Calendari: Festes d'Estiu > Festes de principis de juliol > Festes majors

Arenys de Mar (el Maresme)
La festa major de Sant Zenon, dedicada al patró dels amants del vi, és la més emblemàtica de la vila i la formen quatre dies de festa grossa que venen marcats per les populars Completes, el multitudinari castell de focs a la platja, la trobada de gegants i diversos espectacles per a la canalla.

Vic (Osona)
La Festa Major de Vic se celebra en honor a Sant Miquel dels Sants, patró de la ciutat, i compta amb un programa divers i ampli que combina els elements d’arrel més tradicional, com el ball de l'Àliga o la dansa de l'Espígol, amb un complert repertori d’activitats complementàries.

Festes de la Santíssima Sang i Bous a la Mar
Dénia (la Marina Alta)
Les festes patronals de la Santíssima Sang de Dénia són conegudes arreu per la seva activitat estrella, els bous a la mar, declarada Festa d'Interès Turístic Estatal. L'activitat, originada al barri portuari el 1926, valora el valor i la força dels mossos per l'habilitat que tenen d'arrossegar els bous el més a prop possible de la mar, fins que algun d'ells cau a l'aigua.

Esparreguera (el Baix Llobregat)
Esparreguera acull a mitjan juliol una piromàquia protagonitzada per un esbojarrat estol d’aviram festiu i per un grup de mossos que mira de conduir-lo cap al seu corral. Tot i tractar-se d'un acte nou, nascut només fa uns anys, ja és un dels esdeveniments més populars de la festa major d'estiu.

Festa major de Banyeres del Penedès (l'Alt Penedès) - Banyeres celebra la seva Festa Major el segon diumenge de juliol, amb actes propis de Festa Major i amb la participació de tots els grups folklòrics del poble. L'acte més animat és el correfoc, que es va fer per primera vegada l'any 1982.
Festa Major de Bellavista, Aj. Les Franqueses del Vallès (el Vallès Oriental) - el primer cap de setmana de Juliol és sinònim de festa major al barri Bellavista, amb la competició festiva entre les colles Guillots i Suats, com a representació de dues masies que van ser de les primeres en el barri Bellavista. A més de les activitats de competició com l'estirada de cotxe, tenim una ruta de Tapes, una timba de poker i una baixada d'andròmines...
Festa Major d’Estiu a Sant Fruitós de Bages (el Bages) - s’organitza el primer cap de setmana de juliol, si bé les activitats durant tota la setmana. Amb la participació dels Diables, geganters i grallers de Sant Fruitós de Bages, teatre, ball de Festa Major, espectacle pirotècnic, missa cantada, audició i ballada de sardanes, etc
Festes del barri del Ninot a Ripoll (el Ripollès) - es caracteritzen per la crema d'una gran falla, una tradició importada per una família d'origen valencià establerta al barri. Ballada de sardanes, menjars populars i cercabarri del Ninot. Es fa el primer cap de setmana de juliol.
Festa Major a Artesa de Lleida (el Segrià) - se celebra el primer cap de setmana de juliol. En els darrers anys es fa un Concurs d'Enceses de Bestiari, organitzat per la colla local El Griu.
Festes majors a Millena (el Comtat) - se celebren el segon cap de setmana de juliol en honor a Sant Josep i Sant Roc, amb molts actes de tot tipus i per tothom. Diumenge és el dia més solemne perquè es fa la missa major, i la plantà del xop. A la vesprada se celebra una processó, i un sopar de germanor a la plaça de l’Església. La gent viu intensament la plantà del xop: “Hi ha molta gent que té fe al xop i el toca si estan malalts”. També es fan despertàs, un campionat de cotos, un dinar de cabasset, jocs infantils d’aigua...

La Llagastada d'Esparreguera
Diversos autors, / Colla de Diables d'Esparreguera