Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Roc > Festes majors de barri

Festes de Sant Roc
Barcelona (el Barcelonès)
La Plaça Nova i altres espais del Barri Gòtic de Barcelona acullen, sota l’atenta i incrèdula mirada dels turistes que aquests dies hi ha pel barri, la seva festa Festa major d’estiu, les Festes de Sant Roc. La festa, que compta amb més de quatre segles d’història, té un programa d’activitats que ha perviscut quasi inalterables des de la seva primera edició.

Festes de Sant Roc
Tarragona (el Tarragonès)
Els carrers del Cós del Bou, la Baixada Peixateria i els Trinquets vell i nou de la part alta de Tarragona celebren, almenys des de 1844, la seva festa major amb una marcada estructura tradicional i popular i un fort arrelament a la ciutat.

Festa major al barri de Sant Roc d'Olot (la Garrotxa) - destaquen la cursa popular festes de Sant Roc, la missa a la capella de Sant Roc, esmorzar popular a les fonts de Sant Roc, sardanes, elecció de l'hereu i la pubilla, arrossada popular, concurs de dibuix infantil. Hi participa la vaca Simforosa. Ho organitza l'Associació de veïns del barri de Sant Roc.
Festa major al barri de Sant Roc a Calella, Aj. Palafrugell (el Baix Empordà) se celebra el cap de setmana posterior al 16 d’agost pels carrers d’aquest petit barri que hi ha al sud del nucli urbà de Calella de Palafrugell. Divendres es fa el pregó a càrrec d’un veí del barri. Dissabte té lloc un dels actes més singulars de la festa: el concurs de bales a la Platja dels Canyers o de Sant Roc, una petita platja formada a partir de la Font de Sant Roc, declarada bé d'interès local. Es tracta d'un joc adreçat a infants consistent en recuperar les bales de vidre de diferents mides i formes i les pedres pintades amb peixos que es llancen al mar. Els nens han de trobar-les i guanya el que en troba més (es mesura per pes). A la nit es fa un ball al carrer. Diumenge es fa un concurs de dibuix, el joc del llançament de síndries a l’aigua, la missa i una subhasta de productes aportats pels veïns (menjars cuinats, objectes…) que serveix per sufragar les despeses que genera la festa. El fi de festa és una cantada d'havaneres a la platja. Se celebra des del 1945 i ho organitza l'Associació Cultural i Recreativa Amics de Sant Roc de Calella. Telèfon: 656 898 444

Cent anys dels Gegants de la Plaça Nova
Cordomí Fernandez, Xavier / Ajuntament de Barcelona
Llibre editat amb motiu de la celebració del centenari dels primers gegants ...

41/4. 425 anys de les festes de Sant Roc a Barcelona. De vot de ciutat a festa popular de la plaça Nova.
Cordomí Fernandez, Xavier / Ajuntament de Barcelona - Associació de Festes de la Plaça Nova
Aquest llibre tracta sobre la història i el present les festes més antigues ...