Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Elm > Festes de navegants

Sant Elm és el primitiu protector dels navegants catalans, totes aquelles persones que van dins una nau que es mou per l'aigua. Aquest dia, o en dates properes, tot tipus d'entitats nàutiques relacionades amb el món de la navegació (a vela o a motor) pel mar, organitzen festes que sovint inclouen: missa i processó, varada de noves barques o restaurades, trobada d'embarcacions de vela llatina, baixada de barques a l'estil tradicional, sopar popular, cantada d'havaneres i altres músiques, curses d'embarcacions autoconstruides, etc

Festa de la mar
Calafell (el Baix Penedès)
Cada dos anys, coincidint amb l’inici del bon temps per navegar, la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial organitza, cada vegada en una població diferent, una festa que reuneix bona part de l'estol d’embarcacions tradicionals del país.

Fira de la mar
Calafell celebra, cada any a primers de juny i des de l'any 2002, un conjunt d'activitats festives que rememoren l'antiquíssima i intensa relació que aquest municipi costaner ha tingut, i encara té, amb la mar.

Regata de Vaixells d’Època, Clàssics, Clàssics de fibra i Vela Llatina - el primer cap de setmana de juny a Barcelona, organitzada pel Reial Club Marítim de Barcelona i el Museu Marítim de Barcelona. Telèfon: 93 221 48 59
Festa de la Mar - organitzada per la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. És bianual, internacional i es celebra cada any en una població diferent. Inclou una Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya, que compta amb la participació d'embarcacions històriques arribades de diferents punts dels Països Catalans. Des del 2006. Telèfon: 977794528
Festa de Sant Elm a Lloret de Mar (la Selva) - organitzada per la Confraria de Sant Elm, l'entitat més antiga de Lloret, que compta amb més de 450 anys d'història. Se celebra el 2 de juny amb una missa a la capella dels Sants Metges a la tarda. El divendres més proper es fa un sopar de germanor anual (des del 1998) amb tots els titulars nàutics, tant professionals com d’esbarjo, que formen part de l’entitat. Telèfon: 972.364.088
Festa de Sant Elm a Tossa de Mar (la Selva) - segons l'arxiver municipal, a la consueta del s.XVII consta que el 2 de juny es feien diverses misses i una processó que de l'Església (la Vella) baixava a la platja i anava fins a la capella del Socors. La festa es va interrompre a mitjans s.XIX (potser abans i tot) i al segle XX va restar a l'oblit. Per aquestes dates a Tossa actualment es fa la Diada del Pescador, festa que no va tenir, en els seus inicis, res a veure la celebració d'aquesta onomàstica.
Maresmar a Mataró-Arenys de Mar (el Maresme) - es va celebrar per primera vegada el 2018 i pivota sobre una travessa de la costa del Maresme de tots els vaixells participants, des de Mataró a Arenys. Als dos ports se celebren activitats paral·leles (exposicions, xerrades, tallers, àpats gastronòmics, etc) per donar a conèixer la cultura marítima maresmenca, que comprèn la construcció d’embarcacions a peu de platja que van servir per comerciar amb Amèrica durant els segles XVIII i XIX i la formació de navegants (foren famoses les seves escoles de pilots).

La Confraria de Sant Elm de Lloret
Vilà i Galí, Agustí Maria / Confraria de Sant Elm de Lloret de Mar