NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 16 d'octubre de 2024 | Galderic | Dia Mundial de l'Alimentació    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu del Carme > Festes majors a la costa


Festes del Port
Festa marinera en honor a la deessa del mar
Llançà (l'Alt Empordà), 16 de juliol i cap de setmana després


Estampa de l'antiga Mare de Déu del Port


L'ermita capella


Imatge actual de la Mare de Déu del Carme


Sortida de la processó després de la missa


La processó al pas per la Casa del Mar


La imatge damunt el vaixell


Barques engalanades


Llançant flors al mar en record als morts


El castell de focs d'artifici


 

Pels volts del 16 de juliol, Llançà celebra les Festes del Port, un conjunt de celebracions dedicada a la protectora de la gent del mar que consisteix en una processó de la Mare de Déu del Carme pel port i diverses activitats relacionades amb la cultura marítima per a petits i grans.

La Festa de la Mare de Déu del Port es celebra cada any pels volts de mitjans de juliol al barri del Port de Llançà.

El Barri del Port i Llançà

En temps molt reculats, i com passà en moltes poblacions costaneres, Llançà estava format per dos nuclis: un a l'interior i l'altre a la costa, a tocar de mar. L’origen d’aquest nucli de població costaner -avui pertanyent a Llançà- es troba doncs en les primitives barraques de pescadors i comerciants mariners llançanencs que van construir per a deixar-hi l’ormeig i la resta d'estris de pesca i comerç. Quan a mitjan segle XVIII deixaren de ser freqüents els atacs de corsaris i pirates, aquestes primitives construccions acabaren essent els habitatges habituals on anaren a viure amb llurs famílies. Amb el temps, i gràcies al comerç de vi, aiguardent i oli, i a la pesca, barri i poble s’ajuntaren. Ja més modernament, les activitats turístiques i recreatives han configurat l’actual Llançà, un pròsper municipi situat entre Colera i el Port de la Selva.

L’ermita de la Mare de Déu del Port

Conta la llegenda que, a les darreries del segle XVII, uns mariners catalans que feinejaven pel Golf de Lleó es van trobar amb un terrible temporal que amenaçà la seva vida. Aleshores, els tripulants, veient-se morts, van demanar protecció a la Mare de Déu del Port davant els perills de la mar, i van fer prometença que, si arribaven vius a bon port, edificarien una ermita en honor seu. I així fou com, una vegada arribats sans i estalvis a la badia de Llançà, hi pogueren amarrar el vaixell i després bastir-hi una capella que, segons la inscripció de la porta, es va acabar l’any 1691.

D’aquesta manera és com els habitants de Llançà expliquen la presència d’aquesta ermita-capella dedicada a Nostra Senyora del Port.

Durant molts anys aquesta ermita fou un indret de culte a la Mare de Déu, en la seva condició de protectora dels que viatgen per mar, de mariners però també de pescadors, una advocació local de la Mare de Déu, semblant a la Deessa del Mar d’altres cultures.

Des del segle XVIII l’ermita fou freqüentada per un ermità, l’ermità del Port, que hi vivia i alhora es cuidava de totes les cerimònies del culte. I d’entre elles de les festes anyals que s’hi feien. Els arxius documenten dues festes tradicionals que tenien lloc a l’ermita: un aplec per Sant Baldiri, al maig, i la gran festa del 8 de setembre, la festa per autonomàsia de la capella. Celebrada per vot de poble, seguint la llegenda local, la festa consistia en una processó cívico-religiosa fins l’ermita que comptava amb la presència institucional de tots els membres de l’ajuntament. Durant el segle XIX, la Mare de Déu del Port també era passejada en processó cada vegada que hi havia sequera o que la fil·loxera amenaçava les vinyes.

La instauració de la Festa de la Mare de Déu del Carme

La guerra de 1936-39 va provocar el desmantellament de la capella i la desaparició de l’imatge original de la Mare de Déu del Port, que duia el nen Jesús en un braç i un vaixell en l’altre, i vestida amb el seu característic vestit cònic. Amb els anys, es substituí el culte tradicional a la marededéu local, la Mare de Déu del Port, i es va abolir la seva festa principal, el 8 de setembre. Al seu lloc, s'instaurà el culte a la Mare de Déu del Carme, patrona de la marina espanyola, instituint-se així la seva festa anual pels volts del 16 de juliol. La imatge, l’actual, és una reproducció de la Immaculada Concepció de Murillo. Amb els anys, com en moltes altres poblacions costaneres, la Festa del Carme arrelà i anà substituïnt l’antic culte a la Mare de Déu del Port.

En l'actualitat, la Festa de la Mare de Déu del Carme del barri del Port de Llançà és la festa més important de l'estiu en aquest municipi costaner.

La festa, avui

Comença el matí del dia 16 de juliol, amb una missa a l’ermita-capella del Port que acaba amb la cantada dels goigs, referents encara a l’antiga Mare de Déu del Port. La lletra dels goigs, que és de principis del segle XX, explica bé les funcions d’aquesta divinitat protectora: que guardi de tot mal al mar, que sigui bona guia de mariners i que calmi

"…la mar irada
per poder-hi navegar.

Sigueu Mare protectora
sempre més dels pescadors:
que la xarxa i la fitora
trobin peix ben abundós…"

A continuació s'inicia la processó pel port que encapçala una imatge de la Verge del Carme i en la que participen petits, joves, grans, veïns, forasters i turistes. Davant la imatge hi desfilen les pubilles de Llançà i una banda de música que anima tot el trajecte, que va des de l'ermita fins al port.

Des del 1975, si el temps ho permet, s'embarca a la Verge en un vaixell i es porta mar enllà perquè beneeixi les aigües amb la seva presència. L’acompanyen una bona colla de barques de pesca, barques de navegar tradicionals, barques esportives i recreatives, totes elles ben engalanades amb banderes catalanes per a l’ocasió, fent sonar els clàxons i llançant petards a l’aire.

La festa també inclou el record als familiars difunts: en un moment de la travessa totes aquelles persones que treballen amb el mar i que hi han perdut algun familiar, llancen un ram de flors a l'aigua.

Durant tot el dia i l'endemà hi ha activitats festives, amb grups d'animació, gegants, jocs per a la mainada, sardanes i havaneres. La festa acaba amb una regata de vela lleugera, ball i un gran castell de focs d'artifici.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  13449 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Confraria de Pescadors de Llançà
http://www.cpllanca.cat/
Port Pesquer s/n
17490 Llançà (l'Alt Empordà)
972.38.03.62
confraria@cpllanca.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org