NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu del Carme > Festes majors a la costa


Pels volts del 16 de juliol, se celebren les festes patronals o majors d'aquells nuclis de població, districtes o barris marítims (Baix a Mar, el Port, la Platja) que tenen a la Mare de Déu del Carme com a patrona. En algunes localitats la Verge del Carme ha substituït a una marededéu local molt anterior (Nostra Senyora del Port, Santa Maria del Mar...) però amb atribucions protectores semblants respecte als perills de la mar. La processó marítima és l'acte central de les festes i es complementa amb una gran quantitat d'activitats culturals.


il·lustració de la notícia
 Festes del Port
Llançà (l'Alt Empordà)
Pels volts del 16 de juliol, Llançà celebra les Festes del Port, un conjunt de celebracions dedicada a la protectora de la gent del mar que consisteix en una processó de la Mare de Déu del Carme pel port i diverses activitats relacionades amb la cultura marítima per a petits i grans.


il·lustració de la notícia
 Festes del Carme
Ampolla (el Baix Ebre)
Amb motiu de la diada a la Mare de Déu del Carme, la localitat marinera de l’Ampolla celebra la tradicional processó marítima nocturna i l’espectacular castell de focs aquàtic, un esdeveniment que suposa un punt i apart en el calendari festiu anual dels mariners i navegants locals.


il·lustració de la notícia
 Festa del Carme
Barri del Serrallo, Tarragona (el Tarragonès)
Els veïns del conegut barri del Serrallo, mariners en la seva gran majoria, celebren la Festa del Carme amb una vistosa cercavila terrestre que es converteix en una processó marítima que, durant unes hores, retorna aquesta divinitat del mar al seu medi natural.


Festes del Carme a Capdepera (Mallorca) - 16 de juliol i cap de setmana anterior. Festes dedicades a la patrona d'una de les quatre cales del municipi. Es fan un gran nombre d'activitats, d'entre les que destaca el pregó, el passacarrers, la Travessa del Moll nedant (des del 1988), els jocs populars i el pal ensabonat, el sopar mariner, cantada d'havaneres... El dia 16 al vespre té lloc la sortida de la imatge de la Mare de Déu del Carme des de la seva majestuosa església i la processó marítima, que acaba amb un gran castell de focs des del moll i un concert.
Festes patronals a Moraira, Aj. de Teulada-Moraira (la Marina Alta) Festes d'aquest nucli de població costaner que antigament només havia estat que un petit port de pescadors de Teulada. Se celebren pels volts dels dies 14, 15 i 16 de juliol i cap de setmana proper i estan dedicades a Nostra Senyora dels Desemparats (15) i a la Verge del Carme (16), essent la veneració cap a la Mare de Déu dels Desemparats molt anterior a la del Carme. Se celebren revetlles musicals, "bous a la mar", focs artificials, ofrenes florals i processons amb les respectives imatges de les patrones, essent marítima només la del Carme.
Festes de la Mare de Déu del Carme al Port d'Andratx, Aj. d'Andratx (Mallorca) (Mallorca) - Setmana del 16 de juliol. La Mare de Déu del Carme és la patrona del Port d'Andratx i cada any per aquestes dates se celebren unes festes activitats per a tots els públics: revetlles, sopars a la fresca, ballades populars, correfoc... El dia 16 té lloc l'acte central, la processó marinera. Després de la missa, la processó parteix de la Parròquia de la Mare de Déu del Carme (1918), passa per diversos carrers del Port fins arribar al moll, on embarquen la imatge i naveguen per les aigües acompanyada per nombroses barques engalanades.
Festes patronals al Grau, Aj. de Gandia (la Safor) - L'acte central és la processó marítima del 16 de juliol amb les imatges de la Verge del Carme i la Mare de Déu de Misericòrdia, protectora dels mariners i navegants del barri marítim de Gandia i popularment coneguda per Blanqueta perquè la seva imatge està feta de marbre blanc. Segons la llegenda, va ser trobada pel capità d'un vaixell de cabotatge i va decidir quedar-se a Gandia, després que el mariner intentés, sense èxit, desembarcar-la en diferents ports. La imatge de la patrona del Grau arriba dies abans, en un acte que inclou una actuació de la colla de dimonis local, albades i dansada popular.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org