Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de l'Encontre

Tenen lloc el Diumenge de Resurrecció, també anomenat Diumenge de Pasqua. Es tracta d'un conjunt de manifestacions festives que recreen, rememoren i escenifiquen (ja sigui en forma de processons com mitjançant d'altres pràctiques parateatrals) la resurrecció de Jesucrist i la seva posterior trobada o Encontre amb la Mare de Déu. La resurrecció de Jesucrist és un dels fets més importants dins el Cristianisme i està vinculat a la resurrecció de la vida vegetal que té lloc sempre pels volts d'aquestes dates de Setmana Santa.

La processó de l'Angelet
Ascó (la Ribera d'Ebre)
Les processons de diumenge de Resurrecció o diumenge de Pasqua, anomenades popularment Processons de l'Encontre -que normalment es celebren al matí i escenifiquen la resurrecció de Jesucrist- tenen, arreu de Catalunya, una gran diversitat en la seva posada en escena. La Processó de l'Angelet, una variant exclusiva d'Ascó, n'és una bona mostra.

Processó dels «xiulitets»
Alcoi (l'Alcoià)
Alcoi culmina els actes de la seva Setmana Santa amb la tradicional trobada entre el Crist ressuscitat i la Mare de Déu, un encontre que els assistents solemnitzen fent sonar milers de «xiulitets» de terrissa.

Processó de l'Encontre a Torrent (l'Horta Sud) - l'endemà de la Resurrecció es fa aquesta processó que compta amb la participació de la Regina o Reina, un personatge que representa la virreina Germana de Foix, segona esposa de Ferran el Catòlic.
L'Encontre a Montuiri (Mallorca) - processó que rememora la trobada de la Mare de Déu amb el Bon Jesús desprès de la resurrecció. El Bon Jesús es portat en processó des de l´esglèsia fins a Can Socies (carrer Major), on la Mare de Déu, que roman en aquesta casa, l´espera en el carrer., quan es troben la banda de música executa una determinada tonada i en acabar la Mare de Déu dona tres botets en senyal d´alegria  Telèfon: 971.64.41.25
Processó del Xiulitets o de l'Encontre a Alcoi (Alcoià) - també anomenada Processó de l'encontre i que té lloc a punta de dia del Diumenge de Resurrecció. Telèfon: 96 553 71 00
Processó de l'Encontre i trencada de càntir a Flix (Ribera d’Ebre)
Processó de l'Encontre a L'Hospitalet (Barcelonès) - també anomenada processó de "Nuestro Padre Jesús Resucitado y Nuestra Señora de los Remedios"
Altres Processons de l'Encontre Ulldecona, Rasquera, Riba-roja d'Ebre, La Granadella, Bossòst (Vall d’Aran)...
L'Encontre a Sarral (la Conca de Barberà) - El diumenge de Pasqua, a part de les misses i litúrgies que es fan a tot arreu, a Sarral es fa l’Encontre. Son dues processons, una d’homes i una de domes. Les domes porten la imatge de la Verge i els homes porten el Sant Crist i es troben a la Plaça del Padreny, on es canten cançons religioses tradicionals. Aquesta trobada es la que rep el nom d’encontre.
Encontre i Enramada a Petrés (el Camp de Morvedre) Des de 1699 el poble de Petrés s'enramà cada any per a celebrar l'encontre gloriós entre el Salvador i la Immaculada. Tots els anys per al dia de Pàsqua a les 9:30 (abans a les 5:30) ix el Salvador com a ressucitat pel carrer Major acompanyat de la banda de música i els hòmens del poble. Pel carrer de la Concepció, va la Immaculada sense música, amb les dones i les xicones fadrines cantant. Quan la Immaculada arriba als Quatre Cantons, gira cap al carrer Major en el que està el Salvador parat esperant-la. Durant l'acte hi ha un silenci absolut trencat pel soroll dels masclets, es fan dos reverències mentre s'acosta, i quan les andes estan apunt de tocar-se, se fa l'última reverència, aleshores, es tira la traca, sona la banda i les campanes toquen a Glòria. Es torna a repetir l'acte en la Plaça de l'església, ja sense tanta emoció. Tot el recorregut està adornat amb remulla d'horta (tarongers, nespres, palmeres i pins) que fan semblar els carrers un verger.
L’Encontre a Almussafes (la Ribera Baixa) - consisteix en la unió de dues processons, una amb la imatge de Crist i l’altra amb la de la Verge, al mig del camí. Després tornen juntes a l’esglèsia antre els cants del feligresos.
Processó de l’Encontre o Trobament a la Granadella (les Garrigues) - es celebra el Diumenge de Pasqua. Finalitzada la Missa de Pasqua surt de l’església la custòdia sota talem que duu el rector, la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, vestida per l’ocasió amb un mantell blau i blanc, el colors de la Pasqua per sortir a “L’encontre” del Senyor Ressuscitat. La imatge de la Verge situada enfront de la custòdia, s'apropa procedint a fer tres genuflexions rituals, simbolitzant l’adoració de Maria al seu Fill ressuscitat, en una representació simbòlica i senzilla alhora, però plena de contingut. En aquest precís moment repiquen les campanes i el cor parroquial entona el “Regina Celi, al·leluia....”
Processó del Ressuscitat a Ceret, Els Angles i Illa (el Vallespir) - es fan diumenge de Pasqua al matí.
La Coronació del Senyor a Reus (el Baix Camp) - acte instituït el segle XVI, és una de les cerimònies de tradició més arrelada de la Setmana Santa reusenca. Se celebra el Diumenge de Pasqua al migdia a l'església de la Sang, tota guarnida de flors com s'escau a una festa de primavera. A través dels gestos pretén simbolitzar la resurrecció de Crist. La realitzen un grup de xiquetes que, després d'ungir amb perfums el sant Crist del sepulcre, li posen rams de flors a les mans i als peus i una corona al cap. Antigament, la coronació la feia una donzella, o poncella, que volia casar-se aquell mateix any.
Processó de l'Encontre a Galilea (Mallorca) - té lloc la vigília de Pasqua, després de la funció litúrgica, quan es treuen en processó dues imatges, la Mare de Déu portada per les dones seguint un itinerari i el Crist Ressuscitat portat pels homes, seguint un altre itinerari. Les dues imatges es troben a la plaça de s'Escopidor per a jubileu dels assistents.
Provessó de l'encontre a Catí (l'Alt Maestrat) - el Diumenge de la Pasqua tenen lloc dos provessons simultànies. La primera amb la Marededéu de L'Avellà portada pels quintos. Surt amb la creu i les fadrines de l'església. Va pel Carrer Llarguer fins a la plaça de Baix. La segona provessó amb el Santíssim sota palis, la creu, el capellà, la banda de música i la resta de la gent surt amb sentit contrari per la Plaça de Dalt fins a la Plaça de Baix. Allí es produeix l'encontre de les dos provessons i té lloc la benedicció solemne del Santíssim. Després les dos provessons reprenen el camí cap a l'església on té lloc una solemne missa.