Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Desembarcades de Reis

Desembarcada de Reis

La gent els espera a peu de platja

Fanalets per esperar els Reis

Els Reis saluden un per un tots els infants

Els Reis amb la mainada

La festa se celebra amb l'arribada del vaixell il·luminat dels Tres Reis d'Orient que, després d'un llarg viatge per mar, desembarquen a la platja del poble on són rebuts per centenars de nens i nenes que els esperen, plens d'il·lusió, amb els seus fanalets encesos.

Llafranc és, juntament amb Calella i Tamariu, una de les tres cales de Palafrugell. Va ser un llogarret de pescadors fins fa ben poc, quan va orientar majoritàriament la seva activitat productiva vers el turisme, un fet que ha provocat que creixés exponencialment la seva població, sobretot a l'estiu. L'activitat social al llarg de l'any és força minsa i només s'hi celebren unes poques festes populars. La més important de totes és, sens dubte, la Festa de Reis, que està organitzada per un grup de persones que viuen tot l'any al poble. La festa atreu famílies procedents de Palafrugell i també molts forasters que tenen residència al poble i hi vénen a passar les vacances de Nadal.

Els preparatius de la festa comencen a mitja tarda del 5 de gener quan els Tres Reis i els seus patges es vesteixen per a l'ocasió en un lloc secret, lluny de les mirades indiscretes. Una vegada vestits, es traslladen fins a la platja del Port Bo de Calella, on embarquen a bord de diversos vaixells. El que porta els Reis és un antic pailebot de dos màstils procedent d'Algèria, que tot l'any està ancorat a Palamós. La goleta està il·luminada mitjançant unes llargues tires de llums LED resseguint les veles de manera que simuli l'estrella que, segons la tradició, va guiar els Reis fins al lloc de naixement de Jesucrist. Un vaixell de pesca tradicional de Tamariu, el Tau, porta els patges i els regals.

Després d'un breu trajecte per mar, els vaixells s'acosten fins a la platja per saludar els centenars de pares amb els seus fills que els esperen des de fa estona fent-los senyals amb fanalets i altres ginys lluminosos. La implicació dels pares, juntament amb una senzilla però efectiva escenificació, fa creure als petits que els Tres Reis arriben, realment, de l'Orient. Tot seguit, els vaixells es dirigeixen cap al petit port que hi ha en un extrem de la platja, on atraquen mentre es dispara un castell de focs de benvinguda.

Els Reis desembarquen i fan un curt recorregut a peu pel passeig, acompanyats amb música i torxes de foc, saludant un per un tots els infants, que els entreguen les seves cartes en mà. Els patges, per la seva banda, reparteixen els caramels que duen dins un sarró. El contacte directe amb els infants, la proximitat, així com la inexistència d'una cavalcada amb carrosses són alguns dels trets distintius del model de Festa de Reis que se segueix a Llafranc.

Els Reis fan camí fins a la plaça Promontori, situada al bell mig del passeig de Mar, on són rebuts pels representants del poble que els donen la benvinguda. Al seu torn, els Reis pronuncien el seu parlament explicant que el viatge per mar ha estat molt complicat i ple de dificultats, que han perdut algun regal pel camí, que han vist balenes i dofins... però que, malgrat tot, han pogut arribar.

Tot seguit, els Reis i els patges reben, asseguts a les trones, tots els nens i nenes que els vénen a portar la carta amb els seus desitjos. Per la megafonia sona música tradicional catalana i es reparteix xocolata calenta i coca dolça a tothom, fet que marca el moment de començar a anar a casa a dormir i esperar que, l'endemà al matí, els Reis hagin deixat els seus regals.

La primera edició d'aquesta desembarcada de Reis es va celebrar l'any 1964 per iniciativa d'unes poques persones, d'entre les quals destaquen els propietaris d'un hotel, la dona d'un pintor foraster establert al poble i un pescador que durant els primers anys va ser l'encarregat de portar el petit llaüt que duia els Tres Reis. Aquella primera edició es féu per als 5 nens que hi havia al poble. Des d'aleshores, la festa s'ha celebrat més o menys de la mateixa manera amb aquesta voluntat d'assegurar que, encara que les condicions al mar siguin molt adverses, els Reis sempre puguin arribar a Llafranc.

Els actes estan organitzats per la Comissió Desfilada Marítima dels Reis d'Orient, el Club Nàutic Llafranc i l'Associació de Veïns i Amics de Llafranc, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palafrugell.

Comissió desfilada marítima dels Reis d'Orient de Llafranc
Carrer Cervantes, 16