Calendari: Festes d'Estiu > Concursos > Concursos de focs d'artifici

Concurs Internacional de Castells de Focs Artificials

Introduint el material pirotècnic dins el canó de disparament

Ambient a la platja

Els focs són espectaculars

Una parella mirant els focs

Cada any durant la primera setmana completa de juliol empreses pirotècniques procedents de diversos indrets del món fan esclatar tones de pólvora a la Platja del Miracle de Tarragona en el marc d'un dels concursos de focs d'artifici més importants d'Europa.

De concursos de castells de focs se’n fan a diversos municipis durant l’any. A Tarragona, des del 1990 i durant la primera setmana de juliol, prestigioses pirotècnies del país, així com d'altres procedents de països com el Japó, la Xina, els Estats Units, Alemanya o Itàlia es disputen el trofeu de la Venus tarragonina, que acredita el seu guanyador com una de les empreses de focs d'artifici de més renom a escala internacional.

Les empreses que hi participen són reconegudes fabricants de material pirotècnic, dissenyadores de castells de foc i proveïdores de tot tipus de productes relacionats amb els focs d'artifici. Algunes són pirotècnies que han clausurat cerimònies olímpiques i altres grans esdeveniments, mentre que d'altres són empreses relativament noves i més modestes.

El concurs ha esdevingut un dels certàmens de referència a la Mediterrània i és un dels més importants del món, tant per la qualitat de les disparades com pel nombre d'espectadors.

Es calcula que cada any es disparen un promig de 5.000 Kg de focs artificials i que els espectadors superen els 300.000.

Premis i votacions populars

Cada nit una pirotècnia diferent fa esclatar els seus focs des de la punta del Miracle, al costat de la platja del mateix nom. El premi s'atorga mitjançant un jurat oficial i un de popular. D’aquesta manera, a més a més del jurat tècnic i especialista, el públic assistent pot participar en l'elecció del guanyador. Des de mitja tarda, milers de ciutadans arriben a la platja i al passeig marítim per instal·lar les seves taules, cadires i tovalloles, i hi sopen al cap d'unes hores. Quan els focs acaben, emeten el seu veredicte mitjançant paperetes, missatges telefònics o a través d'internet.

Focs ecològics

El concurs també té en compte el medi on es realitza i vetlla per reduir l'impacte ambiental dels focs sobre l'aigua del mar, mesures que fa anys que s'apliquen a concursos i exhibicions que es realitzen a països com Alemanya, el Canadà o el Japó, en què, en alguns casos, fins i tot tenen lloc en paratges declarats d'interès natural.

Ajuntament de Tarragona. Cultura
Plaça del Pallol, 3