NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de principis de juliol > Altres celebracions


Festa de l'aigua
«La ciutat de l’aigua» recorda els seus orígens
El Voló (el Rosselló), Primer cap de setmana de juliol


Cartell de l'any 2015


Edifici dins les termes


Espectacle aquaticomusical


Danses catalanes


Portant l'aigua a beneir


L'aigua termal


Benedicció de l'aigua termal


Repartiment de l'aigua beneida


 

Des de fa uns anys, el municipi nord-català del Voló organitza una festa dedicada a retre homenatge a les aigües d’origen termal que, des de temps immemorials, han donat fama a aquest poble rossellonès. Un espectacle aquaticomusical i la benedicció ritual de l'aigua de les termes són dos dels actes més destacats d'aquesta celebració.

Un poble vinculat a l'aigua

El Voló és un petit poble situat en el límit entre la plana del Rosselló, el Vallespir i les Alberes, molt a prop del llac de Sant Joan de Pladecorts i a quinze quilòmetres de Ceret. Fou construït a la riba del Tec, un riu que neix als Pirineus i que va a desembocar al mar Mediterrani, i disposa d'unes fonts naturals d'aigua d'origen mil·lenari, motiu pel qual és conegut arreu d’Europa per ser un important centre termal.

Les termes del Voló —tal com es coneixen avui— van ser fundades l'any 1859 i en l’actualitat són de titularitat privada. Durant l'any, són visitades per milers de persones que hi passen uns dies per seguir alguns dels tractaments terapèutics que s'hi desenvolupen. Un equip d'uns trenta professionals s'ocupen de les instal·lacions, que tenen vocació de servei públic. A l'Estat francès la medicina termal està reconeguda oficialment, fins al punt que alguns dels tractaments són pagats per la Seguretat Social, prèvia prescripció d'un metge.

La composició química de les aigües de les termes del Voló, de naturalesa carbonicogasosa, fa que hagin estat, des de ben antic, utilitzades per combatre les malalties digestives, hepàtiques i metabòliques, i especialment les afeccions del fetge i la vesícula. El principal tractament d'aquestes termes es basa en la ingesta d'aquesta aigua bicarbonatada sòdica, una de les més mineralitzades dels Pirineus. L'aigua es va bevent directament d'una font que hi ha a l'interior de l'establiment termal al mateix temps que se segueixen altres tipus de cures.

La festa

La Festa de l'Aigua està organitzada per l'Oficina de Turisme del Voló i es desenvolupa en diferents espais del municipi. Destinada sobretot al públic forà, la festa inclou una programació estable d'atraccions aquàtiques per a nens, un campionat de pesca al riu, concerts, ballades de sardanes i moltes activitats de carrer que tenen l'aigua com a protagonista.

Un dels principals atractius de la festa és l'espectacle aquaticomusical que se celebra de nit al Molí Vell, un espai obert situat just al costat del riu Tec. Es tracta d'un conjunt de jocs d'aigua, llum i música que es realitzen gràcies a una instal·lació portàtil que simula una gran font brolladora. L'espectacle, que és seguit amb interès per centenars de persones, es basa en els raigs d'aigua que surten disparats enlaire a tota potència, combinats amb música, llum i imatges que es van projectant de forma sincronitzada sobre els diferents dolls d'aigua.

Benedicció de l'aigua termal

L'altre element d'interès de la festa és la cerimònia de benedicció de l'aigua que es desenvolupa a l'interior del recinte de les termes diumenge després de dinar. Aquest és l’únic dia de l'any que les instal·lacions s'obren al públic general per ser testimonis d'un antiquíssim cerimonial. Primer hi ha una exhibició de balls populars catalans a càrrec d'un grup de danses local, que té lloc entre els plataners de la plaça de l'establiment termal, just sobre l’antic brollador natural d'aigua calenta (que en l'actualitat no és visible perquè està canalitzat).

Quan acaben els balls, es forma una petita comitiva encapçalada per una mula ben engalanada. L’animal carrega una gran garrafa de vidre plena d’aigua termal i dues garrafes més petites folrades amb vímet. L'acompanyen un grup de sis treballadores de les termes vestides a l'antiga, que porten uns càntirs de terrissa blanca a les mans. Darrere seu, tancant la comitiva, hi ha diversos infants vestits amb la indumentària tradicional rossellonenca i un carruatge a cavall amb dues noies.

Després de fer un breu recorregut pels jardins de les termes, la comitiva s’atura al bell mig de la plaça dels plataners. Allà, el sacerdot procedeix a dir unes paraules sobre les bondats d'aquesta aigua i finalment en fa la benedicció, espargint-la amb un hisop. Acabada la cerimònia les dones reparteixen l'aigua beneïda entre tots els assistents en petits vasos, servida directament dels càntirs. Les dues noies que hi ha damunt el carro reparteixen roses. Un dinar de germanor clou aquest cap de setmana de festa amb què la petita localitat del Voló recorda els seus orígens i el motiu pel qual se la coneix com «la ciutat de l’aigua».

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  1574 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El Santuari de la Mare de Déu de la Victòria
Serra i Martí, Bartomeu / Ajuntament d'Alcudia. Àrea de Cultura
Aquest llibre ens acosta un poc més al Santuari de la Mare de Déu de la ...



Oficina de Turisme
http://www.fetedeleau-leboulou.fr
Carrer del Castell, 1
66160 El Voló (el Rosselló)
04 68 87 50 95
contact@tourisme-leboulou.fr




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org