NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Desembarcades de Reis


A moltes localitats costaneres els Reis arriben, després d'un llarg viatge des de l'Orient, per mar. Dies abans, un emissari reial arriba al pobe o ciutat per recollir les cartes dels nens i anunciar la propera vinguda de Ses Majestats. La comitiva reial arriba de nit -sovint a bord d'un vaixell antic- i desembarca al port o a la platja, on és rebuda pels representants locals i per tots aquells infants que, acompanyats dels seus pares, els surten a donar la benvinguda fent sonar corns marins i encenent feixos d'herbes aromàtiques. Una vegada a terra, els Reis expliquen que han seguit una estrella i donen detalls de les vicissituds que han patit durant el seu viatge per mar.


il·lustració de la notícia
 Desembarcada de Reis
Llafranc, Aj. de Palafrugell (el Baix Empordà)
La festa se celebra amb l'arribada del vaixell il·luminat dels Tres Reis d'Orient que, després d'un llarg viatge per mar, desembarquen a la platja del poble on són rebuts per centenars de nens i nenes que els esperen, plens d'il·lusió, amb els seus fanalets encesos.


Arribada dels Reis a Denia (la Marina Alta) - Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats pels seus patges, arriben al port de Dénia a bord del vaixell solar i ecològic. Centenars de persones esperen al Moll del Martell la seva arribada. Després, cavalcada pels carrers amb les carrosses reials, adoració del nen Jesús en el Pessebre Vivent i discurs des del balcó de l'Ajuntament als nens i nenes de la ciutat.
Cavalcada de Reis a Tarragona (el Tarragonès) - la cavalcada dels Reis de Tarragona es va fer per primera vegada l’any 1910 però no va ser fins el 1973 que els Reis arriben per mar. Els Reis arriben dins un vaixell i quan desembarquen al moll de la Costa els reben les sirenes dels vaixells del port, salves pirotècniques -reservades per a les grans personalitats- i bengales que encenen els patges.
Desembarcada dels Reis a València (l'Horta) - a València Ses Majestats arriben per mar al Port i fan la cavalcada fins arribar a la Plaça de l’Ajuntament de la ciutat, on primer fan l’adoració a la imatge del nen Jesús al naixement que hi ha instal·lat, després pujen al balcó principal de l’edifici consistorial amb una escala de bombers, des d’on saluden als nens i nenes. Tot seguit fan una recepció oficial dins de l’Ajuntament on els nens i nenes poden trobar-se i parlar amb els Tres Reis.
Arribada dels Reis a Lloret (la Selva) - els Reis arriben per mar a Lloret a bord d'un vaixell il·luminat. Desembarquen a la platja, on són rebuts amb fanalets pels nens i un castell de focs. Des d'allà fan una Cavalcada Reial fins al Pavelló Municipal d'Esports on té lloc la recepció de tots els nens.
Arribada dels Reis d'Orient a l'Escala (l'Alt Empordà) - cada 5 de gener, els tres Reis de l’Orient –Melcior, Gaspar i Baltasar- arriben per mar a la Platja, en ple nucli antic, on l’esperen centenars de petits i grans amb els seus fanals encesos. Després de fer un recorregut a cavall pels carrers del nucli antic, es dirigeixen als assistents des del balcó de l’Ajuntament i reparteixen caramels a l’església parroquial de Sant Pere, com a acte previ a passar-se la nit repartint la màgia dels regals de Reis a totes les cases.
Arribada dels Reis a Alcúdia (Mallorca) - els Reis d'Orient arriben al Moll d'Alcúdia i fan una cavalcada fins al centre històric d'Alcúdia, amb la participació de nombroses carrosses decorades amb motius orientals, infantils i de fantasia. Fan visita al Betlem Vivent situat a la Porta del Moll i l'adoració del nin Jesús a l'Església de la Mare de Déu del Carme i Sant Pere. Després, tradicional concert dels Reis amb la Banda Municipal de Música i la Coral Ciutat d'Alcúdia, amb interpretació de cançons conjuntes.
Arribada dels Reis a Eivissa (Illes Balears) - la barca de ses Majestats atraca al port de Vila i la Cavalcada finalitzar al passeig Vara de Rey.
Cavalcada de Reis a Barcelona (el Barcelonès) - els Reis arriben per mar amb el pailebot Santa Eulàlia, una embarcació del 1918 i que el 1997 fou adquirida pel Museu Marítim de la ciutat. Uns dies abans, els patges reben les cartes dels infants barcelonins dins el mateix vaixell. La primera edició de l'arribada de Reis a Barcelona és de 1855 i en l'actualitat se celebren 18 cavalcades diferents als diversos districtes i barris de la ciutat. La principal és la organitzada per l’Ajuntament on Ses Majestats arriben per mar i són rebuts pel màxim representant polític al Moll de la Fusta, que els lliura sal en senyal d’hospitalitat i les claus per poder obrir totes les cases i deixar-hi regals.
Arribada dels Reis a Gandia (la Safor) - a Gandia arriben per la mar, al Grau, i també en un gran vaixell que recorre el centre de la ciutat, fins a finalitzar en la plaça Major. Milers de xiquets amb les seues famílies celebren l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org