Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Elm > Festes de navegants

Festa de la mar

Passada d'entitats

Navegada d'embarcacions tradicionals

Concurs de cuina marinera

Àpat col·lectiu a l'envelat

Cada dos anys, coincidint amb l’inici del bon temps per navegar, la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial organitza, cada vegada en una població diferent, una festa que reuneix bona part de l'estol d’embarcacions tradicionals del país.

La vela llatina

D'uns anys ençà s’ha iniciat un important moviment de revaloració de la cultura marítima tradicional. La part més visible d’aquest moviment, que agrupa persones i col·lectius d’arreu de la costa catalana, és la recuperació de les barques de fusta que havien estat dedicades a la pesca o al transport marítim, com els llaüts o els sardinals. Es tracta d'embarcacions aparellades amb una vela triangular –dissenyada per facilitar la navegació quan hi ha sobtats canvis de vent–, que es recuperen per poder ser utilitzades amb finalitats culturals, pedagògiques i de lleure.

Aquest moviment es va iniciar a Cotlliure, la Catalunya Nord, on a finals del segle XX encara quedaven moltes embarcacions d’aquesta mena abandonades a la platja. A Catalunya, la primera trobada d’embarcacions de vela llatina es va celebrar el 28 de juny de 1986 a Sant Feliu de Guíxols. Des d’aleshores, l’interès en la navegació tradicional va anar creixent, es van fundar més entitats dedicades a la seva promoció i es van anar creant trobades que reunien les embarcacions recuperades.

La Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial

L’any 2005, algunes de les associacions disperses pel territori van decidir fundar la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, una entitat que té per objectiu la protecció, conservació i difusió de la cultura i el patrimoni marítim tradicional.

En l’actualitat, l’entitat està integrada per una vintena d’associacions: El Moll (Arenys de Mar), A Tot Drap (Sant Pol de Mar), Associació d'Amics de la Vela Llatina de Cadaqués, Associació d'Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell, Associació d'Amics de la Vela Llatina de l'Escala, Associació Amics del Quetx Ciutat de Badalona, Associació Amics de la Barca a Vela Llatina, El Mamelló (Pineda de Mar), Associació de Gussiaires Baix a Mar (Torredembarra), Associació L'Arjau (Cambrils), Associació Gironina Amics de la Mar, Associació Patí Català-Vela Llatina Carlos Barral de Calafell, Bricbarca-Centre d’Estudis Nàutics de Vilassar de Mar, Club Nàutic de Mora d'Ebre, Orsapop Amics de la Vela Llatina de Torredembarra i Vela Llatina La Cala (Ametlla de Mar). Es calcula que hi ha prop d’un centenar d’embarcacions censades a Catalunya (2019).

La Festa de la mar

Cada dos anys, una d'aquestes entitats organitza la Festa de la mar. Es tracta d’una festa marítima que se celebra sempre pels volts del 2 de juny, diada de Sant Elm, primigeni patró dels navegants catalans, aprofitant que en aquestes dates les condicions climàtiques a la mar ja s’han estabilitzat definitivament i comença la temporada de navegació per les embarcacions de lleure.

Tot i que cada vegada s’organitza en una població diferent, sovint coincidint amb alguna festa local, i és a càrrec d’una entitat diferent, l’estructura de la celebració és més o menys la mateixa.

L’acte central és la Trobada d'Embarcacions Tradicionals, que compta amb la participació d'embarcacions històriques arribades de diferents punts dels Països Catalans i d’altres indrets del món. Aquesta trobada és, simbòlicament, el tret de sortida de totes les trobades d'embarcacions tradicionals que se celebraran al llarg de la temporada a diferents indrets de la costa catalana.

Al matí, després d’un bon esmorzar, té lloc una cercavila que va des del centre del poble fins a prop del mar, durant la qual desfila, abillats amb els seus vestits característics i les seves banderes o estendards identificadors, la tripulació de totes les entitats marítimes participants. Els acompanyen algunes associacions culturals del poble (balls populars, gegants, músics, etc.) i els representants polítics, que els donen la benvinguda.

Les embarcacions solen fer una navegada conjunta i lliure pel tros de costa proper, un dinar conjunt de les tripulacions i també un vira-vira, un recorregut tancat per l’interior del port durant el qual es fa una presentació ordenada de cada una de les embarcacions participants, mentre s’explica per megafonia la història i característiques de cada bastiment.

Segons l'any, la festa es complementa amb concursos de cuina marinera (especialment els dedicats a la cuina de barca), àpats col·lectius, concerts de música, cucanyes de pal i altres activitats culturals (tallers, exposicions....) que sovint tenen lloc dins un envelat, el recinte festiu propi de la gent de mar, fet amb veles i guarnit amb motius mariners.

La primera edició d'aquesta festa es va celebrar l’any 2006 a Cadaqués. Després s'ha celebrat a Vilanova i la Geltrú (2010), Cambrils (2015), l’Ametlla de Mar (2017), Arenys de Mar i Sant Pol de Mar (2019), l'any 2021 no es va celebrar per culpa de la COVID, i Calafell (2023).

La Confraria de Sant Elm de Lloret
Vilà i Galí, Agustí Maria / Confraria de Sant Elm de Lloret de Mar