NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Roc > Festes majors de barri


Festes de Sant Roc
La festa dels carrers Cós del Bou i Baixada Peixateria
Tarragona (el Tarragonès), del 14 al 16 d'agost


Cartell de l'any 2019


Gegants Vells de Tarragona (o del Cós del Bou)


El canó que anuncia la festa


Drac de Sant Roc


Castells a la diada de Sant Roc del 2018


Festes de Sant Roc 1904


Ball de Bastons del barri l'any 1972


 

Els carrers del Cós del Bou, la Baixada Peixateria i els Trinquets vell i nou de la part alta de Tarragona celebren, almenys des de 1844, la seva festa major amb una marcada estructura tradicional i popular i un fort arrelament a la ciutat.

El barri

Les festes se celebren en un dels barris més populars de Tarragona, situat a la part alta de la ciutat i delimitat pels carrers del Cós del Bou, Baixada Peixateria i els Trinquets vell i nou.

La seqüència ritual

Els dies principals són el 15 i 16 d’agost, tot i que ja es comença la tarda del 14 d'agost amb l’anunci de la festa que fa el canó i la cercavila que el seguici del barri fa per compartir amb la ciutat l’inici de les festes. Hi participen: Canó de Sant Roc, Drac petit de Sant Roc, Maginet de les Timbales, Negritos i Gegants Moros infantils, Nanos, Nano Caleto, Gegants del Cós del Bou i Vells de Tarragona acompanyats pels grallers. La cercavila acaba amb un acte durant el qual es fa el pregó a càrrec d'alguna personalitat relacionada amb el barri, es nomenen les pubilles i es lliuren reconeixements a gent del barri o vinculada a les festes. El dia acaba amb una revetlla popular amb una orquestra de renom.

El dia de la Mare de Déu d'Agost, 15 d'agost, es posa una capella al mig del carrer Cós del Bou on s'instal·la la imatge de Sant Roc, que rep les ofrenes de flors i ciris dels veïns i amics del barri. Després es col·loca la bandera del barri en un balcó dels carrers Cós del Bou o Baixada Peixateria en homenatge a la gent de la casa. Els actes del matí acaben amb un vermut amb música tradicional.

Per la tarda hi ha una cercavila per anar a buscar l'aigua de Sant Roc al portal de Sant Antoni formada pels elements festius propis del barri i altres de convidats, el carro de l'aigua, nens i veïns dels barri amb càntirs, les imatges de la Mare de Deu i Sant Roc, les autoritats i una agrupació musical. Després de la benedicció i distribució de l'aigua hi ha una diada castellera amb la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i alguna colla convidada. Després hi ha sopar i revetlla popular amb orquestra.

El dia de Sant Roc (16 d'agost) comença amb matinades. Al matí hi ha l'anada a ofici amb tots els elements festius del barri, les imatges de la Mare de Déu i Sant Roc i gent amb les coques del sant, que es beneeixen durant l'ofici. Acabada la missa es torna al barri on té lloc un vermut amb música popular dedicat als ex-veïns.

Per la tarda hi ha activitats infantils i xocolatada, i al vespre, un concert. A la nit es dispara una traca i es fa un correfoc amb el Drac de Sant Roc i un element convidat. Es tanca la festa amb una nova revetlla popular amb orquestra.

El dia 20 es fa una missa pels veïns i amics del barri traspassats el darrer any.

La comissió de festes està integrada per un grup de veïns, comerciants i ex-veïns. També hi ha la col·laboració activa de les entitats culturals del barri: Drac de Sant Roc, Gegants del Cós del Bou i Vells de Tarragona i Colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

Petita història de la festa

Se sap que la festa se celebra almenys des de l’any 1844, en agraïment a Sant Roc per deslliurar la població d’una epidèmia de còlera.

A finals del segle XIX s’interpretava el “Ball de Sant Roc”, un ball parlat que va tornar a sortir a primers del segle XX i en la celebració dels 100 anys de les festes, l’any 1944.

La comparseria actual del barri es comença a configurar l’any 1900, quan la família Murgades regala el canó que obre les desfilades i anuncia l’inici de les festes. L’any 1903 es confeccionen 7 capgrossos. L’any 1904 la ciutat cedeix els gegants vells, que havien estat substituïts pels nous feia més de 50 anys, i el mateix any surt una rèplica en petit del Magí de les Timbales. L’any 1905 es convida també al ball de bastons, fet que es repeteix pràcticament cada anys des d’aleshores i fins el tot el barri va tenir una colla infantil pròpia en diferents èpoques del segle XX. Es completa amb l’aparició del drac l’any 1985 i anys després el drac petit. Aquest seguici pròpia es complementa amb els gegants negritos de la ciutat que són cedits per l’Ajuntament de manera extraordinària.

Text: Redacció festes.org amb informacions de Salvador Fà

Imatges:Associació Cultural de Sant Roc de Tarragona


  1786 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Cent anys dels Gegants de la Plaça Nova
Cordomí Fernandez, Xavier / Ajuntament de Barcelona
Llibre editat amb motiu de la celebració del centenari dels primers gegants ...

41/4. 425 anys de les festes de Sant Roc a Barcelona. De vot de ciutat a festa popular de la plaça Nova.
Cordomí Fernandez, Xavier / Ajuntament de Barcelona - Associació de Festes de la Plaça Nova
Aquest llibre tracta sobre la història i el present les festes més antigues ...

comprar
El Drac vermell
Sans Sáez, Noemí / Associació d'Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació
Les aventures del Jaume, la Paqui i el Ferran ens descobreixen com tot ...

llegir
La Cucanya de la Plaça Nova de Barcelona
Cordomí Fernandez, Xavier / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
La Plaça Nova és un dels indrets històrics de Barcelona, antiga porta de ...



Associació Cultural de Sant Roc de Tarragona
https://www.facebook.com/Festes-de-Sant-...
Cós del Bou, 23 baixos
43003 Tarragona (el Tarragonès)
686.15.34.09
festessantroctarragona@gmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org