Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Festes majors

Festa major i Terrazel

Els Gegants i Follets

El foc dels Llefres

Els Llambrants surten en defensa de la terra

Cercavila i ball

Amb pocs anys de vida, el Terrazel s’ha convertit en l’acte central de la festa major de la vila. Gegants, cap-grossos, balls, música i foc, configuren una celebració intensa que convida a reflexionar sobre els perills que corre la natura amb el model de desenvolupament econòmic vigent.

La creació d'una festa-espectacle

Un dia, a finals de la dècada dels anys 80, una colla de joves i no tan joves de la vila de Sant Llorenç d’Hortons es van tancar en un taller amb la intenció de crear una espectacle de caire popular adaptat a les problemàtiques contemporànies. La imaginació i la constància del grup van ser la llavor del Terrazel, una celebració que cada 10 d’agost omple els carrers de follia, foc i música, i que constitueix una important aportació renovadora al món de la cultura popular de la vila.

Primer es van crear el text, la història i el seu univers simbòlic, i després tot el bestiari de la festa (personatges com el Sol, la Terra, l’Unicorn i les forces malignes). Finalment es van idear la música i les danses. En les fases finals de la creació i durant la primera edició, l’any 1990, ja col·laboraven en el projecte més d’un centenar d'hortonencs.

L'amenaça al món natural

Des de fa més de trenta anys que les comarques del Penedès viuen una accelerada transformació del seu paisatge. Grans polígons industrials i infraestructures, així com la substitució de la pagesia per altres activitats, han transformat l'economia tradicional de la comarca. Aquesta situació crítica és el rerafons del "Terrazel", un joc de paraules que vol dir zel, amor per la terra. La natura és assetjada pels perill nascuts dels homes i l’espectacle representa l'eterna lluita entre el bé i el mal, aquesta vegada en clau ecològica.

L’argument de l’espectacle és una invitació a la lluita de les forces de la natura contra aquest enemic que profana mars i muntanyes, es cola per les finestres o seu a les nostres taules sense ser convidat. En la representació apareix primer la Mare Terra, amb una gran esfera lluminosa a la mà, una cort de follets i al·legories del paisatge de Sant Llorenç. Balla plàcidament amb el Sol, però la irrupció de les Llefres interromp la dansa i ho empastifa tot amb fum, brutícia i contaminació. Després entra en escena el Llengot, el drac de les mil xemeneies, que aterroritza el planeta amb els seus crits ensordidors. Els Llambrants surten a defensar la terra però no tenen prou força per fer front al mal i han de buscar aliats. L’Unicorn, personatge de somnis i quimeres es presenta a la batalla, i...

Més d’un centenar de persones donen vida a tots aquests personatges fantàstics, protagonistes d'un espectacle únic en la seva espècie, que any rere any atrau més visitants encuriosits a la festa gran de Sant Llorenç.

Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons. Terrazel. Josep Maria Albertí
C/ Major, 29