NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > Renous de Corpus



 

En algunes poblacions, durant la processó de Corpus és tradició que els infants facin sonar uns xiulets de terrissa, uns petits recipients amb una ansa i dos brocs -un per omplir amb aigua i l'altre per bufar- anomenats siurells, rossinyols o «pitxerrulls», amb la idea de reproduir el cant dels ocells. Està documentat en diverses poblacions valencianes, a la Ribera de l'Ebre, el Priorat, el Baix Camp, els Pallars i a l’illa de Mallorca. En alguns llocs es va prohibir perquè els sacerdots creien que es «xiulava» la processó. En altres indrets els vailets fan sonar corns d'escorça al pas de la processó.


il·lustració de la notícia
 Tronades de Corpus
Solsona (el Solsonès)
Els trets a l’aire dels trabucaires i l’esclat eixordador de la tronada són dos dels elements imprescindibles de la Festa del Corpus de Solsona, una diada de gran tradició a la vila i que ha sabut conservar bona part de la seva estructura original.


Coets i altres focs petadors a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - encara avui existeix, a la casa pairal del senyor Barraquer de Sant Feliu de Guíxols, un ocell de ferro forjat que, quan passava la processó de Corpus i en tal diada, per la serva verinosa boca llençava focs artificials, creient no pocs dels petits, als quals els seus pares contaven la història del famós drac, que aquell negre animal del balcó era el mateix que feia segles havia caigut a la plaça.
Pitxerrulls de Corpus a Culla (l'Alt Maestrat) - En aquesta població la festa de Corpus destaca per la processó pels carrers, els majestuosos pendons, els altars florals i el so que surt dels «pitxerrulls» o «pitxurrulls», uns petits cantirets de terrissa plens d'aigua que els xiquets fan sonar. També es fan servir durant la processó de Catí (l'Alt Maestrat).

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org