Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Altres celebracions

Festa de Sant Antoni

Màscares

La comitiva voltant pel poble

En les cases on ballen els donen menjar i beure

Ball amb dos Tonis

Les festes de Son Carrió, un llogarret de Sant Llorenç de Cardassar, es singularitzen per la presència d'una gran diversitat de dimonis i per un model de celebració basat en una cercavila durant la qual l'estol de dimonis va a felicitar tots els Antonis i Antònies del poble.

Com tots els pobles del llevant de l'illa de Mallorca, Son Carrió -un petit nucli de població pertanyent a Sant Llorenç de Cardassar- celebra la festa de Sant Antoni al voltant del 16 i 17 de gener.

La festa segueix una seqüència ritual semblant a la d'altres pobles. La vigília, dia 16 de gener, a la tarda surten els dimonis a voltar pel poble, i a la nit s'encenen els foguerons i es fa torrada i ximbombada. El dia 17 al matí es fa la missa de Sant Antoni i tot seguit les beneïdes, amb la desfilada de carrosses guarnides, cavalleries i animals domèstics.

Un estol de dimonis gran i divers

A diferència d’altres festes santantonianes mallorquines, bastides al voltat de la figura de només dos o tres dimonis, a Son Carrió la celebració es caracteritza per la gran varietat de dimonis que hi apareixen.

Els dimonis de Son Carrió són tot un estol. N’hi ha molts i molt diversos. Hi ha el Dimoni Gros, que duu un vestit vermell d’una sola peça, màscara i una gran cornamenta, i va acompanyat per la seva versió infantil. Al seu voltant hi ha una gran diversitat d’altres dimonis, la majoria petits, alguns amb un vestit negre i un esquelet blanc pintat al damunt i d’altres només amb un vestit negre i una faixa vermella.

Tots els dimonis duen una màscara prominent (totes diferents, sense un model únic definit), banyes de boc i subjecten un bastó o una forca d’era, d’aquestes que es fan servir per remenar palla.

Ballada a cals Tonis i Tònies

L'altra de les singularitats de la festa de Sant Antoni de Son Carrió és la cercavila per anar a ballar (i així felicitar) tots els Tonis i Tonines del poble que ho demanen.

El dia 16 a la tarda, els dimonis es reuneixen al centre cultural Ca n'Apolònia, on fan el primer ball del dimoni gros i el petit, i després un de tots junts. Després, la comitiva recorre els principals carrers del poble acompanyada per un grup de músics (xeremies, flabiol, tamborino, trombó i tarota).

La comitiva només s’atura -per fer un ball- en aquelles cases on hi ha alguna persona que es digui Antoni o Antònia. En arribar a la casa d’un Toni o Tònia, els dos dimonis grossos (adult i infantil) es situen al seu costat i el feliciten mentre els músics comencen a sonar. La resta de dimonis ballen al seu voltant fins que acaba la música, moment en què s’agenollen i fan una reverència conjunta final.

La festa de Sant Antoni al Matarranya
Palomar i Abadia, Salvador / Carrutxa