Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Pa de pessic

Pa de pessic

Coca malfeta valenciana

Pao de ló de Portugal

Kasutera al Japó

Coca bamba de Mallorca

Pa de pessic és el singular nom amb què es coneix un dels dolços més característics de la nostra rebosteria. També anomenat «cóc ràpid», «coca bamba» o «coca pujada», ha estat usat tradicionalment com a berenar per a la mainada, tot i que pot ser la base de moltes altres elaboracions casolanes útils per a celebracions festives diverses. Us n'oferim una recepta molt fàcil de fer.

Característiques i variants

El pa de pessic és un tipus de bescuit dolç i esponjós fet sobre la base d'una pasta de farina, ous i sucre. Aquest tipus de dolç pot tenir forma rectangular o rodona, però es distingeix perquè sempre té els contorns de color marró clar i l'interior de color groguenc.

Se'n poden fer moltes versions diferents si es perfuma la massa amb algun ingredient, com fruita seca o confitada, xocolata, ratlladura de llimona o de taronja, canyella o algun licor. Si s'hi afegeix llet, aleshores es una «coca de magdalena», dita així perquè es pot fer servir per fer peces més petites, les magdalenes. S'acostuma a empolvar per damunt amb sucre fi, però farcit amb crema, nata, melmelada o trufa també pot ser la base de molts pastissos, com el gató o braç de gitano.

La raó del seu nom

Sobre la raó del seu nom, hi ha dues teories. Segons Joan Amades, per la diada de la Mare de Déu de les Neus, patrona de les forneres, el 5 d'agost, les forneres i hostaleres feien un pa amb sucre i qui el comprava tenia llicència -atorgada per les mateixes dones, se suposa- per pessigar-los el cul. Una altra teoria, més estesa i acceptada, és que el nom d’aquest bescuit ve del fet que, al ser tan flonjo i esponjós, es pot agafar amb els dits de la mà, a pessigades.

Altres noms

A casa nostra el pa de pessic té moltes variants i denominacions.

A les Illes Balears l'anomenen «coca bamba» (Mallorca), «coca magdalena»(Felanitx) o «Pa d'En Pou», té forma rodona i hi posen patata i saïm en comptes d'oli. A Menorca, en diuen «congret» o «coca de congret» i també «coca bamba» a Ciutadella, on es menja per les Festes de Sant Joan. A Eivissa també l'anomenen «coca bamba» o «coca pujada», perquè és una coca que puja molt de volum.

Al Principat de Catalunya aquest bescuit dolç té diverses denominacions. A les comarques gironines en diuen «coca" o «coca de iogurt» (l'Empordà), «tap» (Cadaqués)... A Barcelona i les comarques Barcelonines (Vallès, Osona, Berguedà, el Baix Llobregat) s'anomena «pa de pessic», essent el de Vic el més conegut. A les comarques de l'oest (el Segrià) i sud de Catalunya (el Tarragonès, el Baix Camp, Priorat, el Baix Ebre, Montsià, la Ribera d'Ebre...) en diuen "«cóc ràpid».

Al País Valencià sovint el fan amb oli d'oli d'oliva i una mica de licor (cassalla o anís) i també l'anomenen de moltes maneres: «coc ràpid» (el Baix Maestrat) perquè no requereix gaires complicacions; «coca malfeta» (la Plana Baixa, la Plana Alta, l'Alcalatén...) perquè és molt fàcil de fer; «bescuit» (la Costera, l'Horta Sud, la Safor); «coca caldosa» o «coca de la reina» (el Camp de Morvedre); «coca de llanda» (l'Horta, el Camp de Túria, la Safor, el Comtat, l'Alcoià, la Ribera Alta...) perquè es fa dins un d'aquests recipients de llauna; «coca bova o boba» (l'Alacantí, Baix Vinalopó...); «coca morena» (la Ribera Baixa, la Safor..); «coca dolça» (la Marina Baixa); «coca maria» o «cubana» (la Marina Alta).

De pa de pessic se'n fa a tot el món, perquè la combinació entre ous, farina i sucre és universal. En occità en diuen «pastís borrit o bourrit» perquè "borrider" vol dir deixar reposar i duu mantega, en anglès en diuen «Sponge cake», en basc «bizkotxo», en gallec «biscoito», en castellà «bizcochuelo» o «tortada». A Portugal es coneix per «Pao de ló» o «Pao de Castela", a Itàlia és el «Pan di Spagna"», al Japó «kasutera» o «castella», «Pandispanya» a Turquia...

El pa de pessic a les festes

Avui, de pa de pessic se'n pot trobar a les pastisseries i en alguns forns, però tradicionalment s'ha fet a casa. Juntament amb el pa amb xocolata, és el clàssic berenar que els pares preparen als seus fills (o els avis als seus néts).

A banda del seu ús quotidià, el pa de pessic el podem trobar en algunes festes populars i tradicionals. És la base, per exemple, de la Mona que els padrins regalen als fillols per Pasqua, del «llibre de Sant Jordi» pastís propi d'aquesta diada o del tronc de xocolata que, emulant el tió, es pot trobar en algunes pastisseries. Presentat amb una forma rodona, és el dolç característic de les festes de Sant Joan de Ciutadella, on l'anomenen «coca bamba» o «coca de sant Joan». La «coca bamba" també és pròpia de les festes de Nadal a Mallorca.

Recepta bàsica de pa de pessic

Ingredients

4 ous (millor ecològics)
1 iogurt (natural, de llimona o de maduixa)
3 gots* de farina de força (especial per fer rebosteria)
2 gots de sucre blanc*
1 got de iogurt d'oli de girasol
1 sobre de llevat (Royal, per exemple)
1 pela de llimona ratllada
sucre llustre
canyella

Instruccions

En un bol de ceràmica prou gran aboqueu-hi tots els ingredients: els 4 ous, el got de iogurt, els 3 gots de farina, els 2 de sucre, el got d'oli de gira-sol, el llevat, la pela de llimona ratllada i una mica de canyella mólta. Barregeu durant uns minuts tots els ingredients amb el minipimer o similar.

Prepareu un recipient de llauna (una llanda) per enfornar, untant-lo bé amb mantega o oli perquè no s'enganxi. Poseu-hi la barreja i deixeu-la reposar el temps que trigui el forn a estar calent o una mica més, cap a mitja hora. Enceneu el forn a 160 graus. Quan estigui preparat poseu-hi el recipient amb la barreja. Espereu entre 40 i 45 minuts. Per comprovar si és cuit de dins punxarem la massa amb un palillo: si surt brut vol dir que encara li falta cocció. Cinc minuts abans d'acabar, podem afegir sucre llustre per sobre. També podem posar el sucre llustre -o xocolata ratllada o en pols- per sobre la massa després, una vegada el pa de pessic ja és fred.

Notes

* Pots fer servir el mateix got del iogurt
* Si no vols utilitzar sucre blanc, pots fer servir 2 gots de sucre de panema i afegir un extra de llevat.

Pa de pessic tradicional