Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Festes majors

Festa major de Sant Llorenç

Els gegants Llorenç i Laia

Espectacle de carrer

Les havaneres

El rom cremat

La festa major de Sant Feliu s'havia celebrat sempre el dia 10 d'agost coincidint amb la diada del sant fins que, d'un temps ençà, la festivitat s'havia anat diluint. Els darrers anys, amb l'impuls de la Regidoria de Cultura i les entitats de la vila, s’ha decidit tornar a celebrar aprofitant la presència cada cop més nombrosa de santfeliuencs i santfeliuenques durant aquestes dates.

La ciutat de Sant Feliu de Llobregat ha recuperat una de les seves festes més tradicionals. Fins l’any passat, la data més assenyalada del calendari era el 12 d’octubre, celebració de Sant Radimir, festa petita que amb el pas dels anys havia esdevingut l’acte més esperat de la temporada i veritable festa major de la vila.

Però des de fa una anys, i amb el suport de la Regidoria de Cultura, les entitats de Sant Feliu tornen a apostar per celebrar la festa grossa amb tots aquells ciutadans que romanen el mes d’agost a la població. Aquest motiu els ha portat tant a recuperar la tradició de Sant Llorenç, com a ampliar el programa de celebracions.

La festa major, que fins ara es limitava a la missa solemne, les sardanes i les havaneres, omple el carrers amb balls, vermuts i jocs. Desprès de l’esperat Ball de Festa Major de la vigília, els santfeliuencs gaudeixen el dia següent, 10 d’agost, del Repic de Campanes, un toc especial de festa que realitza la Colla de Campaners de Sant Feliu, que es venia celebrant de manera irregular i que poc a poc s’ha anat fent un lloc dins els actes tradicionals. Acabada la missa en honor de Sant Llorenç que es fa a la Catedral de Sant Llorenç, té lloc la plantada de gegants i gegantons anomenats Llorenç i un vermut en honor de tothom que es digui Llorenç.

Aquest mateix dia, diada del sant, al vespre es ballen sardanes i a la nit es fa la tradicional cantada d’havaneres a la plaça de la Vila, un dels actes més celebrats pels santfeliuencs, que professen força admiració per aquest gènere antillano-català tant present a les festes d’estiu.

L’endemà es fan diverses activitats al voltant d’un sopar popular a l’aire lliure a la Plaça de la Vila que agermana als habitants que són a Sant Feliu durant el mes d’agost.

Imatges: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Agrupació cultural folklòrica

Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat