Calendari: Festes d'Estiu > Festes de principis de juliol > Festes majors

Glòria a Sant Zenon

El brindis

Els gegants d'Arenys de Mar

La lluminària a la Riera

Els concerts de nit

La festa major de Sant Zenon, dedicada al patró dels amants del vi, és la més emblemàtica de la vila i la formen quatre dies de festa grossa que venen marcats per les populars Completes, el multitudinari castell de focs a la platja, la trobada de gegants i diversos espectacles per a la canalla.

Sant Zenon i Arenys de Mar

El dia central de les celebracions és el 9 de juliol, dia del patró de la vila, Sant Zenon, que ho és des de 1664, quan així ho acordà el municipi per vot de poble. Aquest sant és el patró dels arenyencs, dels que treballen als cellers i a les vinyes i fins i tot dels borratxos. Pel que sembla, Sant Zenon era un soldat romà convertit al cristianisme que va acabar els seus dies devorat pels lleons del circ. Diu la història que les relíquies d'aquest sant màrtir les varen embarcar per ser traslladades a l'antiga Imperial Tàrraco i que, mentre navegaven per la Mediterrània, un canvi de temps sobtat va obligar a tocar terra, anant a parar a les platges d'Arenys de Mar. El poble els va donar bon acolliment i els navegants, agraïts, varen deixar una part d'aquelles despulles. Els clergues del moment se'n feren dipositaris i el transformaren en patró de la vila, fent-lo presidir, conjuntament amb la marededéu, el retaule barroc de l'església.

Els actes de la Festa major

La Festa Major comença la vigília de la diada del patró al vespre amb el tradicional pregó i el brindis popular a la plaça de la Vila amb cava i coquetes d'Arenys per a tothom. El brindis es fa amb unes copes que els arenyencs col·leccionen i que duen estampades a una banda l’any en curs i a l’altra l’anagrama de l’entitat que fa el pregó. Seguidament, tenen lloc que les Completes a l’església. Es tracta d’un acte popular de lloança al patró i de veneració de les seves relíquies que acaba amb el cant massiu de l’himne a Sant Zenó, moment que dóna el tret de sortida popular a les festes. Aquesta mateixa nit, després de la sortida d'autoritats i l’encesa d’una llarga traca a la Riera, comencen els concerts i els balls populars.

Aquesta tarda hi ha diferents espectacles infantils i la primera sortida dels gegants, que van a cercar les autoritats que surten de missa i els condueixen fins a peu de platja, on té lloc una de les cites més multitudinàries de la festa major: el castell de focs.

Un dels moments més esperats de la festa major és la trobada de gegants de dissabte a la tarda, que compta amb la participació de gegants del Maresme i d'altres indrets del món. El mateix dissabte al vespre hi ha sardanes, concerts i teatre de carrer.

Les festes compten amb diferents propostes culturals, d’entre les que aquest any destaquen el teatre, la tradicional fira d’atraccions i un enllumenat especial de festa major de la Riera.

La Llagastada d'Esparreguera
Diversos autors, / Colla de Diables d'Esparreguera