Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Salvador > Festes majors

Pendents del calendari de la Mare de Déu dels Torrents
Vimbodí (la Conca de Barberà), pels volts del 6 d'agost

Vimbodi celebra la seva festa major coincidint amb la diada de Sant Salvador. La celebració ha adquirit una gran revifalla en els darrers anys i es desenvolupa amb una intensitat o una altre en funció de si l'any en curs és o no any de Festes Quinquennals dedicades a la Mare de Déu dels Torrents, patrona de la vila.

La festa major de Vimbodí és una de les més importants de les que es celebren pels volts del 6 d’agost, diada de sant Salvador, i ha adquirit una gran revifalla en els darrers anys.

Organitzada per l'AMEC, l'Associació Municipal Esportiva i Cultural, la celebració sempre es desenvolupa amb els ulls posats al calendari. Cada cinc anys, les Festes Quinquennals dedicades a la Mare de Déu dels Torrents, per qui els habitants de Vimbodí senten una especial devoció, prenen el protagonisme a la festa major, que aquell any perd intensitat. Tant el programa com l'ambient se'n ressenteixen. Les festes quinquennals -que es celebren els anys acabats en 4 o 9- tenen lloc pels volts del 8 de setembre i transformen completament la fisonomia del poble.

La festa major

La festa comença la vigília, 5 d'agost, amb les Vespres Solemnes de la Transfiguració del Senyor, el pregó de festes, la inauguració de les exposicions culturals i el sopar de germanor a les “Fonts del Gorg” que es fa amb acompanyament musical.

El dia central de les celebracions és el mateix dia 6 d’agost, que comença amb l’habitual cercavila amb els gegants i grallers de la vila, banda i cobla, l'ofici solemne a l’Església de la Transfiguració del Senyor i el seguici, que es clou amb un concert-vermut amb música. A la tarda es ballen sardanes i segueixen diferents concerts musicals, des de música clàssica a techno-house.

La festa continua l'endemà amb diferents propostes culturals, d'entre les que destaquen el concurs de paelles, l'espectacle infantil amb xocolatada per als més menuts i la cursa de rucs amb bicicletes, una cursa amb bicicletes i disfresses que substitueix la tradicional cursa de rucs, degut a la controvèrsia sorgida al voltant de les festes amb animals. La festa major es clou amb activitats esportives i culturals (trobada de puntaires, partit de futbol de festa major, plantada i cercavila de gegants, grallers i nans) i amb un castell de focs d'artifici que es ruixa amb ron cremat i havaneres.

Imatges: Ajuntament de Vimbodí

Rocafort de Vallbona. Cançons, jocs i costums