Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Sebastià > Aplecs i peregrinatges

Al nostre país, Sant Sebastià ha estat àmpliament invocat com un dels grans protectors contra la pesta negra i les epidèmies en general i, per això, també el tenen per patró d'hivern moltes poblacions, que li han dedicat un "vot de poble", una prometença comunitària mitjançant la qual decideixen posar-se sota la protecció del sant a perpetuïtat.

El Vot del Pelegrí
Tossa de Mar (la Selva)
Quan a l’Edat Mitjana la terrible pesta negra recorria Europa i els morts es contaven per centenars de milers, moltes poblacions, com és el cas de Tossa de Mar, s'encomanaren a l'ajut celestial per lliurar-se de la malaltia. Per donar les gràcies, cada any es fa un emocionat pelegrinatge fins a Santa Coloma de Farners.

Festa de Sant Sebastià i patacades
Cadaqués (l'Alt Empordà)
Cada 20 de gener els cadaquesencs i cadaquesenques van a peu des del poble fins a l’Ermita de Sant Sebastià per ballar sardanes i per executar les patacades, unes corrandes en cercle que acaben a cops amables entre els participants.

Aplec de Sant Sebastià a Talarn (el Pallars Jussà) - aplec en honor del màrtir que es celebra, des del 1974, a l'ermira de Sant Sebastià, edificada per un vot del poble amb motiu d'una pesta. El diumenge més proper al 20 de gener entitats i colles dels pobles veïns comparteixen taula (un miler de persones), gfan un gran concurs de paelles i juguen al joc del catxo o "catxu". Telèfon: 973.65.08.12
Encant d’ofrenes a la Font Santa de Jafre (el Baix Empordà) - en honor a Sant Sebastià. Els jafrencs acompleixen el vot de poble fet a Sant Sebastià ara fa més d’un segle i porten ofrenes al Santuari de la Mare de Déu de la Font Santa per agrair la intercessió de Sant Sebastià en una greu epidèmia de còlera que va afectar el municipi. Una vegada acabada la cerimònia religiosa es fa, com és tradició, l’encantament de les ofrenes.
Festa de Sant Sebastià a Vinaròs (el Baix Maestrat) - en honor al patró de la ciutat, pels volts del dia 20 de gener. És, des de sempre, la festa religiosa més important que se celebra a la població. A les set i mitja del matí, se surt en romeria des de l'Església Arxiprestal cap a l'Ermita de la Misericòrdia, a 6 km de la ciutat. En arribar a l'ermitori del "Morenet", se celebra una missa i als voltants de l'ermita es torra carn i llonganisses per esmorzar. A l'hora de dinar, es reparteixen gratuïtament racions de paella, seguint així la tradició de molts anys consistent en no deixar els pobres sense menjar el dia del patró. El diumenge següent els pescadors celebren sant Sebastianet, amb una processó pel passeig Marítim amb la relíquia del sant que segons la tradició va arribar per mar l'any 1610. La processó acaba a la platja, on es fa una benedicció del mar. Telèfon: 964.40.77.00
Aplec a Sant Sebastià a Palafrugell (el Baix Empordà) - segons Josep Pla "Hi pujaven els pescadors de Calella, perquè l'ermita fou construïda, bàsicament, amb prestacions i impostos sobre la venda del peix. S'hi anava a menjar una botifarra de perols que era regada amb el vi nou, perquè era el moment de posar l'aixeta. S'hi anava a la tarda, i de retors es feia ball a Palafrugell". Telèfon: 972.613.100
Aplec de Sant Sebastià a Serinyà (el Pla de l'Estany) - es tracta d’una de les activitats més antigues i tradicionals del calendari festiu del municipi. Es va crear antigament per invocar el sant per lluitar contra les epidèmies i any rere any s’ha anat mantenint la tradició, que ha continuat inamovible fins a dia d’avui i que encara conserva un marcat caire religiós. Antigament es celebrava el 20 de gener, dia de Sant Sebastià, i enguany es fa sempre el diumenge més proper a aquesta data. Se celebra a la petita ermita de sant Sebastià, una construcció del segle XVII reformada el 1874 i que actualment obre únicament i exclusivament per aquesta celebració. Al migdia se celebra l'ofici solemne en honor a Sant Sebastià, després del qual hi ha una de les activitats més participatives: un encantament de coques i altres productes aportats pels mateixos veïns i veïnes. Els diners recaptats serveixen per sufragar la festa i per finançar el manteniment de l’ermita. Per acabar, es fa una ballada complerta de sardanes. Telèfon: 972.59.31.28

Tossa i el seu pelegrí
Gascons Bassas, Salvi / Editorial Selecta