Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Benediccions de vehicles

El dia de Sant Cristòfol moltes localitats celebren una benedicció de cotxes, camions, tractors, motocicletes i altres ginys motrius. És organitzada per la parròquia i les associacions relacionades amb el món de l'automòbil (associacions de xofers, penyes, clubs esportius o associacions professionals, amants dels automòbils clàssics...). Ben engalanats per a l'ocasió, els vehicles passen per davant de la imatge del sant i el sacerdot, que els aspergeix amb aigua beneïda. Els conductors reben uns brotets d'espígol, un record commemoratiu i una estampa del sant, que guarden dins del vehicle com a amulet protector. Hom creu que d'aquesta manera el vehicle queda protegit tot l'any i no patirà ni problemes mecànics ni accidents.

Festa de Sant Cristòfor
Barcelona (el Barcelonès)
Diversos indrets de la ciutat de Barcelona celebren la festa de Sant Cristòfor amb les tradicionals benediccions de cotxes i altres activitats relacionades amb la llegenda d’aquest sant. Una de les més conegudes és la que cada any té lloc al carrer Regomir.

Benedicció pirata
Premià de Mar (el Maresme)
Cada any el 10 de juliol, abans i després de l’ofici solemne que té lloc en honor a sant Cristòfor, un grup de pirates de Premià de Mar es dediquen a atracar, festivament, als conductors de vehicles que esperen el seu torn per a ser beneïts i a les autoritats que són per allà. És la seva particular benedicció pirata.

Festa de sant Cristòfor
Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)
Amb motiu de la festivitat de Sant Cristòfol, Vilafranca del Penedès acull una concentració i benedicció popular de vehicles organitzada per una entitat, Mutual de Conductors, que va decidir recuperar la tradició l’any 2007.

Festa de Sant Cristòfol de Llagostera (el Gironès) - amb la concentració de camions, cotxes i motos a l’Avinguda de l’Esport, el posterior cercavila i la benedicció de vehicles a la Plaça Catalunya. Hi ha un obsequi per tots els participants de la cercavila i un trofeu com a premi als cotxes i camions més ben engalanats, als cotxes bojos, al cotxe clàssic més ben conservat i als cotxes amb millor «tuning». Acabarà amb un sopar popular. Telèfon: 972 83 00 05
Festa dels Cristòfols a Berga (el Berguedà) - organitzada per la Junta dels Cristòfols, el Montepio de Conductors i amb la col·laboració de la Regidoria de Festes. Al vespre, a la Sala d'actes de l'Ajuntament, vi d'honor i lliurament dels volants. Tot seguit, Concentració de vehicles a la Rasa dels Molins i inici de la caravana acompanyada per la Cobla Principal de Berga. Benedicció, repartiment dels rams d'espígol i verificació dels vehicles engalanats.
Festa de Sant Cristòfol a Ulldecona (el Montsià) - organitzada cada any per l'Agrupació de Xòfers d'Ulldecona. Amb espectacles infantils, la tradicional benedicció de vehicles i un sopar-ball a l'Ermita. Sovint s'homenatja també als xòfers antics d'Ulldecona.
Festa dels Moniatos a Olesa de Montserrat (el Baix Llobregat) - festa per celebrar la festivitat de Sant Cristòfol, el cap de setmana més proper al 10 de juliol. Compta amb la presència de camioners, tant d'Olesa com de fora de la vila. Dissabte, ball i diumenge al matí esmorzar de germanor que dona pas a la tradicional pregària i les benediccions dels vehicles, el nomenament dels Volants de Plata, i a continuació els tradicionals Tres Tombs. Festa organitzada per la Penya de Camioners "Els Moniatos". Telèfon: 93.778.00.50
Benedicció de vehicles de Sant Cristòfol d'Anyós (Andorra) - coincideix amb la Festa Major del poble, té lloc el mateix dia de Sant Cristòfol (10 de juliol) davant d’aquesta església massanenca, dedicada al patró dels viatgers, els navegants o els automobilistes. La benedicció de vehicles va precedida d’un aperitiu popular i de la missa en honor del sant, que se celebra a la capella que corona el nucli d’origen romànic. A part de la ruixada d’aigua sagrada que reben tots els vehicles que s’hi desplacen, els conductors són obsequiats amb una estampeta del sant. A Canillo i a Andorra la Vella, davant de l’església, també es celebra, amb un acte similar, la festivitat de Sant Cristòfol.
Festivitat de Sant Cristòfor a Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès) - en honor al patró dels automobilistes. Amb ofici solemne amb l'acompanyament de música sacra i benedicció d'automòbils a l'Avda. Catalunya, al dret de la Plaça del Sol. Seguidament, concentració d'automòbils al camp dels Lledoners i c/Tarragona, cercavila per l'Avda. Montserrat i carrer Joan Sardà fins al Portal, acompanyada de música i per tancar, ballada de sardanes.
Festa de Sant Cristòfol a Lleida (el Segrià) - organitzada per l'Associació Provincial de Transports de Mercaderies, inclou una benedicció de camions que passen per davant dels capellans fent sonar les seves bocines. Telèfon: 973.20.55.75
Festa de Sant Cristòfor a Cervera (la Segarra) - amb una tirada de bitlles 'Sant Cristòfol' (des del 2002), la Trobada de vehicles matriculats abans de 1970 (des del 2008), sortida dels vehicles concentrats cap al barri de sant Cristòfol i benedicció de vehicles. El dia 10 de juliol, dia de sant Cristòfol: missa a l'església de sant Cristòfol, al vespre.
Festa de sant Cristòfor a Banyoles (el Pla de l'Estany) - es celebra el segon dissabte de juliol des dels anys 20. La festa ha anat en crescendo al mateix temps que creixia el parc automobilístic. És una festa gremial, que reuneix bona part dels conductors de la comarca. Al matí hi ha missa a l'església parroquial de banyoles, però l'elevat nombre de vehicles que participen de la festa, fa que el ritus de beneir tota mena de vehicles en aquest dia: turismes, camions, tractors, motocicletes... s'hagi traslladat a les afores de banyoles, davant l'església romànica de Porqueres. també hi ha un partit de futbol, un àpat col·lectiu i un ball de nit. Un dels aspectes destacats de la festa és el soroll que els conductors fan amb els seus clàxons.
Festivitat de sant Cristòfor a Valls (l'Alt Camp) - la benedicció té lloc el diumenge més proper al 10 de juliol davant la Parròquia del Carme, que guarda l’altar de Sant Cristòfol, patró dels conductors. Als conductors se’ls fa entrega d’una breu pregària i d’algunes recomanacions del carnet per punts.
Aplec de l'Ermita de Sant Cristòfol de les Borges Blanques (les Garrigues) - té lloc el 10 de juliol. Sant Cristòfor hi té dedicada una capella en un paratge anomenat Font Vella. Durant tot el dia hi ha benedicció de vehicles i altres actes lúdics.
Festa de Sant Cristòfol de València (l'Horta) - la Confraria de Sant Cristòfol de València va ser fundada l'any 1399 pel Rei Martí l'Humà. En 1993 s'inicia una nova etapa que porta a la recuperació de la festa externa que, cada 10 de Juliol, se celebra en honor a Sant Cristòfol en la contornada del Convent del mateix nom. Església i Convent estan situats junt al carrer Alboraya i en el populós barri de la Trinitat.
Festa de Sant Cristòfol a Solsona (el Solsonès) - per celebrar la festa en honor al patró dels conductors, una de les convocatòries més arrelades en el calendari festiu estiuenc de Solsona, la Comissió de Festes Sant Cristòfol programa un cap de setmana d'actes fidel a la tradició, en el qual, com no podia ser d'una altra manera, el vehicle serà el focus d'atenció.
Festa de Sant Cristòfor de Rubí (el Vallès Occidental) - organitzada per l’Associació Amics dels Automòbils Antics de Rubí, és una festa dedicada al patró dels conductors. Amb la Trobada d’Interclubs de Cotxes clàssics i de minis, el Ral·li Clàssic de Sant Cristòfol i la cercavila de tots els vehicles pels carrers del centre de la ciutat, i la posterior benedicció popular de vehicles a l’església de Sant Pere i el lliurament de medalles a tots els participants en la rua.
Festa de Sant Cristòfol a Guissona (la Segarra) - es celebra el dissabte més proper al 10 de juliol, amb una missa solemne, cercavila i benedicció de vehicles a la plaça Vell Pla. Es fa un concurs d'engalanament de vehicles amb premis donats per diferents entitats.
Festa de Sant Cristòfol a Es Migjorn Gran (Menorca) - amb els tradicionals recitals d’estiu de la Banda de Música des Migjorn Gran. Al matí diana de cornetes i tambors i missa. Al capvespre la processó amb la imatge del patró des Migjorn Gran i tot seguit la tradicional benedicció de cotxes. Per últim, i abans de la revetlla, els veïns del carrer de Sant Cristòfol conviden els visitant a uns pastissets. L'any 2009 amb motiu del vintè aniversari de la independència del municipi, es van encendre quasi 2.000 espelmes per crear, al terra del carrer, la forma de la palmera que és el símbol del municipi.
Festa de Sant Cristòfol a Sant Celoni (el Vallès Oriental) - després de 40 anys sense celebrar-se, l'any 2010 es va recuperar la tradicional benedicció de vehicles. La particularitat de la festa és que els vehicles que s'hi concentren són motos i cotxes clàssics.
Benedicció de cotxes a Vilassar de Mar (el Maresme) - amb motiu de Sant Cristòfol al carrer Santa Isabel-Mn. Bartrina. Ho organitza la Parròquia de Sant Joan.

La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona
Capdevila i Soldevila, Josep / La Capella de Sant Cristòfor