Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Elm > Festes de navegants

Fira de la mar

El Bot Salvavides

Subhasta de peix a l'estil tradicional

Llagut davant el monument al pescador

Centre d'Interpretació del Calafell pescador

Calafell celebra, cada any a primers de juny i des de l'any 2002, un conjunt d'activitats festives que rememoren l'antiquíssima i intensa relació que aquest municipi costaner ha tingut, i encara té, amb la mar.

La festa dels navegants de Calafell

La festa se celebra pels volts del 2 de juny, diada de Sant Elm, el més antic protector dels navegants catalans que, en aquesta zona de la costa catalana, tingué molt de predicament, tal i com ho demostra la capella que aquest sant havia tingut a l'Església de la Santa Creu de Calafell. Els seus goigs el fan intercessor davant les tempestes:

Per Advocat y Patrò,
vos tenen los Navegants,
al temps que passant tormenta
vos pregan ab juntas mans,
uns llums los mostrau en lo ayre,
en mitg de la oscuritát.
Pregau a nostre Senyor
quens guard de tempestat.

La festa se celebra des de l'any 2002, està promoguda per l'Ajuntament i compta amb la col·laboració de les diferents entitats de la mar calafellenques. La festa va incorporant cada any nous elements i és, juntament amb les Festes majors de Sant Pere (al juny) i la Processó de la Mare de Déu del Carme, una de les tres grans cites de la gent de la mar a Calafell.

Una fira de productes del mar

Durant tot el cap de setmana al Passeig Marítim de la Platja de Calafell se celebra una fira, la Fira del Mar, on es poden comprar tot tipus de productes relacionats amb la mar, com aliments (anxoves, tonyina...), obres artístiques de temàtica marinera, productes per a la navegació, etc

Durant els dies que dura la festa hi ha exhibició d’antics oficis mariners, que realitzen els armadors d’arts, palangrers, nansaires, remendadores... així com demostracions de confecció de nusos i estris de pesca.

El Rossejat, plat calafellenc

La festa inclou, des de l'any 2012, un conjunt d'activitats per donar relleu al Rossejat de Calafell, un àpat típicament mariner que, gràcies als pescadors de Calafell, s’ha anat conservant de pares a fills i s’ha convertit en el plat de referència de la gastronomia calafellenca.

El plat fort és el Rossejat Popular que els membres de la Confraria de Pescadors ofereix a tots els visitants durant la fira, però també es fan les Jornades del Rossejat, durant les quals els millors restaurants del municipi ofereixen aquest plat als seus menus.

El Bot Salvavides, únic en actiu a Catalunya

Un altre dels elements interessants de la festa és la sortida del Bot Salvavides de Calafell, únic que ha quedat en actiu -com a embarcació d'exhibició- a Catalunya. Els bots salvavides eren unes embarcacions de fusta de grans dimensions que servien per a salvar les vides dels mariners que havien sofert algun tipus d'accident a la mar (el seu vaixell quedava embarrancat, incendis, etc).

Subhasta de peix a l'antiga

Dissabte a la tarda els pescadors celebren una subhasta de peix a l'antiga al Costat de la Confraria de Pescadors, durant la qual se subhasten diferents lots entre tots aquells que s'acosten a sentir com es va cantant el peix segons la fórmula tradicional.

Altres activitats

Des de l'any 2014 se celebra una trobada d'embarcacions de vela llatina vingudes d'arreu del país, sortides a vogar amb els llaguts i els vogadors de Calafell i diverses demostracions de l'Escola de Vela local.

Durant els dies que dura la festa hi ha portes obertes al "Centre d’interpretació del Calafell Pescador", un magnífic espai situat a l'edifici de l'antiga confraria de pescadors (l'emblemàtic Pòsit ) i inaugurat l'any 2016, on es posa de relleu el llegat pescador de la platja “amb més fusta” del litoral català, avui dedicada quasi exclusivament al turisme.

Els actes es complementen amb activitats infantils, exposicions i xerrades sobre el món de la navegació i la pesca.

Text i fotografies: Redacció Festes.org

La Confraria de Sant Elm de Lloret