Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Renous de Corpus

Tronades de Corpus

Disparada de salves

Fent el regueró a terra

Encesa de la tronada

El foc avançant

Els trets a l’aire dels trabucaires i l’esclat eixordador de la tronada són dos dels elements imprescindibles de la Festa del Corpus de Solsona, una diada de gran tradició a la vila i que ha sabut conservar bona part de la seva estructura original.

La primera referència escrita de la Festa de Corpus a Solsona és de l’any 1331, fet que la situa entre les pioneres a Catalunya i a Europa. En l’actualitat, la festa destaca per l’excepcional vitalitat dels seus ballets (balls, gegants, bestiari i altres improperis), alguns d’ells exclusius d’aquesta població, així com pel fet d’haver-se mantingut bastant fidel a l’estructura ritual original de la celebració.

La seqüència de disparades

El primer acte té lloc el dijous de Corpus quan, al migdia, els trabucaires encenen la primera tronada al bell mig del nucli antic, que serveix per recordar la data tradicional de la festa. La tronada solsonina és un llarg regueró de pólvora retardada, feta artesanalment per ells mateixos amb més carbó del normal per tal que avanci ben a poc a poc mentre puja pel carrer de Sant Miquel. Al llarg de la regatera s’hi adjunten desenes de potents trons de metxa que van explotant a mesura que el foc avança. A la plaça Major —final del recorregut de la tronada—, es fa esclatar la pólvora continguda en sis morters de ferro, coneguts amb el nom de «mascles» i incorporats a aquest ritu. La tronada l’encén el cap de colla dels trabucaires i alguna autoritat local (alcalde, pubilla, macip) o alguna persona convidada amb aquest honor.

El dissabte al migdia, vigília de Corpus, els trabucaires encenen una segona tronada —aquesta vegada per anunciar l’inici de les celebracions—, prèvia al pregó oficial de festes.

El dia central de la festa és diumenge de Corpus. De bon matí els trabucaires de Solsona surten a despertar la població circumval·lant les antigues muralles del nucli antic de Solsona. Dividits en dos grups, disparen sorolloses salves, amb els seus trabucs i els seus vestits tradicionals. Els trabucaires de Solsona són un dels grups d’armes de foc més antics del país, ja que la primera constància escrita que es té de les seves galejades és a la festa major del segle xvi.

Els trabucaires participen, amb la resta d’improperis festius i les autoritats, en la processó amb la custodia sota pal·li —que representa el cos de Crist i a qui està dedicada la festa— i disparen en dues ocasions: per solemnitzar la sortida de la custòdia de l’església i per solemnitzar la seva arribada a la plaça Major. Antigament els trabucaires disparaven quan l'hòstia es consagrava dins la Catedral.

La tercera i darrera de les tronades de la festa es dispara quan s’acaba la tanda de ballets, l’actuació individual de cada un dels improperis festius a la plaça Major.

Trabucaires de Solsona
Castell 20