Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Dimonis de Sant Antoni

Dimoni Gros i dimonions

Colla de dimonis, el 1916

Dimonis i sant als anys 1960

Ball dels dimonis davant l'ajuntament

Ball dels dimonis, el dia 17 de gener

Són tres, el dimoni Gros i dos dimonions, i recorren tots els carrers de Manacor en dos dies, pels volts de Sant Antoni, ballant al voltant del sant i rodejats per desenes de persones i un grup musical que els encoratja cantant les cançons populars de la diada.

Manacor celebra la seva Festa de Sant Antoni Abat amb fidelitat al ritual antic. Dos dies de festa grossa, la més gran de l'any al municipi, que s'estructuren al voltant d'una seqüència ritual ben delimitada i seguida massivament pels habitants d'aquesta ciutat a l'est de l'Illa de Mallorca.

Els protagonistes absoluts de la festa són els dimonis, esdevinguts icona identitària a Manacor. Els dimonis de Manacor són tres: el Dimoni Gros i dos dimonions. Tots ells duen un llarg bastó i un vestit fet amb tela de sac de patates pintat amb formes geomètriques vermelles i verdes i alguns dibuixos de rèptils. El Dimoni Gros porta una faixa vermella i la cara tapada amb una gran màscara també vermella, recoberta de pèl negre, grans ullals i dos corns o banyes de boc pintades de negre. Els dimonions, en canvi, duen la cara tapada amb la mateixa tela de sac del vestit i un petit esquellot penjat al cul.

Els dimonis representen les temptacions de Sant Antoni, amb qui ballen durant els dos dies que dura la festa. El ball és sempre el mateix: mentre els acompanyants canten amb emoció la cançó de la festa, els dimonis encerclen al sant, que es manté immòbil al mig, i executen una passos característics, amb l'ajuda del seu llarg bastó, donant voltes en el sentit contrari de les agulles del rellotge.

El ball dels dimonis de Manacor l'executen acompanyats amb la música que emana de diversos violins, i diversos guitarrons i guitarres.

Les lletres de les gloses que s'interpreten i es canten a viva veu mentre ballen els dimonis de Manacor són estrofes dels goigs populars, d'alabança al sant, d'arrel tradicional; com aquestes:

Sant Antoni gloriós, gloriós
de Viana anomenat,
siau nostro advocat,
de tot perill guardau-mós.

Sou un Sant molt poderós
que’n el món mos assistiu
y en el cel intercediu
per noltros, benefactors,
devem, sempre, alabarvos
de gust y de bona gana.
¡Sant Antoni de Viana
de tot perill gordaumós!

i cançons tradicionals, pròpies del cançoner popular, com aquestes:

Sant Antoni és es patró
De Maó i Ciutadella,
Li pegam amb sa botella
Perquè no tenim tassó.

Sant Antoni és un bon sant
qui té un dobé li dóna
que mos guardi els animals
tant si és de pèl com de ploma.

Sant Antoni és un sant vell,
du sabates de gamusa:
no es pot mantenir ell
i vol mantenir sa cussa.

Les gloses cantades solen començar amb una estrofa feta d'onomatopeies:

Para-papa-txim, papa-txim, papa-tximmmm,

Mentre no hi ha ball, els dimonis encomanen l'esperit festiu fent petites bromes amb els assistents, especialment amb els més menuts i amb les dones.

Participació en les festes

La seva participació en la seqüencia ritual és fonamental i s'ha mantingut inalterada al llarg del temps. La seva primera referència escrita és de les acaballes del XIX. Els dimonis participen, el dia 16 en una espècie de capta pels carrers de Manacor, acompanyant al baciner, la persona encarregada de recollir els diners per a la festa i el ball. Els dimonis s'aturen a totes les cases que ho demanen i fan un o més balls davant l'entrada de la casa, en funció de la quantitat de diners que aporta cada casa.

El recorregut comença a casa del baciner, on fan el seu primer ball. Els dimonis ballen matí i tarda pels carrers de Manacor, fins que, després de les emotives i multitudinàries completes a l'església, fan un ball per encendre el fogueró de Sa Rectoria, que és el tret de sortida perquè s'encenguin la resta. Després van passant i ballant per alguns foguerons, on la gent està fent torrada i cantant gloses.

L'endemà, dia 17 de gener, al matí es repeteix la sortida des de casa al baciner, aquesta vegada amb menys gent, i els dimonis fan un recorregut fins l'església, on es troben amb les autoritats i les acompanyen fins al lloc on es beneeixen tots els participants de les beneïdes.

Els dimonis de Manacor són tant populars que centenars de rèpliques de dimonis inspirades en ells surten en les carrosses de les beneïdes del dia 17. Els dimonis, i el sant, també són els protagonistes dels temes que es representen damunt dels foguerons de Manacor.

Altres funcions dels dimonis manacorins són donar els premis de les curses de cavalls que tenen lloc a l'hipòdrom, i també ballar en diversos indrets especials, com la Residència Municipal. El seu darrer ball és el més ritualitzat i trist de tots, perquè és el que posa punt i final a dos dies d'intenses emocions.

Sant Antoni Abat, festa popular d'Artà
Gili Ferrer, Antoni / Documenta Balear