Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Dimonis de Sant Antoni

En el marc de les festes de Sant Antoni apareixen una tipologia d'éssers demoníacs força divers pel que fa a les seves denominacions, vestimenta i atribucions dins la seqüència ritual. Genèricament anomenats dimonis, també es coneixen com a "botargues", "diablets", "dimonions", "dimoniatxos", "diablera", "dimoni gros"... entre d'altres. Aquests personatges representen les temptacions que mortifiquen a sant Pau i sant Antoni i, en alguns casos amb l'ajuda d'altres personatges, recorren els carrers de la població, de casa en casa, ballant, encenent el foc o jugant i encomanant l'esperit festiu entre els assistents.

Dimonis, diablets, botargues
Diferents poblacions
Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com es celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l’Illa de Mallorca, es caracteritzen per l’aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.

Botargues
el Forcall (els Ports)
Criden, salten, pugen als balcons, s’aferren a les noies, increpen als espectadors, beuen, dansen i, finalment, li peguen foc a la barraca, una monumental foguera verda de dos pisos que ells mateixos han construït. Són les botargues, els esperits fecundadors de la Natura, l’ànima de les Santantonades.

Dimoni Gros i dimonions
Manacor (Llevant)
Són tres, el dimoni Gros i dos dimonions, i recorren tots els carrers de Manacor en dos dies, pels volts de Sant Antoni, ballant al voltant del sant i rodejats per desenes de persones i un grup musical que els encoratja cantant les cançons populars de la diada.

Dimonis de sant Antoni
Capdepera (Llevant)
Els dimonis són els protagonistes destacats de les Festes de Sant Antoni de Capdepera. Elevats a la categoria de símbol, divertits i entremaliats, són els encarregats de dur a terme la Rompuda de la Creu, un dels actes que singularitza la festa santantoniana en aquesta població.

Dimonis de Sant Antoni a Artà (Mallorca) - la festa es celebra segons un vell protocol. El dia 16 de gener, a les vuit del matí, s'inicia el berenar, a base de xocolata i ensaïmades, a ca l'obrer. Després amb els músics, que ja han ensaborit el moscatell i el mesclat, inicien un cercavila per tot el poble acompanyats de l'emblemàtica i celebrada parella de dimonis, símbols de la maldat i la temptació humana... Telèfon: 971.82.95.95
Diableres de La Mata (els Ports) - són les botargues de La Mata. Van pel poble amb la cara tapada, un trajo amb dibuixos d’animals i una escombra a la mà emprenyant festiva i amistosament a tothom, fent tot tipus de bromes.
Dimonis de Sa Pobla (Mallorca) - la colla de dimonis de Sa Pobla la componen Sant Antoni, onze dimonis caparrots (vermells i negres) i en "conguito", un dimoni amb vestit negre d'esquelet.El dia 16 al vespre els dimonis fan un ball amb el sant a la plaça major.
Festes de Sant Antoni a Alaro (Mallorca) - el divendres abans del dia 17 a la tarda, passejada de Sant Antoni amb corns i picarols, acompanyat per tots els al·lots i al·lotes de la vila. La vigília, cercavila infantil amb el ball de dimonis infantil i na marranxeta pels carrers d’Alaro. Acte seguit encesa dels foguerons pel ball de dimonis. Ja durant la nit, correfoc amb el ball de dimonis i na marrantxa. El dia 17 s’afectuen les beneïdes a l’esglèsia de Sant Bartomeu. Organitza: Obreria de Sant Antoni, Parròquia de Sant Bartomeu i ajuntament d’Alaro. Telèfon: 971.510.000
Diablets de La Freixneda (el Matarranya) - la vigília, foguera, i convit de pa, xoriços, olives i vi a tots els assistents. Són molt populats els "diablets" que surten a perseguir els nens i les nenes pels carrers de la localitat. La Comissió de Sant Antoni subhasta una sèrie de braços de gitano que ha encarregat en benefici del Sant. Telèfon: 978.85.40.00
Dimonis de Sant Antoni a Ses Salines (Mallorca) - els dimonis que participen a la festa de sant Antoni de Ses Salines són 5: el dimoni vell de Ses Salines, el Dimoni del Pou des Juà, el Dimoni Cucarell, en Banyeta Verda i el Dimoni Tugores. Una feréstega colla de dimonis que va néixer l'any 2007.
Colla de Dimonis Maria Enganxa de Ses Salines (Mallorca) - els dimonis que participen a la festa de sant Antoni de Ses Salines són 5: el dimoni vell de Ses Salines, el Dimoni del Pou des Juà, el Dimoni Cucarell, en Banyeta Verda i el Dimoni Tugores. Una feréstega colla de dimonis que va néixer l'any 2007.
Dimonis de Son Macià, Aj. Manacor (Mallorca) - surten només per Sant Antoni, fent el seu ball típic envoltant el sant. La colla de dimonis de Son Macià és coneguda per ser molt peculiar, amb dimonis molt diferents entre si i entre els dimonis d'altres pobles. Es compon del Dimoni Gros o de pell vermella, el dimoni verd, Sant Antoni, Macianarro i dimoni petit o dimonió. La colla va passant pels diferents bars del poble fent el ball i mentre la gent els acompanya fent música i cantant gloses.
Dimonis d'Herbers (els Ports) - surten en el marc de la Santantonada, acompanyats de cremallers i temptaora. Duent vestit blanc i dibuixos de color vermell.

Sant Antoni Abat, festa popular d'Artà
Gili Ferrer, Antoni / Documenta Balear