Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Aplecs

Aplec de Santa Llúcia
Torrent d'Empordà (el Baix Empordà)
Situada en un extrem del massís muntanyós de les Gavarres, l'ermita de Sant Llop acull, cada diumenge proper a Santa Llúcia, nombrosos visitants vinguts dels pobles de la rodalia per celebrar un aplec en honor a la copatrona Santa Llúcia.

Festa de Santa Llúcia a La Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà) - aplec a l'ermita de Santa Llúcia, amb esmorzar a base de botifarra dolça i ballada de sardanes. Tot seguit, missa i dinar de germanor. Es celebra el cap de setmana més proper al 13 de desembre.
Aplec de Santa Llúcia a Santa Pau (la Garrotxa) - cada 13 de desembre, molta gent s'aplega a la capella que té dedicada aquesta santa al Santuari de Santa Llúcia de Trenteres, a la població de Santa Pau, amb l'objectiu de recollir elements per fer el pessebre. Telèfon: 972.68.00.02
Aplec de Santa Llúcia a Sant Aniol de Finestres (la Garrotxa) - se celebra el dia 13 de desembre, sigui o no diumenge, a l'església del poble. Reuneix molta gent de la contrada i fins i tot de Girona. Després de la celebració de la missa solemne cantada hi ha sardanes, refrigeri i sorteig d'un xai.
Aplec de Santa Llúcia a l'ermita de Sant Sebastià, Aj. de Palafrugell (el Baix Empordà) - se celebra el 13 de desembre. Trobada festiva a l'ermita de sant Sebastià de la Guarda, esplèndida talaia davant el mar, on es fa una missa i una ballada de sardanes. L'aplec havia estat molt concorregut i era tradició menjar-se la típica llonza. "Per Santa Llúcia un ambient pagà envolta a la multitud, que puja alegre a l'ermita, amb mes ganes de menjar-se la típica llonza que de ajonellar-se al peu del Sant. Per Santa Llúcia, entre el xibarri general, floten, sonores, les rialles i sonen, aguts, els xiscles". Tots anem l'ermita blanca i pulida, expléndida atalaia per a admirar aquest mare nostrum que s'extén allá dessota, furíós o sossegat, i pasa sempre arrant de costa el seu sarrell de blanca espuma". Setmanari Baix Empordà 1921