NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Sebastià > Aplecs i peregrinatges


El Vot del Pelegrí
Més de cinc segles d'agraïment a sant Sebastià
Tossa de Mar (la Selva), 20 i 21 de gener


Emblema del Vot de Poble


Una imatge antiga de la festa


Un gravat del pelegrí


Processó de Sant Sebastià


El Pelegrí de 1918


El Pelegrí del 2001


 

Quan a l’Edat Mitjana la terrible pesta negra recorria Europa i els morts es contaven per centenars de milers, moltes poblacions, com és el cas de Tossa de Mar, s'encomanaren a l'ajut celestial per lliurar-se de la malaltia. Per donar les gràcies, cada any es fa un emocionat pelegrinatge fins a Santa Coloma de Farners.

Diuen els cronistes locals que a mitjans del segle XIV un gran vaixell arribà a Tossa després d’un llarg viatge, amb un dels mariners de la tripulació mig mort, víctima d'unes febres incurables. Uns dies més tard, prop d'una dotzena de persones van començar a patir la febre. Els símptomes s'escamparen com la pólvora i ben aviat va començar a morir gent. Al poble creixia la preocupació i alguns van decidir fugir, atemorits per la misteriosa malaltia.

Una de les dones que fugia va trobar un jove a qui explicà la situació. El jove li va suggerir que tornés al poble, s'encomanés a Sant Sebastià i li portés la imatge del sant. Faria un pelegrinatge fins a una ermita fora de la vila, concretament a la de Santa Coloma de Farners. Fins allà va arribar el pelegrí per tal de fer l'ofrena al Sant i un cop a l’ermita va prometre tornar cada any si els ajudava a lluitar contra la pesta. Segons resa la llegenda, uns dies més tard l'epidèmia va començar a remetre i des d´aleshores el poble de Tossa, en compliment del vot, segueix anant cada any fins a aquella ermita de Sant Sebastià.

L'establiment de vots de vila, o vots comunitaris de fidelitat perpètua, signifiquen l'establiment d´un pacte entre la comunitat i l'intercessor. De fet, aquests acords s'assemblen molt als juraments de fidelitat feudal on el poble ofereix serveis i béns a canvi de favors i protecció. Només hi ha una condició, el pacte s'haurà de complir eternament. Si no es fa així, els mals tornaran a aparèixer i el poble patirà de nou.

De Tossa a Santa Coloma

Els actes del Vot comencen a l'església parroquial de Tossa on es fa una missa davant de l'altar de Sant Sebastià. En acabat el poble va en processó fins a l´ermita de la Mare de Déu dels Socors, patrona dels pescadors. Allí, l'alcalde entrega al pelegrí un salconduit i una moneda per pagar la missa que l'endemà se celebrarà a Santa Coloma de Farners. Cada any fa de pelegrí una persona diferent, el nom de la qual es fa públic el mateix dia 20.

El poble acomiada l'escollit i, en aquest moment, comença el pelegrinatge propiament dit que recorrerà els 80 quilòmetres que separen Tossa de l'ermita de Sant Sebastià. Tothom que vulgui pot acompanyar el pelegrí en el seu viatge fins a Santa Coloma. Antigament, durant el viatge, el pelegrí no podia parlar amb ningú ni protegir-se sota teulada, passés el que passés. És per això que el camí solia fer-se passant el rosari mentre es caminava.

Normalment s'arriba a Santa Coloma cap al vespre i són molts els veïns que esperen el seguici a la Capella de Sant Sebastià, situada a l'entrada del poble. Un cop dins, es canten la Salve i els Goigs en honor a Sant Sebastià. El pelegrí guarneix l'altar amb la murtra que porta al seu ample barret i a la crossa que l'ha ajudat a fer el camí.

És tradició que els pelegrins reparteixin petxines a la seva arribada a Santa Coloma, sempre després de la posta del Sol, on colomencs, familiars i amics esperen els pelegrins amb espelmes, i amb moltes ganes de donar-los escalf, caramels, cargols i coca de llardons.

L'endemà, a primera hora, es fa una missa a la capella i el pelegrí i els seus acompanyants desfan el camí fins a Tossa. Arribats a la vila natal les autoritats i els veïns els reben amb alegria i les campanes repiquen per fer saber a tothom que el vot s'ha complert. Aleshores, el poble avança en processó pels carrers del casc antic. El recorregut passa per davant de les muralles, que s'il·luminen amb teieres creant un ambient espectacular, i acaba a l'església parroquial de Sant Vicenç, on es va fer la missa el dia abans.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Tossa, Jaume Moré, Jordi Ferré i Rosa Maria Margenats


  5385 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Tossa i el seu pelegrí
Gascons Bassas, Salvi / Editorial Selecta
Aquest no és solament un llibre descriptiu del famós Vot de la vila, únic, ...
Història d'un pelegrí: el pelegrí de Tossa
Pastor i Foraste, Antoni / Editorial El Clavell

400è aniversari de l'arribada de la Relíquia a Vinaròs
Diversos autors, / Editorial Antinea
Aquest volum representa l’edició de luxe realitzada per Antinea del que ...

Tot caminant amb el Pelegrí. Tossa, el vot d'un poble
Diversos autors, / Associació Tossa Solidària
Des de fa centúries, la gent de Tossa es posa en marxa per complir un vot. ...

Diccionari de més de mil mots de la història de Tossa
Diversos autors, / Centre d'Estudis Tossencs
Els autors d'aquest llibre, Carmelo Sallés i David Moré han recuperat part ...

comprar
Cadaqués
Pla i Casadevall, Josep / Brau Edicions
El gran prosista català analitza i comenta, en aquest llibre, les diverses ...



Ajuntament de Tossa de Mar
http://www.tossademar.com
C/ Església, 4
17320 Tossa de Mar (la Selva)
972.340.100
ajuntament@tossademar.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org