Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Aplecs

Aplec de Santa Llúcia

L'ermita de sant Llop

La santa dels quatre ulls

L'àpat popular

Arrossada popular

Situada en un extrem del massís muntanyós de les Gavarres, l'ermita de Sant Llop acull, cada diumenge proper a Santa Llúcia, nombrosos visitants vinguts dels pobles de la rodalia per celebrar un aplec en honor a la copatrona Santa Llúcia.

L'ermita de Sant Llop és en un indret elevat als afores del terme municipal de Torrent. Data de mitjans segle XVIII, i està situada dins el massís muntanyós de les Gavarres, a l'extrem septentrional de la serralada litoral. Tot i que es creu que és l'antiga parròquia de Torrent (dedicada a Sant Vicenç del Mont, segle XV) en l'actualitat està dedicada a sant Llop, un misteriós sant invocat contra la pesta i altres mals, com el mal de coll. A les Gavarres, els pastors l'invocaven perquè deien que allunyava els llops a més de set hores. El conjunt el formen l'església, una casa annexa (l'antiga casa de l'ermità que la custodiava, que inclou un pou) i un conjunt de terres propietat de l'ermita.

Cada diumenge proper l 13 de desembre s'hi celebra un aplec dedicat a Santa Llúcia, una santa cristiana que disposa d'una capella dins l'església. Antigament hi acudien les modistes (de les que santa Llúcia era patrona) per aprendre a cosir i a fer-se l’aixovar. Aquest dia festejaven, ballaven sardanes i oien missa i pregaven perquè la santa els conservés la vista. Una vegada acabat l'aplec algunes noies anaven fins a la platja i es rentaven la cara amb aigua de mar set cops seguits.

En l'actualitat, aquest dia es treu una imatge de la "santa dels quatre ulls", se li diu una missa i es celebra un concorregut àpat popular en uns terrenys propers. Els que hi acudeixen, vinguts de tots els pobles de la rodalia, fan petits focs per coure la carn que es menjaran -amb allioli- en companyia d'amics i familiars. També s'hi cou un gran arròs del que en mengen tots els assistents que ho desitgen.

Els goigs que s'hi canten diuen:

En vostra santa capella
a Sant Llop situada
acuden santa donzella
de tota esta contrada
prenent-vos per advocada
en aquesta vida trista.

L'any 1976 el músic Emili Juanals i Roqué dedicà una sardana a aquesta església i al poble de Torrent.

Ajuntament de Torrent
17123 Torrent d'Empordà (el Baix Empordà)