Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de l'Encontre

Processó dels «xiulitets»

L'Encontre

Processó amb el Crist i la Mare de Déu

Els cantirets de terrissa

Fent sonar el «xiulitet»

Alcoi culmina els actes de la seva Setmana Santa amb la tradicional trobada entre el Crist ressuscitat i la Mare de Déu, un encontre que els assistents solemnitzen fent sonar milers de «xiulitets» de terrissa.

La Setmana Santa alcoiana

La Setmana Santa d'Alcoi comença Diumenge de Rams amb la processó de la burreta i la posterior benedicció de Rams i la processó d'acomiadament de Mare de Déu dels Dolors i El Nostre Jesús Natzarè. El Dimecres Sant es fa el Via-Crucis del Crist Crucificat, Dijous Sant la Processó del Silenci i Divendres Sant la Processó del Sant Enterrament.

L'acte que tanca la Setmana Santa alcoiana és la Processó de l'Encontre que té lloc a primera hora del matí del Diumenge de Resurrecció.

La processó comença amb l'escenificació de la trobada de dues imatges, la del Crist Crucificat i la de la Mare de Déu, que són portades per dos grups de joves. Els portants de la imatge de la Mare de Déu surten corrents des d'un extrem del carrer, el Cantó Pinyó, i fa un veloç -i a voltes accidentat- trajecte fins a l'indret on hi ha la imatge del Crist ressuscitat, a l'alçada de la plaça Ramón y Cajal.

Acabat l'Encontre, la comitiva amb les dues imatges, la banda de música i un bon número de persones brandant ciris encesos, fan un petit recorregut pels carrers d'Alcoi. Durant tot el trajecte d'aquesta breu provessó, la gent surt als balcons i, al pas de les imatges, llança a l'aire flocs de papers de tots colors, pètals de flors i octavilles repartides pel Círculo Catòlico Obrero d'Alcoi, l'entitat que organitza l'acte. Tot seguit té lloc la primera missa de la Pasqua de Resurrecció a l'església de Sant Maure i Sant Francesc.

Els «xiulitets»

La processó és coneguda popularment per Processó dels Xiulitets, perquè es caracteritza per l'estrident so dels milers de «xiulitets» que fan sonar els assistents en senyal d'alegria.

Els «xiulitets» són uns petits recipients de terrissa amb una ansa i dos brocs —un per omplir amb aigua i l'altre per bufar. Es reparteixen a la porta de l'Ajuntament just abans de començar l'acte i s'omplen amb aigua en una font propera. Els «xiulitets» es fan sonar bufant pel broc petit durant la carrera de la Mare de Déu, i, molt especialment, en el moment exacte de la trobada entre les dues imatges, quan la Mare de Déu fa tres salutacions a la imatge del Crist ressuscitat. El so agut dels «xiulitets» vol simular el cant dels ocells.

L'ús de petits cantirets de ceràmica plens d'aigua que es fan sonar durant una processó no és exclusiu d'Alcoi ni de la Setmana Santa. El costum està ben documentat a la festa de Corpus en diverses poblacions de la Ribera de l'Ebre i del Priorat, Baix Camp i al Pallars. En terres valencianes està documentat a Catí i a Agost, on s'anomenen "Rossinyols", i també a Culla, on els anomenen «pitxerulls» o «pitxurrulls». A Mallorca s'anomenen siurells. A València ciutat, el costum de fer sonar els xiulets emulant el cant d'ocells està documentat durant la festa de l'Ascensió i per Pentecosta, per simular la Baixada de l'Esperit Sant.

El costum, també registrat a Aielo de Malferit i Ontinyent, va ser abolit al segle XVIII. En alguns llocs, com Poboleda, es va prohibir perquè els sacerdots deien que es «xiulava» la processó.

Círculo Católico de Obreros
Plaça Espanya, 14