Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Fires de Nadal

Mostra de Pessebres i Fira del Pessebre

Figura del Rei Gaspar, feta per Ramon Amadeu

Figures de fang

Mercat Km 0

Fira de productes nadalencs

Cada any pel Pont de la Puríssima, Olot comparteix la seva passió pel món del pessebre amb els visitants. Terra de grans pessebristes i on la tradició de fer el pessebre està ben arrelada, la ciutat dóna el tret de sortida a la seva renombrada Mostra de Pessebres, que té per objectiu divulgar el fet pessebrístic, i a la Fira del Pessebre, una fira especialitzada en figures i materials de qualitat per al pessebre.

Olot i els pessebres

El vincle entre Olot i el pessebrisme ve de molt lluny. Les primeres referències daten del 1750 quan se sap que a les cases pairals de la comarca es feien uns grans pessebres que eren objecte de visita i admiració pels visitants que en aquesta època de l'any anaven a veure'ls. Un d'aquests pessebres, que es considera únic a Catalunya, encara es pot veure a Can Trincheria d'Olot.

El pessebrisme olotí es desenvolupà de la mà del nombrosos tallers d'estatuària que sorgiren a Olot a partir del segle XIX, com el Arte Cristiano. En l'època de màxima esplendor hi va haver fins a 40 tallers dedicats a la fabricació i venda d'estatues religioses fetes amb fang.

Foren els mateixos escultors d'imatges qui, en temps lliure i en època nadalenca, començaren a crear les petites figures per a que tothom pogués fer el pessebre a casa seva.

D'Olot han sortit alguns dels grans noms del món del pessebre i l'escultura en fang, com la família Traité o Ramon Amadeu.

La Mostra

La Mostra de Pessebres d’Olot se celebra des de l’any 1992 i és considerada una de les més importants del país. Les seves arrels es remunten, almenys, a l’any 1915 quan es va fer un primer concurs de pessebres a la ciutat.

La Mostra de Pessebres és un conjunt d’activitats i exposicions que tenen lloc en diversos espais de la ciutat amb l’objectiu de divulgar el fet pessebrístic. Hi ha exposicions de pessebres diorames i pessebres monumentals, exposicions relacionades amb el món del pessebre (monogràfics d’autors, de peces...), xerrades i també exposicions de pessebres fets per escoles i entitats de la ciutat.

Actualment la Mostra es reparteix en quatre espais, a banda de la seu de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i de la Garrotxa, entitat organitzadora. A l’Hospici cada any s'hi fa un pessebre de tipus monumental que cada any fa un artista diferent. Al Museu Can Trincheria es pot veure el seu espectacular i renombrat pessebre monumental, un pessebre pairal dins un gran armari-vitrina situat en un racó de la casa. A l'Escola d'Art d'Olot es poden veure les creacions pessebrístiques dels seus alumnes. Per la seva banda, al Museu dels Sants hi ha la col·lecció de peces del prestigiós figuraire Ramón Amadeu (antiga col·lecció Apel·les Mestres) cedides per la família Bolós d’Olot. Finalment, en d'altres espais de la ciutat es fan exposicions, xerrades i altres activitats relacionades amb el món del pessebre.

L’Ajuntament d’Olot i un bon nombre d’entitats i associacions de la ciutat treballen conjuntament perquè la Mostra de Pessebres esdevingui un referent nacional d’aquest art tan arrelat a la ciutat.

La Fira

La Fira de Pessebres se celebra pels carrers del nucli antic d’Olot i en l’actualitat consta d’una setantena de parades.

La part més important de la fira són les parades dels artesans pessebristes del carrer de Sant Esteve, on es poden trobar tota mena de productes i materials per a poder fer el pessebre a casa: figures de qualitat (de fang, no de plàstic importades d’altres països), coves de suro, etc.. S’hi poden comprar figuretes artesanes, de les de tota la vida (el nen Jesús, la mare de Déu i Sant Josep, el bou i la mula, l’àngel, els pastors, els tres reis, el caganer…), així com altres materials per fer el pessebre (casetes, ponts, suro..). Algunes d’aquestes parades pertanyen a figuraires locals, com Ester Font i Laura Baldrich (que només venen les seves peces en aquesta fira), Xavier Rossell, Joan Montero (peces de fusta), Amadeu Anglada (peces úniques de fang), Àngel Moliner i la mateixa Agrupació de pessebristes d'Olot i la Garrotxa.

La fira es complementa amb un Mercat d’Artesania al carrer major, amb una acurada selecció de productes naturals i de qualitat, el Mercat Km. 0 a la plaça Major, on una vintena de botigues i artesans d’Olot i la comarca ofereixen tot tipus de productes per a les festes nadalenques (des de torrons i neules als embotits), i per un espai a la plaça del Carme on hi ha programades activitats i tallers sobre el món del pessebre per a tota la família. L’oferta firal es completa amb el Mercat de Nadal ubicat a la plaça de la Pia Almoina i als carrers adjacents, on es poden comprar tot tipus de productes decoratius nadalencs (arbres, tió, llums, etc).

Un dels dies de la Fira surt el gegantó Tió, una figura de la faràndula olotina encarregat de fer apropar, a totes les llars de la zona, el tions per la nit de Nadal.

Text: Redacció Festes.org, amb aportacions de Javi Palomo i Miquel Serrat

Nadal a cel obert. Les fires de pessebres de Barcelona