Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > L'Home dels Nassos

L'Home dels Nassos és un personatge mític, imaginari, no real, estrany -i a voltes sinistre- que es fa creure a la mainada que apareix l'últim dia de l'any. Se'ls diu que aquest dia surt "un home que té tants nassos com dies té l'any". Els infants no entenen aquest joc de paraules i, innocents, pensen que veuran un ésser terrorífic, estrafet, amb 365 nassos. Aquesta tradició oral, present en el imaginari des de temps ben remots, s’ha convertit, en algunes poblacions, en una figura de cartró-pedra amb forma de capgròs i un nas prominent que aquell dia és passejat en cercavila per diferents indrets de la vila repartint nassos i caramels als petits que surten a buscar-lo. Aquest personatge podria ser una evolució d'una divinitat perduda.

L’Home dels Nassos
Diferents poblacions
El 31 de desembre, la canalla de nombroses poblacions catalanes busca l’Home dels Nassos, un personatge imaginari que posseeix tants nassos com dies té l’any. Des de fa alguns anys, diverses localitats han convertit aquest personatge de l’imaginari popular que simbolitza l’any en un capgròs.

L'Home dels Nassos
Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)
La personificació de l’Home dels Nassos surt a Torroella de Montgrí vestit de pastor -amb barretina, samarra i espardenyes de vetes- i, després de fer un discurs d’inici de la celebració, es passeja en cercavila pels carrers, repartint caramels i acompanyat per un grup de grallers.

Arribada de l'Home dels Nassos
Vinaròs (el Baix Maestrat)
Cada any el 31 de desembre un capgròs que representa l'Home dels Nassos arriba a la ciutat de Vinaròs i durant unes hores, es passeja pels carrers d'aquesta localitat acompanyat pels nens i nenes que es va trobant durant el trajecte.

S'Homo d'es Nassos a Ciutat de Mallorca - A la Ciutat de Mallorca, el mateix dia de sant Sivestre es diu als infants que han d'anar a veure matar «s'homo d'es nassos», que està a la plaça de Cort: és l'aniversari de la conquista de Mallorca pel rei En Jaume I, i les tropes formades a un costat de la plaça disparen tres vegades descàrregues de fuselleria en honor al pal de la bandera del Conqueridor, i aleshores es diu als infants que aquelles descàrregues són per a matar l'home dels nassos; les criatures proven de veure aquell home tan estrany i no arriben a aconseguir-ho.
Home dels Nassos a L’Hospitalet de l’Infant (el Baix Camp) - arribada a L’Hospitalet de l’Infant de l’Home dels Nassos, un personatge de la tradició catalana que representa un any i té tants nassos com dies té l’any. Aquest personatge disfressat amb una capa i amb un gran nas es passeja pels carrers de l’Hospitalet de l’Infant i pels comerços repartint caramels a tota la canalla. Els nens del poble surten al carrer a trobar-se amb aquest personatge i quan el troben els hi dóna caramels.
L'Home dels Nassos de Gràcia, Aj. Barcelona (el Barcelonès) - inspirat en un gracienc del segle XIX, Francesc Derch, l'últim alcalde de la Vila que va participar en la Revolta de les Quintes i del que es diu que "tenia molts nassos".
Home dels Nassos a Calella (el Maresme) - cada 31 de desembre, i coincidint amb l'últim dia de l'any, arriba a la nostra ciutat l'emblemàtic 'Home dels Nassos', un personatge mitològic català i molt estrafolari, que té tants nassos com dies li queden a l'any. Els encarregats de fer arribar l'home dels nassos a Calella són els membres del Grup Pa Vi i Moltó. Telèfon: 93.766.13.39/652.93.97.69
Home dels Nassos a Barcelona (el Barcelonès) - al segle XXI Barcelona estrena un nou personatge d’imatgeria festiva el capgròs de l’Home dels nassos, construït per l’artesà imatger Amadeu Ferrer. La figura de l’Home dels Nassos reprodueix el personatge de l’imaginari popular, un vell amb un gran nas i vestit amb tota mena de referències al pas del temps que porta a les mans la cara d’un nadó i la clau de l’any nou. El personatge apareix cada any el dia 31 de desembre, de bon matí en un indret diferent i emblemàtic de la ciutat. Al matí, l'Home dels Nassos es retroba amb els barcelonins tot apareixent màgicament a la Casa dels Entremesos, des d'on surt en cercavila amb l´acompanyament d'un grup de música. En arribar a la Plaça Catalunya, salutació a les autoritats de la Generalitat de Catalunya i lliurament de la clau per obrir l´any nou als representants de l´Ajuntament de Barcelona.
Home dels Nassos a Les Borges Blanques (les Garrigues) - el dia 31 de desembre al matí l’Home dels Nassos surt de la plaça Constitució per recórrer els carrers de la població i repartir caramels entre nens i nenes.
Home dels Nassos a les Borges del Camp (el Baix Camp) - A migdia o al cap al tard del dia 31 de desembre, se surt a rebre l'Home dels Nassos: actualment un cap gros, donat per la revista local La Borja l'any 2000, amb una pronunciada nàpia. Es passeja acompanyat per un grup de grallers i timbalers locals repartint caramels i les campanes repiquen en honor seu.
Home dels Nassos a Flix (la Ribera d'Ebre) - el dia 31, ja a les portes de l'any nou, al migdia, a la plaça de l'Església es fan les Campanades Infantils. A les 7 del vespre, arriba a la plaça Major l'Home dels Nassos (aquell qui té tants nassos com dies li queden a l'any).
Home dels Nassos a Reus (el Baix Camp) - un personatge prou comú de la diada és l'home dels nassos, un senyor que es diu que té tants nassos com dies té l'any. El joc de paraules és evident per als adults, però no tant per a la canalla, que pot cercar l'home dels nassos entre els molts candidats possibles. A Reus, però, és més fàcil de trobar, ja que fa la seva arribada acompanyat de música i saluda la població des del balcó de l'ajuntament.
Home dels Nassos a La Sènia (el Montsià) - cercavila de l'Home dels Nassos a la Plaça Major.
Home dels Nassos a Montroig del Camp (el Baix Camp) - arribada de l’Home dels Nassos amb tants nassos com dies té l’any. Només se’l pot veure pels carrers el 31 de desembre.
En Nassut de Nassrogent a Terrassa (el Vallès Occidental) En Nassut de Nasrogent surt cada 31 de desembre, per cercar l’Home dels Nassos, que com diu la tradició només apareix aquest dia. L’acompanyen dos ajudants, en Janús i en Fumera, i un pregoner que anuncia l’arribada d’en Nassut i crida tothom a participar a la festa per buscar l’Home dels Nassos. Balla la seva pròpia dansa, estrenada l’any 2012, amb musica de Roger Aulet i coreografia de Marc Galí. Va ser construït al Taller Drac Petit d’en Jordi Grau al 2011 per encàrrec de la Federació d’Associacions de Comerciants de Terrassa (FACT) i va sortir al carrer per primer cop el 31 de desembre d’aquell any.
L'Home dels Nassos a Valls (l'Alt Camp) - un capgròs surt el 31 de desembre pels carrers de Valls per acompanyar a la canalla en la seva recerca de l'Home dels Nassos. Des de l'any 2011.
Home dels Nassos a l’Espluga de Francolí (la Conca de Barberà) - com marca la tradició, l’Home dels nassos es deixa veure pels carrers de l’Espluga acompanyat pels Grallers durant l’últim dia de l’any. La comitiva surt des de l’ajuntament de l’Espluga per dirigir-se fins a la plaça de l’Església acompanyat pels infants que volen acomiadar l'any. La comitiva reparteix caramels i nassos.
Home dels Nassos a Queretes (la Franja) - personatge amb un gran nas que ensuma les mentides dels infants del poble. Els més petits fan una corda amb tants nusos com mentides han dit durant l'any i després la cremen per tal que l'Home dels Nassos no les pogués olorar. Es tracta d'una tradició que es perd en l'origen dels temps i que a Queretes van decidir representar físicament l'any 2006.
L'Home les Nassos a Alforja (el Baix Camp) - al nostre poble és tradició trobar-ho a la plaça de Dalt una mica abans de la mitjanit encara que si vols veure’l arribar lo millor és esperar-lo en el pont de la Balsella. Molta gent del poble espera el seu tradicional parlament, alguns fins i tot amb temor davant sarcàstiques arremeses que de segur aconseguirat que molts dels presents esclatin de riure. El text llegit és una creació col·lectiva i anònima.

La resurrecció de l'Home dels Nassos
Bilbeny, Jordi / festes.org
El darrer dia de l'any dóna vida a un dels personatges més populars, però ...

llegir
Qui ha vist l'Home dels Nassos? La literatura i la mitologia popular han recreat personatges amb grans apèndix nasals
Arruga, Jordi / Diari de Barcelona
L'Home dels Nassos, el fabulós personatge que té tants apèndixs nasals ...