Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Fires de Nadal

També anomenades "Mercats de Nadal" o "Fires de Santa Llúcia", posen a la venda tota l'ornamentació casolana de les festes nadalenques. S'hi pot trobar el material adient per a confeccionar els pessebres tradicionals - molsa, sorra, la cova del naixement i tot l’estol de figuretes de fang o altres materials que omplen de vida el pessebre: animalons de granja, pastors, Sant Josep, Maria, l’infant Jesús, caganers, etc-. També s’hi poden trobar avets, tions, llums i espelmes, rams d’eucaliptus i branques de boix grèvol, vesc, galzeran, boix grèvol i l'arç groc; i també complements artesanals de tot tipus que poden funcionar bé com a regal i els productes propis de la localitat on es celebra la fira. En molts casos, aquestes fires són el marc incomparable en el que es celebren tot tipus d’activitats relacionades, com tallers de fanalets de reis, cagations populars, recollides de cartes pels reis, i espectacles d’animació per a la mainada. S'anomenen "de Santa Llúcia" perquè antigament s'instal·laven el dia 13 de desembre, diada de la santa. En l'actualitat l'inici de les fires de nadal comença abans d'aquesta data.

Fira de l'Avet
Espinelves (Osona)
En un dels pocs pobles que encara conserven peces úniques de l'art romànic, cada any es celebra la fira d’avets més important i multitudinària de totes les que tenen lloc a Catalunya. Deu dies on la natura, l'artesania i els arbres de Nadal són els principals protagonistes.

Fira de Santa Llúcia
Barcelona (el Barcelonès)
Malgrat que a Barcelona hi ha diferents fires on es poden comprar tots els productes típics de les dates nadalenques, la Fira de Santa Llúcia que s'instal·la a les rodalies de la Catedral és, sens dubte, la més emblemàtica de totes.

Fira de Nadal
Mataró (el Maresme)
En aquesta fira es poden trobar tots els elements necessaris per a la decoració nadalenca, des d’arbres, tant naturals com artificials, fins a figures de pessebre, molses, bombetes i suros, cintes de colors, centres ornamentals de taula, espelmes nadalenques i tot tipus d'altres guarniments nadalencs.

Fira de Nadal
Sagrada Família, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
Situada just a l'altra banda de la Façana del Naixement de la Sagrada Família, la tradicional Fira de Nadal de la Sagrada Família no té res a envejar a la Fira de Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona: hi ha més de 150 parades amb tots els productes necessaris per celebrar el Nadal a casa.

Mostra de Pessebres i Fira del Pessebre
Olot (la Garrotxa)
Cada any pel Pont de la Puríssima, Olot comparteix la seva passió pel món del pessebre amb els visitants. Terra de grans pessebristes i on la tradició de fer el pessebre està ben arrelada, la ciutat dóna el tret de sortida a la seva renombrada Mostra de Pessebres, que té per objectiu divulgar el fet pessebrístic, i a la Fira del Pessebre, una fira especialitzada en figures i materials de qualitat per al pessebre.

Mercat de Nadal a Valls (l'Alt Camp) - amb la Fira d'aviram i Motius Nadalencs, que compta amb una àmplia oferta d'aviram viu, arbres i verd, figures de pessebre, vins i caves, mel i dolços, objectes ornamentals..., i tot el que és adequat i es necessita per a les Festes de Nadal, Cap d'Any i Reis. Aquest mercat té per escenari el centre de Valls, concretament la plaça del Blat, El Pati, el carrer de La Cort, la plaça del Quarter, irradiant per tota la ciutat. Telèfon: 977.60.09.09
Fira de Santa Llúcia a Sabadell (Vallès Occidental) - tradicional Fira que es celebra del 6 al 23 de desembre, i que també aquest any es localitza a la Plaça Dr. Robert i el Racó del Campanar. Hi podreu trobar tot tipus de guarniments nadalencs, des del típic pessebre fins al nòrdic Santa Claus, passant per les cintes pels arbres, les parades de música nadalenca, les kènties vermelles, les boles, caganers i d'altres que ja són d'ús comú a totes les llars.
Mercat de Nadal a Llagostera (el Gironès) - un grup de botiguers de Llagostera, amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitzen aquest mercat en el que es poden comprar articles relacionats amb el Nadal com ara, avets, torrons i productes artesans, neules, espelmes i pessebres entre d’altres. També compta amb diverses atraccions pels més petits com ara cavallets, un castell inflable i parades de tir i pesca així com una xurreria.
Fira de Nadal al Poble Nou (Barcelona) - fira amb parades d'artesans i amb el taller de fanalets per anar a rebre els Reis de l'Orient i altres activitats gastronòmiques. Impulsada per la Colla del Drac del Poble Nou.
Fira de Nadal a Santa Maria d'Oló (el Bages) - És una fira on hi ha parades d'artesania, parades de flors, parades de embotits i formatges, parades de llibres...Es celebra el diumenge abans de Nadal. També hi ha productes nadalencs, i demostració d’oficis antics: Cisteller, Escloper, Luthier, etc. S’ubica en el magnífic entorn del nucli antic del poble. Al seu voltat s'hi fan exposicions, concerts i el Caga Tió. Telèfon: 93 838 50 00
Fireta de Nadal de Cubelles - una mini trobada comercial organitzada per la regidoria de Turisme i amb el suport de l'Associació d'Hostaleria i Comerç de Cubelles. Telèfon: 93.895.25.00
Fira de Nadal a Lliçà d'Amunt (el Vallès Oriental) Mercat de venda d'objectes de regal, artesania, alimentació i productes nadalencs. Durant els dos dies es realitzen activitats paral·leles per tal d’atreure més gent a la fira, com ara un explicacontes, un cagatió, una xocolatada, una cantada de nadales, una escudella gegant, … Telèfon: 93.841.52.25
Fira de Nadal a Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat) fira tradicional amb productes de Nadal i artesania. Acompanya la fira un espai obert per cantar o representar Nadales, per part d'entitats, corals o públic en general. Organitzat per l'entitat TiC - Tradicions i costums - Espluga Viva.
Fira de Santa Llúcia a Sant Llorenç Savall (el Vallès Occidental) - Fira de nadal, el diumenge més proper a la diada de Santa Llúcia. la formen parades amb objectes per guarnir el Nadal i regals nadalencs... Exposició i venda de productes nadalencs elaborats per les diferents entitats del poble.
Mercat de l'Avet a Sant Vicenç de Torelló (Osona) - amb parades als carrers. Comença el darrer cap de setmana de novembre.
Fira Artesana de Nadal a Peralada (l'Alt Empordà) es celebra anualment el diumenge anterior de Nadal. La Plaça Gran i d’altres carrers paral·lels, acullen parades amb productes de ceràmica, fusta, joieria, tèxtil, vidre, cistells, productes gastronòmics (mel, pa, dolços, embotits, formatges...) i d’altres de temàtica nadalenca com tions, torrons d’Agramunt, neules, figueres de pessebre, caganers, flors, avets , etc. Telèfon: 972 53 88 40
Fira de Nadal-del Solstici d'Hivern a Arenys de Mar (el Maresme) - fira d'artesania i alimentació, de productes naturals, artesans i nadalencs. La fira vol promocionar als artesans que elaboren els seus productes de forma creativa. Telèfon: 665.518.181
Fira de Santa Llúcia a Sitges (el Garraf) - Sitges celebra de nou la Fira de Santa Llúcia, els dies 9, 10 i 11 de desembre al Centre Comercial Oasis. Els horaris de la Fira són de 10h del matí fins les 21h del vespre. Telèfon: 626651035
Fira tradicional de Nadal i mercat de Santa Llúcia a Badalona (el Barcelonès) - es realitza a Badalona des de fa més de 100 anys a la Plaça de la Plana. Consta de tres àrees, una dedicada a l'article de Nadal i pessebrisme, amb parades d'artesans i decoració nadalenca; una altra àrea agroalimentària, amb productes per aquesta temporada i una àrea d'artesans on es pot trobar els regals i detalls que ens falten o busquem.
Fira tradicional de Nadal a Badalona (el Barcelonès) - Se celebra tots els anys, des de 1904 (primeres dades conegudes). Les parades tenen tots els típics regals nadalencs, així com també complements per a la decoració del tradicional pessebre, i els ornaments per als arbres. A l'entorn de la plaça de Pompeu Fabra de Badalona. Telèfon: 660501070
Fira de Nadal i el Mercat d’Artesans a Caldes de Montbui - fira de Nadal en aquesta vila Termal, a partir del primer cap de setmana d'Advent. Amb repartiment de brou termal, parades amb guarniments nadalencs, artesania, etc Telèfon: 938654140
Fira de Santa Llúcia de Camporrells (la Llitera) - l'any 2016 es recupera la Fira de Camporrells que abans es feia pels volts del mes de desembre. Telèfon: 675789648
Mercat de Nadal de la Fàbrica Lehmann de Barcelona (el Barcelonès) - la Fàbrica Lehmann acull al seu pati el treball d’artesans, creatius i dissenyadors! El Mercat de Nadal està especialitzat en productes de proximitat i esdevé una oportunitat per recolzar el treball i el talent local, com també per conèixer aquest espai singular dins d’un ambient nadalenc.
Fira de Santa Llúcia a Canyelles (el Garraf) - a finals de novembre, des del 2003. Durant tot un cap de setmana els carrers del municipi es converteixen en un gran mercat de Nadal, amb més de 350 parades de productes nadalencs, tradicionals, de jardineria, artesania i alimentació i amb un programa d’actes molt extens, amb exposicions, tallers infantils, l’Arbre dels Desitjos, la tradicional escudella de Nadal servida als visitants en bols de terrissa, la Haima del Patge Vibó, les activitats per als més petits a la zona del Pol Nord, el Tió Gegant, la Botiga del Nadal, el lliurament dels tions als nadons que han nascut durant l'any a Canyelles, Moments d'Art, la xocolata belga, el concurs de dibuix infantil...
Mercat solidari de Nadal de la Fundació Villavecchia a Barcellona (el Barcelònès) El mercat solidari de Nadal de la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia se celebra a la Casa Capell a finals de novembre i dura entre tres i quatre dies. Tots els beneficis es destinen als diversos programes d’atenció als infants i joves malalts de càncer o altres malalties greus de la Fundació Villavecchia, i al suport de les seves famílies. Telèfon: 623.02.81.44

Nadal a cel obert. Les fires de pessebres de Barcelona
Montlló Bolart, Jordi / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura