Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > L'Home dels Nassos

Arribada de l'Home dels Nassos
Vinaròs (el Baix Maestrat), 31 de desembre

L'acompanya un grup de músics

Reparteix carmels als xiquets i xiquetes

Té tants nassos com té l'any

Cada any el 31 de desembre un capgròs que representa l'Home dels Nassos arriba a la ciutat de Vinaròs i durant unes hores, es passeja pels carrers d'aquesta localitat acompanyat pels nens i nenes que es va trobant durant el trajecte.

La tradició de l'Home dels Nassos és una mena de facècia infantil en què els adults fan creure als més petits que el dia 31 de desembre, com que acaba l'any, trobaran pel carrer un home que "té tants nassos com té l'any".

Aquest joc havia estat present a Vinaròs, tal i com descriu el llibre "Cançons i costums de Vinaròs" Ramon Redó. Segons aquest autor el dia 31 de desembre, es deia als més menuts que a la Plaça Tres Reis (o la Fonda 3 Reis), una plaça amb fondes i hostals plena de personatges pintorescos, es podia veure l'home dels nassos. Els infants sortien a voltar pels carrers creient que veurien un home monstruós amb 365 nassos. Després d'unes hores d'anar amunt i avall, decebuts i preocupats de no trobar ningú amb aquell aspecte, els desfeien l'engany preguntant-los: "quants dies té l’any avui?".

L'any 2014, i amb l'objectiu de no perdre l'imaginari vinculat a aquest personatge, la colla de Nanos i Gegants de Vinaròs amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vinaròs, va dotar a la ciutat d'un nou element d'imatgeria festiva nadalenca: un capgròs o nano anomenat L'Home dels Nassos.

La versió vinarossenca d'aquest personatge va ser feta per Toni Mujal, un constructor de Cardona, i representa un home vestit amb un gran barret negre de copa, una camisa negre i una corbata roja. I amb només un -però prominent- nas. Mentre es passeja pels carrers de la ciutat l'acompanya un grup de dolçainers i tabaleters.

L'estrena del capgròs es va produir el 31 de desembre de 2016.

Text:Redacció Festes.org

Imatges: Jordi Beltran, Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs

La resurrecció de l'Home dels Nassos
Bilbeny, Jordi / festes.org
El darrer dia de l'any dóna vida a un dels personatges més populars, però ...

llegir
Qui ha vist l'Home dels Nassos? La literatura i la mitologia popular han recreat personatges amb grans apèndix nasals
Arruga, Jordi / Diari de Barcelona
L'Home dels Nassos, el fabulós personatge que té tants apèndixs nasals ...