Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres diorames

Al costat dels pessebres casolans i dels monumentals, hi ha els pessebres diorames, també coneguts amb els noms d'artístics o bíblics. Es tracta de pessebres que requereixen de cert domini dels materials i que estan formats per panorames tancats. Són representacions corpòries d'una escena nadalenca que incorporen la sensació de volum, atmosfera, profunditat i llum. D'aquests pessebres se'n fan concursos i exposicions en dates nadalenques. Les modalitats que poden adoptar aquestes mostres de l'art pessebrístic vénen donades, per una banda, pel tipus de pessebre -dimensions normals, miniatura, portàtils, etc.- i per l'altre, pels seus constructors -adults, infantils, escolars, botiguers, membres associacions pessebristes, etc. Amb aquestes mostres públiques i obertes estan orientades a difondre i estimular la continuïtat del costum casolà del pessebre.

Mostra de diorames i pessebres
Mont-Ras (el Baix Empordà)
Cada any per Nadal la població baixempordanesa de Mont-Ras acull una exposició de pessebres i diorames que aglutina algunes de les millors creacions dels artistes pessebristes d'aquestes contrades.

El pessebre diorama - pàgines especials sobre el pessebre diorama que a diferència del popular està format per panorames tancats. Textos de Josep Duch Cartañà i Josep Gomis Blanch i dibuixos de M. Carme Axet Martí.
Antoni Sans - Pessebres Diorames - consisteix en una col·lecció de diorames representant els passatges bíblics més significatius i altrament coneguts. Aquest projecte, força ambiciós, ha estat la meva il·lusió de fa molts anys i en porto més de vuit treballant-hi.
Concurs de Diorames, Pessebres i Composicions Nadalenques de Castell d'Aro (el Baix Empordà) - es convoca des de 1980 i hi ha tres categories: infantil (que es divideix internament fins a 8 anys i de 9 a 12 anys), juvenil (fins a 18 anys) i adults (majors de 18 anys), facilitant així la participació a un ampli ventall d’edats. Les obres participants s’exposen al Castell de Benedormiens de Castell d’Aro del 22 de desembre al 13 de gener.
Exposició de diorames al Monestir de Solius - la col·lecció de diorames que us oferim de poder visitar, constitueix un conjunt de gran valor artístic, popular i religiós, que va començar el 1970 amb l'escena del Naixement, de mans del germà Gilbert Galceran, monjo de Solius, que ja tenia exposicions de pessebres a Roma i a l'abadia d'Hauterive, prop de Friburg, Suïssa, i ara continuada pel germà Albert Fontanet. Cap d'elles, però, no supera la que, a còpia de molts anys de treball, hem pogut reunir a Solius. Excepte les figures, sovint fetes per encàrrec exprés, tot és obra dels germans Gilbert i Albert en aquests prodigiosos i artístics diorames. El manteniment d'aquesta Exposició, ha sigut i continua sent possible gràcies a la col·laboració dels monjos i als donatius voluntaris i anònims dels visitants.
Concurs de Pessebres d'Igualada (l'Anoia) - obert a tothom que resideixi a Igualada. S'estableixen 4 categories: pessebres infantils (fins a 12 anys), pessebres populars (majors de 12 anys), pessebres grup infantil i pessebres grup adults. Organitza l'AAVV del barri de Sta. Caterina, Carme i travessies i l'Institut Municipal de Cultura. Es celebra des del 1991.
Mostra de Pessebres i Diorames de Sant Antoni de Calonge (el Baix Empordà) - es celebra des de principis de desembre a la Candelera, a l'Espai Cultural Marsala, des de l'any 1998. Telèfon: 972.66.04.81
Betlem de Jesús de Palma (Mallorca) - el conjunt pessebrístic més antic conservat al nostre país és el Betlem de Jesús de Palma a l'església de l'Anunciació, coneguda popularment com La Sang. Segons la tradició, aquest Betlem va arribar miraculosament l'any 1536 a bord d'una embarcació que, procedent d'Itàlia, va arribar a la ciutat per culpa d'una tempesta, tal com es representa en una pintura del s. XVIII que es conserva a la mateixa església. Cap a l'any 1536, una nau que procedia d'Itàlia i que duia figures escultòriques dels set misteris de la Mare de Déu es va trobar enmig d'un fort temporal. El capità, Domingo Gangonne, va prometre que donaria com exvot (objecte que s'ofereix en do a Jesucrist, a la Verge, a un sant, en compliment d'un vot, en record d'un benefici rebut) un dels misteris si aconseguien salvar-se. La primera llum que varen veure i que va guiar l'embarcació fins a l'illa va ser la del llum de Nostra Senyora de les Neus que estava encesa nit i dia a l'antic convent de Nostra Senyora dels Àngels, o de Jesús, de Palma. Els monjos varen anar a auxiliar la tripulació i Gangonne complint amb el promès va donar a triar un dels misteris. El prior va triar el del naixement, però el capità es va negar, demanant-li que en triés un altre o cap. No obstant això, quan el capità va intentar partir de nou no va poder, el vaixell es quedava ancorat tot i les favorables condicions meteorològiques i de la mar. Gangonne ho va interpretar com un senyal del cel i va donar les figures als monjos del convent de Jesús. Telèfon: 971 727 424
Exposició de pessebres a Castellar del Vallès (el Vallès Occidental) - data del 1951 i està organitzada pel Grup Pessebrista de Castellar del Vallès. S'hi presenten diversos diorames i cada any, des del 2011, a més a més del quadre bíblic s'hi afegeix un tema paral·lel. També s'organitza un concurs de pessebres (des de 1943) en tres categories: artístic, popular i infantil. Telèfon: 649.977.380

Avià i els pessebres
Rafart i Canals, Josep / Associació Cultural El Vilatà