Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Benediccions de vehicles

Festa de Sant Cristòfor

El capellà beneint un conductor

Cotxe clàssic a la Plaça Catalunya

La festa dels conductors

Volant de Sant Cristòfor

Diversos indrets de la ciutat de Barcelona celebren la festa de Sant Cristòfor amb les tradicionals benediccions de cotxes i altres activitats relacionades amb la llegenda d’aquest sant. Una de les més conegudes és la que cada any té lloc al carrer Regomir.

Barcelona i sant Cristòfor

La relació de sant Cristòfor amb Barcelona és immemorial i, malgrat que sembla que fou un dels sants més venerats de la ciutat, l’origen del seu culte a Barcelona és encara avui força desconegut.

El sant fou molt popular i invocat contra tot tipus de mals, però amb els anys es consolida el seu patronatge i protecció sobre els que es disposaven a iniciar un viatge, com a protector davant els accidents i perills que comporta tot viatge, ja sigui per mar, per aire o per terra.

Es desconeix com era el ritus a sant Cristòfor, abans de l’invenció del vehicle motoritzat, tot i que sembla que incloïa sacrificis. En Joan Amades explica que “En emprendre un viatge llarg, difícil i perillós, i també per a d’altres empreses i afers, fou costum demanar la protecció del sant cananeu i oferir-li un gall que hom lliurava als sacerdots de les esglésies que li eren dedicades o que hi era venerat”. Aquest costum d’oferir un gall en sacrifici a una divinitat encara és vigent en molts països de l’Àsia hinduista i també a bona part d’Àfrica.

El sant fou tant popular a Barcelona que existien diverses llegendes i històries al seu voltant. Joan Amades també explica que “Segons una tradició vuit-centista barcelonina, cada 10 de juliol a les dotze en punt del migdia, sant Cristòfor arribava a la nostra ciutat amb una barca. Desembarcava, i amb l’infant Jesús a l’espatlla pujava solemnialment per la Rambles i es fonia en arribar al capdamunt. Els qui tenien la sort de veure’l gaudien durant tot l’any de gran ventura”. L’autor explica que per la Rambla de Barcelona els fadrins que havien estat atesos pel sant en les seves peticions, organitzaven curses en les que, en acte d’agraïment, portaven un amic o altre persona a coll-i-be, tal i com feia el passa-rius Cristòfor amb el nen Jesús. Eren coneguts amb el nom de tòfols o tofolets, anaven Rambla amunt i pels carrers més cèntrics de la ciutat i causaven molta impressió als que s’ho miraven.

La història de sant Cristòfor era escenificada durant les processons de Corpus de la ciutat, amb una roca o cadafal on hi figurava una imatge del sant, una imatge que encara es pot veure a la Processó del Corpus de València actual.

Ara bé, el ritus de la benedicció dels automòbils no s’inicia fins a principis del segle XX quan els automobilistes l’adopten com a patró.

Petita història de la festa al carrer de Regomir

Una de les tradicions associades a la celebració de Sant Cristòfol a Barcelona és la fira que aquest dia es feia al carrer Regomir de la Ciutat Vella, i l’engalanament de balcons i finestres de les cases d’aquest carrer. S’hi venien panets beneïts i avellanes tendres, que són en el seu millor moment en aquesta època de l’any, i xiulets de vidre o “brilladors” i ventalls. Segons una tradició barcelonina del segle XIX, en aquesta fira els promesos regalaven un ventall a les seves promeses i les promeses un xiulet als seus promesos. Els historiadors expliquen que el xivarri que es feia amb els xiulets era considerable i era el senyal de que era la festa de sant Cristòfol.

La fira es va anar fent fins l’any 1906, quan els automobilistes comencen a ocupar l’espai per a efectuar el ritus de la benedicció dels automòbils.

La festa actual

En l’actualitat, la festa de sant Cristòfor es celebra durant tot el dia al carrer Regomir, just davant de la capella dedicada a sant Cristòfor que, si hem de fer cas a l’inscripció que hi ha al llindar de la seva porta, data del 1503. Aquesta petita i singular capella, situada als límits de l’antiga ciutat, conté una relíquia del sant.

Aquest dia té lloc la cerimònia de benedicció dels automòbils (cotxes, motos i bicicletes) que passen per davant de la capella. El mossèn aspargeix l’aigua sagrada per damunt dels automòbils i entrega, de regal, uns brots d’espígol, un record commemoratiu i una estampeta del sant a cada conductor. Alguns conductors duen els seus cotxes engalanats per a l’ocasió.

Aquest dia una de les dues parelles dels Gegants del Pi són portats fins a l'entrada de la capella, on són plantats i poden ser admirats durant tot el dia. Aquest costum es deu al fet que el sant també és el patró dels gegants i del món geganter en general, un patronatge probablement derivat de la llegenda associada al sant.

Des de fa uns anys, un bon grup d'aficionats als cotxes clàssics i d'època, aprofita la diada de sant Cristòfor per exhibir els seus vehicles a la plaça de Sant Jaume, i després portar-los a la benedicció de la capella del carrer Regomir i a tombar per diversos carrers de Barcelona.

Durant tot el dia, les fleques, forns i pastisseries de la zona (com també els de tota la ciutat que segueixen la tradició), preparen i ofereixen als compradors el pastís de la diada: el Volant de Sant Cristòfor.

Altres benediccions de cotxes a Barcelona

A Barcelona, una altra de les benediccions de cotxes multitudinàries es fa a l’avinguda Diagonal, a la plaça de la Reina Maria Cristina (districte de les Corts).

La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona
Capdevila i Soldevila, Josep / La Capella de Sant Cristòfor