NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 8 de setembre de 2024 | Adrià    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Santa Margarida > Festes majors


Festa major de Santa Margarida
De quan santa Margarida venç al Drac
La Riera de Gaià (el Tarragonès), Pels volts del 20 de juliol


El ball de bastons infantil


Els gegants manotes


El correfoc del Ball de Diables de la Riera


Un moment del ball parlat


Drac de Santa Margarida


 

La Festa Major de la Riera de Gaià té lloc entorn el 20 de juliol, diada de Santa Margarida, patrona de la vila. La festa es celebra com a mínim des del segle XII i compta amb la presència destacada del ball de diables, amb els seus famosos versos satírics, els gegants manotes i una escenificació entre santa Margarida i el Drac.

20 de juliol, diada de Santa Margarida

La llegenda diu que un pastor de la Riera i un altre d'Altafulla trobaren la imatge de la Mare de Déu a la muntanya del Castellot mentre pasturaven els ramats i que tots dos volien quedar-se la imatge. El pastor rierenc, al·legant que es trobava al terme de la Riera va defensar la troballa i va posar-la al seu sarró, fins que el pastor d'Altafulla, d'amagat va aconseguir posar-la al seu. La història explica que aleshores la imatge, miraculosament, retornà al sarró del pastor rierenc en una clara mostra de que la imatge volia quedar-se a la Riera.

Sense una periodicitat definida, en el marc de la Festa Major, s'escenifica el Ball de Santa Margarida, un ball parlat executat per la gent del poble pels carrers i places. Es tracta de la recreació dramatitzada d'una part de la vida de la protectora local, un fet que poques viles posseeixen i que a La Riera han sabut mantenir fins a l'actualitat. L'obra inclou dos personatges femenins -encarnats per dos dels més barbuts del poble-, uns parlaments en un castellà macarrònic, un ball d'espases, únic en la nostra geografia, i els parlaments de dos diables que, en clau satírica i humorística, versen sobre diferents aspectes de la vida local. L'escenificació, que comença pels carrers, acaba a la plaça de davant l'església, amb la recreació dels darrers paratges de la vida de la santa.

Els actes més destacats, avui

Els actes més destacats de la Festa major de la Riera de Gaià són el correfoc del divendres per part del Ball de Diables de la Riera, la Diada Gegantera del dissabte, amb el protagonisme dels gegants els Manotes i el gegant el Bertran i el seguici popular del diumenge anterior a Santa Margarida, amb diables, gegants, el Ball de Bastons i els grallers. Una vegada ha acabat el seguici, dos balls de diables, el Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera i una colla convidada, representen els seus parlaments davant l'església. Cada colla escenifica a la plaça Major la lluita entre àngels i diables, entre el bé i el mal, amb versos satírics inclosos, que repassen alguns aspectes de la vida política local en clau satírica i reivindicativa.

D'entre els altres actes destacats de la festivitat de Santa Margarida cal apuntar també les Matinades i el Concert de Gralles. Dissabte següent hi ha la Samfainada popular – samfaina amb conill.

Santa Margarida i el drac

Santa Margarida ha estat tradicionalment representada com una dona jove i molt bonica, que duu a la ma esquerra una palma i a la dreta una creu cristiana amb què domina una fera demoníaca que és als seus peus.

Des de l'any 2011, la festa compta amb la presència del Drac de Santa Margarida, una peça de bestiari festiu que emula el drac-cucafera que la santa va vèncer. Va acompanyat per un nombrós grup de tabalers i és l'eix de diverses activitats. Un dels dies abans del 20 es fa la Vetlla del Drac, amb un concert, i el dia 20, dia de festa local, després de la missa major, es fa una petita representació de la victòria de la santa damunt el Drac.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Jordi Rius i Drac de Santa Margarida


  11217 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El meu poble
Pla i Casadevall, Josep / Edicions Destino
El meu poble és, naturalment, Palafrugell, la vila natal de Josep Pla. ...

Llunari pagès
Oliver d'Albocàsser, Jaume / Impremta Josep Llopis
Jaume Oliver “d’Albocàsser” ens deixà aquest repàs de tot l’any, de Sant ...



Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera
https://www.instagram.com/balldediablesd...
Pau Casals 2, Les Monges
43762 la Riera de Gaià (el Tarragonès)
977.64.90.24

Agrupació de Balls Populars de la Riera
http://larieradegaia.bloc.cat
Plaça Major, 1
43762 la Riera de Gaià (el Tarragonès)
977.65.50.00



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org