Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Jaume > Festes amb fanalets

Una altra de les peculiaritats de les celebracions festives en honor a Sant Jaume és la presència de fanalets encesos, un fet que sorgeix de la relació que vincula al sant amb els camins d’ànimes i la Via Làctia i també amb les llegendes que recorden l’accidentat i venturós pas de l’apòstol per terres catalanes. La tradició de fer processons amb fanals de paper o altres elements lluminosos és pròpia de diverses localitats lleidatanes, com Lleida, Artesa de Lleida, Balaguer, etc. En altres indrets es fa aquest dia el Ball de Fanalets.

Festa dels fanalets
Lleida (el Segrià)
La Festa dels Fanalets de Sant Jaume a Lleida, una de les celebracions religioses més importants de la capital de la terra ferma, és protagonitzada per desenes de nens i nenes que surten, portant petits fanals encesos, per recordar l’accidentat i venturós pas de l’apòstol per terres catalanes.

Festa de Sant Jaume a Artesa de Lleida (el Segrià) - revetlla de sant Jaume amb processó de fanals. Telèfon: 973.16.71.62
Festa de Sant Jaume a Balaguer (la Noguera) - amb processó infantil de fanalets de l'ermita de Sant jaume a la de Santa Anna. A lña plaça de sant jaume, Ball dels Fanalets i antigament es feia el ball de Sant Jaume. Telèfon: 973.44.52.00
Festa de Sant Jaume a Salou (el Tarragonès) - importada per lleidetans que vingueren a viure a Salou. Al carrer major i rodalies. Processó de fanalets fets per la canalla. Telèfon: 977.351.663
Cercavila del fanalet a Torredembarra (el Tarragonès) - Jaume Isaac Sorolla, un lleidatà il·lustre que estiuejava al Barri de Baix a Mar de Torredembarra amb la seva família, hi importà la tradició pels volts de l'any 1919. Molts lleidatans que estiuejaven a la Torre seguiren el costum i així s'anà creant la tradició. Segons un imprès de l'any 1987 la cercavila del fanalet anava acompanyada pel drac Capsigrany, nanos, gegants i grallers de la Torre.

Els Fanalets de Sant Jaume. Antologia. Poesia, goigs, auca, música, teatre.
Curcó i Pueyo, Jordi / Agrupació Ilerdenca de Pessebristes