Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Elm > Bots de salvament

Bot salvavides

El bot a la platja

La proa del bot de salvament

Exhibició dins l'aigua

Ofrena de la Diada

El bot salvavides de Calafell és un dels elements més singulars de la cultura festiva marítima del nostre país. Construït el 1905, és l’únic que es manté en actiu com a bot d'exhibició i participa de totes les festes populars marineres que tenen lloc durant l’any al municipi.

Els bots salvavides

Els bots salvavides o bots de salvament eren unes embarcacions de fusta de grans dimensions que servien per socórrer els pescadors o als transportistes marítims que havien sofert algun tipus d'accident a la mar. Són els precedents de les actuals estacions de salvament marítim, formades per modernes embarcacions provistes amb tot tipus d’aparells per a navegar.

Quan, en el marc d'una jornada el seu vaixell quedava embarrancat, patia un naufragi, incendi o qualsevol altre accident a prop de la costa, s'avisava el bot de salvament, que sortia a socórrer la tripulació.

Els bots salvavides, com els caps de salvament (unes cordes llargues que es llançaven al mar per ajudar les barques en perill) es beneïen el dia de Sant Pere.

De bots de salvament n'hi havia a molts països europeus i a Catalunya n'hi havia a moltes poblacions, essent els més antics els de Blanes, Barcelona, Tortosa i Sant Carles de la Ràpita, tots del 1881 i avui desapareguts.

En l'actualitat només es conserven tres exemplars de bots salvavides de finals segle XIX principis del XX: el de Vilanova i la Geltrú (1882-1916), l'únic que manté la seva estructura original i que és exposat a l'Espai Far; el de Sant Feliu de Guíxols (1886), restaurat l'any 1987 i que està exposat a l'estació de salvament marítim acompanyat del seu carro varador; i el de Calafell (1905), que és l'únic que es manté en actiu com a bot d'exhibició.

El bot dels velluts

El bot salvavides de Calafell fa uns deu metres i té la particularitat que fou construït de manera que no es pogués submergir mai. Les seves espectaculars exhibicions es caracteritzen per les voltes que li fan donar sobre si mateix retornant sempre a la seva posició original.

El bot salvavides de Calafell fa la seva exhibició en totes les festes populars organitzades per la gent de mar de Calafell, coneguda popularment per "velluts" en referència als antics vestits que portaven. Per sant Elm, a principis de juny, participa de la Fira de la Mar; a finals de juny apareix durant les festes majors de Sant Pere; el 16 de juliol, en motiu de la diada de la Mare de Déu del Carme, i l’11 de setembre, en motiu dels actes de la Diada, els seus tripulants fan la ofrena al monument i una darrera exhibició.

El bot calafellenc també ha participat en nombroses festes populars d’altres municipis costaners catalans i d’altres indrets del món.

El bot salvavides de Calafell. Vivències d'un tripulant
Solé i Rubió, Jaume / Llibres de Matrícula