Dijous, 2 de maig de 2024 | Celestí    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Estiu > Trobades sectorials > Cantades d'havaneres

Escoltant havaneres des de les roques

El moment culminant de la Cantada

Havaneres des de la platja del costat

Cantada dins un bar

La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, una trobada que va néixer amb motiu de la presentació d'un llibre recull d'havaneres l'any 1967, ha esdevingut amb el pas dels anys la manifestació més gran i de més qualitat de totes les que que es fan a Catalunya.

En els darrers anys tot el protagonisme de la festa major de Calella de Palafrugell se l'enduu la Cantada d'Havaneres que se celebra el primer dissabte de juliol al vespre a la Platja de les Barques o platja de Port Bo.

La relació de la Cantada d'Havaneres amb Calella va néixer l'1 de novembre de 1966 quan, en motiu de la presentació del llibre "Calella i les havaneres" es va celebrar una cantada a la Taverna de Can Batlle. L'any següent, el 2 de setembre de 1967, es va celebrar la primera Cantada d'Havaneres, un certamen que es va anar celebrant al mes d'agost fins que l'any 1979, es trasllada al juliol.

La cantada és una de les cites més importants del món de l’havanera, un tipus de cançó popular, portada del Carib pels mariners de la flota d'ultramar el segle XIX.

Hi participen alguns dels principals grups d’havaneres del país: Port-bo de Calella de Palafrugell, Peix Fregit de Palafrugell, Els Cremats de Palafrugell, Barca de Mitjana de Premià de Mar, Arrels de la Terra Ferma de Lleida, així com formacions d’altres països.

La celebració comença el divendres amb una cantada a càrrec dels grups palafrugellencs. Els actes centrals comencen dissabte a mitja tarda amb l’actuació de diversos grups d’havaneres pels carrers i places de la vila i amb la instal·lació de parades d’entitats que venen llibres, discs i altres productes relacionats amb el món de l’havanera. La Cantada pròpiament dita té lloc dissabte a la nit i s’estructura sota la forma d’un concert de pagament durant el qual cada formació canta quatre havaneres i al final totes juntes interpreten dues de les peces més conegudes: "la bella Lola" i "el meu avi".

La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell ha esdevingut, gràcies en part al gran ressò mediàtic, una de les més multitudinàries del país i en les darreres edicions es calcula que ha arribat a congregar més de 40.000 persones. Aquesta cantada ha agafat tanta anomenada que els assistents també poden seguir les evolucions de l’esdeveniment des de les cales de "Mala espina", o de "Can Calau" i també amb pantalles gegants a les platges del "Canadell" i del "Port Pelegrí".

Molts espectadors prefereixen acostar-se a la cantada amb les seves embarcacions per mar.

Des de fa uns anys, però, hi ha veus que reclamen que la cantada sigui oberta, gratuïta i que recuperi el caràcter popular que la va originar.

Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell
Cervantes, 16