Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Jaume > Festes amb fanalets

Festa dels fanalets

La canalla amb els fanalets. Foto: lleida.com

Hi ha fanalets de tot tipus

Filera de fanalets. Foto: Dep. Cultura Paeria Lleida

Els fanalets, de nit

La Festa dels Fanalets de Sant Jaume a Lleida, una de les celebracions religioses més importants de la capital de la terra ferma, és protagonitzada per desenes de nens i nenes que surten, portant petits fanals encesos, per recordar l’accidentat i venturós pas de l’apòstol per terres catalanes.

La Romeria dels Fanalets de Sant Jaume és una de les festes més originals de la ciutat de Lleida. Una festa de caire popular i religiós que té el seu fonament en l’antiga llegenda del Peu del Romeu, un dels mites més populars entre tots els que històricament es transmeten de pares a fills.

La llegenda

La llegenda explica la travessia de l’apòstol Jaume, que peregrinava d'un lloc a l'altre, portant el missatge de Crist per tots els racons del país. Un bon dia, acompanyat pel seu fidel ruquet, va arribar a les afores de Lleida, procedent de Barcelona i va aturar-se a descansar i menjar un bocí de pa a prop del Portal de Sant Antoni. Quan reprengué el camí, buscant un lloc on passar la nit a cobert, ja començava a fer-se fosc. De sobte, quan es trobava a l'altura del que avui és el carrer Major, l’apòstol es va clavar una gran punxa al peu i va sentir un fortíssim dolor. Va decidir seguir caminant fins que, a l’actual zona del Peu del Romeu, no va poder més i es va aturar per intentar deslliurar-se de l’espina i curar-se la ferida. La foscor de la nit no el deixava veure bé i els seus crits de dolor van alertar els veïns. Una versió del conte explica que en aquell moment alguns infants de les cases properes acudiren amb un fanalet i ajudaren el sant en el seu propòsit. Una altra versió de la llegenda diu que van baixar la Mare de Déu i uns àngels del cel que van fer llum al sant perquè es pogués treure la punxa i seguir el seu camí.

El sant, agraït per l’ajuda rebuda va augurar tota mena de benaurances a la ciutat, i de manera especial als infants que l’havien il·luminat. Per recordar aquell fet, en la cruïlla de camins es va construir una capella amb la imatge de l'apòstol a la façana. El lloc, un autèntic símbol a terres lleidatanes, es coneix popularment com a Peu del Romeu.

La festa avui

Cada any la vigília de Sant Jaume la ciutat recorda aquell fet amb la tradicional Romeria dels Fanalets. Al capvespre els nens i les nenes de la ciutat fan una processó, acompanyant la imatge de Sant Jaume seguint el recorregut que va fer, segons la tradició, i portant vistosos fanalets de colors que ells mateixos han elaborat. La processó va acompanyada pels gegants de la ciutat. Mentre caminen, il·luminant la nit amb centenars de petits llums de colors,la mainada canta:

Sant Jaume de regalícia
sant Jaume de regaló
per als homes xocolata
per les dones, bon bastó

Una cançó de la que les nenes n'acostumen a alterar el sentit, tot reclamant la xocolata per a elles i el bastó per als nens.

També és costum de fer un concurs on, per votació popular, s’escullen els fanalets més ben fets i els més originals. Els participants exposen les seves creacions a la capella que hi ha en honor del Sant i els premis es lliuren al final de la celebració.

Els Fanalets de Sant Jaume. Antologia. Poesia, goigs, auca, música, teatre.
Curcó i Pueyo, Jordi / Agrupació Ilerdenca de Pessebristes