Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Festes majors

Festa major i Terrazel
Sant Llorenç d’Hortons (l'Alt Penedès)
Amb pocs anys de vida, el Terrazel s’ha convertit en l’acte central de la festa major de la vila. Gegants, cap-grossos, balls, música i foc, configuren una celebració intensa que convida a reflexionar sobre els perills que corre la natura amb el model de desenvolupament econòmic vigent.

Festa major de Sant Llorenç
Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat)
La festa major de Sant Feliu s'havia celebrat sempre el dia 10 d'agost coincidint amb la diada del sant fins que, d'un temps ençà, la festivitat s'havia anat diluint. Els darrers anys, amb l'impuls de la Regidoria de Cultura i les entitats de la vila, s’ha decidit tornar a celebrar aprofitant la presència cada cop més nombrosa de santfeliuencs i santfeliuenques durant aquestes dates.

Festes de Sant Llorenç
Alaior (Menorca)
Com en d'altres celebracions de viles properes, els cavalls són els protagonistes de les festes majors d'Alaior, una festivitat amb més de 700 anys d'història. Les "qualcades dels caixers", les curses equines i els "jaleos" formen l'estructura bàsica d'aquesta cita obligada del calendari festiu de la illa de Menorca.

Festes patronals
Sant Llorenç des Cardassar (Llevant)
L’acte més multitudinari de les festes patronals de Sant Llorenç de Cardassar és una cursa popular nocturna que aplega més de 3.500 persones vingudes de tota l’illa de Mallorca per córrer sota el lema Més sans que un gra d'all.

Festa major de sant Llorenç
Llorenç del Penedès (el Baix Penedès)
Llorenç del Penedès celebra la seva festa major amb una de les exhibicions castellers més originals d’entre totes les que es fan al país: l’aixecada de castells a l’antiga, una pràctica única, executada per castellers aficionats, sense colla, que recorda l’esperit i les formes arcaiques del fet casteller català.

Festa major de Bescanó (el Gironès) - pregó, balls d'envelat, concerts, cant coral, audició de sardanes, havaneres, teatre, poesia, cinema, exposicions al museu Etnològic, parc infantil, competicions esportives, cercavila de gegants i grallers, àpats populars, concursos de botifarra i de pesca, exhibició de puntaires, mostra d'artesania, ofici solemne, etc Telèfon: 972.440.005
Festa Major de Sant Llorenç de Morunys (el Solsonès) - festa celebrada pels volts de sant Llorenç i força lligada amb els elements del seu folklore, els tres savis prudents dels piteus (Llorenç dels Piteus, Serni de les Planelles i lleïr dels Calots) van nàixer a Sant Llorenç de Morunys el dia 8 de juliol de 1990 de la mà de Manel Casserres. Durant aquests dies hi ha actes de tot tipus, tant per als més grans com per als més petits.
Festa major a Maçanet de la Selva (la Selva) - es celebra pels volts de Sant Llorenç i bascula entre les activitats musicals per a joves en el marc del cicle Nits Joves i les actuacions d'orquestes de renom i les més tradicionals, amb elecció d’hereus i pubilles i els seguicis de cultura popular. Telèfon: 972.85.80.05
Festa major de Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà) - El dia 10, cercavila amb les autoritats, ofici solemne, 3 sardanes a la plaça i aperitiu pels veïns i a la tarda, audició completa de sardanes. Des de 2009, dormida a la plaça i des del 2010 baixada d'andròmines pel riu.
Festes patronals a Selva (Mallorca) - festes en honor al patró de Selva, Sant Llorenç, amb moltes activitats pels més petits, vespre de rock, teatre, cinema a la fresca, la tradicional revetlla de Sant Llorenç i nit de Sant Llorenç, etc Telèfon: 971 51 50 06
Festes Majors de Benillup (el Comtat) - amb Ball de disfresses, l'entrada de les dones, l'entrada dels xiquets, l'entrada dels homes i el teatre.
Festa major de Sant Llorenç Savall (el Vallès Occidental) - l’any 1010 trobem la primera cita documental de Sant Llorenç de sa vall (Sancti Laurencii de ipsa Ualle) que fixà el topònim del poble. El testament de Fruiló de l’any 1050, rebel·la l’existència de la Parròquia llorençana i la sagrera de Savall, situada al lloc de Sales. El dia 10 ballada de sardanes i unes setmanes després, la Festa Major. Telèfon: 93.714.00.18
Festa major a Espinavessa, Aj. Cabanelles (l'Alt Empordà) - el poble té una església parroquial de Sant Llorenç, de finals del segle XVIII, però amb elements anteriors.
Festa major a Campdevànol (el Ripollès) - antigament se celebrava aquesta Festa Major amb molta intensitat el dia 10 d’agost. Per aquesta festa es feia missa al matí a la parròquia de Sant Llorenç, i a la tarda, i a la nit, es feia un ball a l’era de L’Empalme.
Festa major a Gratallops (el Priorat) - la Festa Major té lloc el dia 10 d'agost, per Sant Llorenç. S'hi havia fet un ball molt lluït al final de la qual es ballava l'anomenada "darrera Dansa", qua també havia estat propi d'altres pobles de la comarca. Es posava un objecte a subhasta que donava dreta a ballar. El que guanyava l'objecte-símbol, primer un cantiretde vidre, després un mocador de seda i finalment una toia de flors, tenir el dret a dur-lo a casa la dona amb qui volia ballar la darrera dansa. Telèfon: 977.83.92.95
Festa major d'estiu a Vila-rodona (l'Alt Camp) - té lloc el dia 10 d´agost. Antigament s'hi havia escenificat un ball dramàtic que representava la vida, i especialment, el martiri de Sant Llorenç. Enmig de la plaça s'hi construïa una gran graella i el sant s'hi ajeia a sobre, simulant que el rostien i fent tota mena de bromes amb els seus botxins. També incloïa una melodia, que l'Amades té transcrita al seu Costumari. Telèfon: 977.638.006
Festa Major de Das (la Cerdanya) - en honor a Sant Llorenç. El dia 10 d'agost, missa solemne i ballada de sardanes a la Plaça Major. Al vespre, Ball de tarda i Ball de nit. Els dies anterior i posterior, balls, sardanes, jocs infantils i cantada d'havaneres. Antigament s'hi havia ballat una dansa tradicional, durant la qual els balladors ruixaven amb una almorratxa a les balladores i els que ho contemplaven. Telèfon: 972.890.220
Festa major de Castelló d'Empúries (l'Alt Empordà) - festa dedicada a sant Llorenç, patró del poble, amb un munt d’activitats adreçades a totes les edats i tots els públics. El dia 10, ofici solemne dedicat al sant. La festa es desenvolupa el cap de setmana més proper amb un pregó, correfoc, ballades de sardanes, Festival de Màgia, activitats esportives, balls, concerts, Festa de l'Escuma, animació infantil, Cicle dels Orgues de Catalunya (des del 1980), fira d'artesania, Trobada i cercavila de gegants (des del 1985), etc Telèfon: 972.250.426
Festa major de Pinell de Brai (la Terra Alta) - és pels volts del 10 d'Agost, festivitat de Sant Llorenç, durant tot un cap de setmana. Les celebracions s'amenitzen amb el ball típic de la jota, curses, correfocs i un magnífic sopar popular l'últim dia de les festes. Tota una setmana dedicada a passar-ho bé. Telèfon: 977.426.231
Festa Major d'Ullastret (el Baix Empordà) - el dia 10, missa solemne en honor a Sant Llorenç i la Sardana del Vermut. Els dies anteriors i posteriors, sopar popular al carrer, Nit Jove, exhibició de capgrossos, sardanes i havaneres, etc Telèfon: 972 757 767
Festa Major a La Galera (el Montsià) - festes Majors per Sant Llorenç, el dia 10 d’agost, patró de la Vila. El dia 11 celebra també la festa de Sant Ponç, el copatró. En aquestes festes celebren cercaviles, actes religiosos, actes culturals, activitats esportives, jocs infantils, ball, etc.
Festa Major d'Alinyà (l'Alt Urgell) - se celebra amb protagonisme del seu recuperat Ball Pla. Divendres La Sonsoni acosta les danses tradicionals als assistents promovent la participació. També es fan les Olimpíades Rurals. Però el més característic d'aquestes festes és el Ball Pla d'Alinyà que es balla el dia 9 d'agost. És una dansa de parelles tradicional que es pot definir com a ball de gala i de tall noble. La seva música, de ritme ternari, marca dos temes diferenciats: el primer o de passeig i un segon que és el ball pròpiament dit. Finalment, dilluns, es fa un Passalacabra, un concurs sobre les paraules més característiques de la Vall i el tradicional sopar de germanor, que reuneix tots el veïns de la vall per fer l'últim ball fins ben entrada la nit. Telèfon: 973.38.31.00
Festes de Sant Llorenç a Altea (la Marina Baixa) - Dissabte més proper al 10 d'agost. Les festes són conegudes pel Castell de l'Olla, un dels grans piromusicals del País Valencià que, des de l'any 1986, congrega milers de persones que sopen a la platja de l'Olla o a les terrasses de les cases situades a prop del mar. Durant mitja hora es disparen més de 200 kg de pólvora des del mar a través d'unes plataformes especials situades damunt l'aigua al costat de la Illeta, una petita illa ubicada a la zona nord de la badia d'Altea. Telèfon: 96.584.13.00