Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres diorames

Mostra de diorames i pessebres

Mostra de pessebres

Mirant els diorames

Mirant l'interior d'un diorama

Detall de l'interior d'un diorama

Cada any per Nadal la població baixempordanesa de Mont-Ras acull una exposició de pessebres i diorames que aglutina algunes de les millors creacions dels artistes pessebristes d'aquestes contrades.

Mont-Ras acull, des de l'any 2004, la "Mostra de pessebres i diorames", una mostra d'art pessebrístic nadalenc. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació de Pessebristes del Baix Empordà, una jove entitat nascuda l'any 2002 per agrupar bona part dels amants i practicants de l'art de fer pessebres en aquesta comarca.

La mostra està formada per dos espais, una dedicada als pessebres de qualitats i estils diversos -on es poden veure diferents pessebres populars- i una mostra de diorames.

El diorama és una obra d'art de petites dimensions condensada en un petit espai quadriculat tancat i que pot ser contemplada per l'espectador a través d'una finestreta. El diorama utilitza i incorpora tècniques d'altres disciplines, com la perspectiva, l'escenografia, la il·luminació, la composició, el color, l'escultura.

A diferència del pessebre casolà o popular, on tot gira a l'entorn de l'escena del naixement, en el diorama s'hi poden veure diferents escenes relacionades amb el Nadal. Així, es poden veure diorames d'algun dels moments relacionats amb el naixement de Crist, com l'anunciació de l'àngel a Maria, l'anunci als pastors, la recerca de posada dels pares, el mateix naixement, els tres reis, diferents moment de la infància de Jesús... però també escenes de la vida quotidiana, com la cagada del tió a l'interior d'una casa. I tot en el marc d'uns paisatges naturals i construccions sovint localitzats i inspirats en paratges propis de l'Empordà i Catalunya.

Els diorames estan exposats en una sala fosca i poc il·luminada, per tal que els espectadors puguin admirar, a través de la finestra de cada diorama, l'escena que mostra. Hi ha diverses categories de diorames, en funció de l'edat de l'autor (adults i infantils) i els assistents poden votar quin és el que més els agrada. Una votació feta per experts determina el diorama guanyador.

Text i imatges: Redacció festes.org, Arxiu festes.org

Avià i els pessebres