diumenge al matí, hi ha la missa en honor a Sant Antoni i la tradicional "trança" a la plaça del poble, la subhasta pública i popular de tots els aliments que han estat aportats per les famílies en benefici del sant i la festa.

La Santantonada acaba dilluns amb dos àpats gastronòmics: el "dinar d'olla" a la plaça del poble i el "Sopar de caldo" a la foguera.

Altres particularitats de la festa

Els dimonis de la Mata són dos i s'anomenen "diableres". Com en d'altres pobles, la seva missió és anar pel poble amb la cara tapada, un trajo amb dibuixos d’animals i una escombra a la mà emprenyant festiva i amistosament a tothom, fent tot tipus de bromes.

Durant aquestes dies els nens i nenes del poble tenen permís per fumar “pataquera” (vitalba clementis), una espècie de liana pròpia de la zona, que pica una mica i que també fumen els adults.

La festa també compta amb una beguda pròpia, el “gitam”, una espècie d’aiguardent de fabricació casolana que va circulant per ajudar a fer passar el fred i crear l’ambient festiu.

La festa de Sant Antoni al Matarranya
Palomar i Abadia, Salvador / Carrutxa