Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Salvador > Festes majors

Vimbodí (la Conca de Barberà)
Vimbodi celebra la seva festa major coincidint amb la diada de Sant Salvador. La celebració ha adquirit una gran revifalla en els darrers anys i es desenvolupa amb una intensitat o una altre en funció de si l'any en curs és o no any de Festes Quinquennals dedicades a la Mare de Déu dels Torrents, patrona de la vila.

Festes del Crist de la Salut
El Palmar, Aj. de València (l’Horta)
Cada any a principi d'agost, centenars de persones celebren una singular romeria lacustre damunt les aigües de l’Albufera de València. És el moment més emblemàtic de la sortida anual del Crist de la Salut, protector d'aquest llac i patró del Palmar, un petit poble que aquests dies celebra la seva festa major d’estiu.

Rocafort de Vallbona, Aj. Sant Martí de Riucorb (l'Urgell)
Sorgida espontàniament fa més de trenta anys durant la inauguració d'una font, la guerra d’aigua de la festa major de Rocafort de Vallbona és un bon exemple de com amb els recursos que un poble petit té a l’abast —un remolc cisterna amb mànegues i una bona presa d’aigua— es pot celebrar una batalla festiva amb aigua sense cap més pretensió que divertir-se una estona.

Festes majors d'Aldaia (l'Horta Sud) - es celebren entre el 24 de juliol i el 6 d'agost, dia del seu patró, el Santíssim Crist dels Necessitats, quan es celebra la solemne processó i el cant de la carxofa. El dia abans es produeix la tradicional Baixà des de la parròquia de La Saleta fins a la de La Anunciació. De les festes majors destacar també altres actes típics del municipi com són la festa del fanalet, el corretraca, la cordà, la pujà del Crist, la cavalcada, l'ofrena, el tir i arrossegament, els festivals de bandes, el sopar dels majors, al desfilada de moda, concerts destacats al aire lliure... El dia 4 a la nit es fa el Corretraca, amb una traca de 2.000 metres penjada que els veïns corren per sota mentre avança encesa. El recorregut té 1000 metres, tres parades amb disparada de focs artificials i acaba prop de la plaça d’Europa, on es fa una cordà amb el carrer protegit amb enreixat metàl·lic. L’endemà 5 d’agost es fa la Baixà del Crist dels Necessitats, durant la qual el Crist és acompanyat amb coets, coetons i música. Durant els dies de les festes hi ha mascletaes.
Festes del barri de Pardinyes, Lleida (el Segrià) - web dedicada a les festes del barri de Pardinyes, que se celebren el primer cap de setmana d'agost, per Sant Salvador, patró d'aquest barri de Lleida. Telèfon: 630.71.98.43
Festa Major del Pont de Suert (l'Alta Ribagorça) - durant la festa major es balla el Ball de Bastons de Malpàs, l'únic poble de l'Alta Ribagorça que conserva aquesta típica i arrelada tradició protagonitzada únicament pels homes. Telèfon: 973.69.00.05
Festa Major dels Pallaresos (el Tarragonès) - la Festa Major d'estiu té lloc el dia 6 d'agost, festivitat de la Transfiguració del Senyor. Una festa destinada a tots els públics, amb cercaviles del seguici popular, concerts, balls, concurs de mascotes, baixades d'andròmines, castells, despertada dels gegants, bicicletada popular, espectacles infantils i moltes coses més. Telèfon: 977 61 06 00
Festes majors d'Otos (la Vall d'Albaida) - el municipi d'Otos celebra les seues festes majors en honor al Crist de la Fe, els Sants de la Pedra -Abdó i Senén- i la Immaculada Concepció al voltant del 6 d'agost i des de l'any 1816. Són nombrosos i diversificats els actes que s'organitzen, com ara correfocs, actes religiosos, sopars populars, revetles, retretes de fanalets, cavalcada de disfresses, etc.
Festa Major de Picamoixons (l'Alt Camp) - web de l'associació de veïns Rocabruna, on hi ha informació de totes les festes de Picamoixons. Telèfon: 626.26.89.38
Festes del Santíssim Crist a Silla (l'Horta Sud) - es celebra pels volts del 6 d'agost, amb la tradicional Dansa dels Porrots pels carrers de la ciutat i la solemne processó amb el Santíssim Crist, portat pels costalers. En arribar el Crist a la porta de la parròquia, s’interpreta el Glòria a Déu en les altures, més conegut per La Carxofa de Silla, cantada per segona vegada per l’angelet i acompanyada de l’orquestra i cors de veus de l’Agrupació Musical «La Lírica». Quan la imatge entra a a l’església s’efectuen els dispars de les vint-i-una salves corresponents.
Festa major a Les Gunyoles, Aj. Avinyonet del Penedès (l'Alt Penedès) - amb torneigs esportius, teatre, jocs infantils, etc La vigília, correfoc a càrrec dels Diables de les Gunyoles, encesa del campanar i castell de focs d’artifici. El dia central és el diumenge més proper al 6 d'agost, amb missa a l’Església de Sant Salvador, cercavila pels carrers del poble i tradicionals versots dels diables. Al vespre, Ball de Festa Major. També s'hi fa una guerra d’aigua, Sopar de Festa major, etc Telèfon: 93.897.00.00
Festes patronals d'Artà (Mallorca) - és la festa major d’Artà i es celebra durant la primera setmana d'agost. Actualment, solen durar una setmana, però fa pocs anys, arribaren a durar unes dues setmanes. També es duen a terme distints i variats actes, dels quals destaquen per participació, el correfocs, les revetlles (normalment dues, a més de una que des del 2006 fa la Banda de Música que es transforma en una espècie d’orquestra i que molt aviat s'ha convertit en una de les preferides del públic artanenc i forani); igualment destaca la Cursa Popular (coneguda com la marató), Cursa de Carretons d’Artà, Concert Jove, Cercaviles amb els Capgrossos, Circuit Ciclista de Sant Salvador, exposicions i molts d’altres actes.
Festa Major a Rocafort de Vallbona (l’Urgell) - se celebra en honor de Sant Salvador el primer diumenge d'agost. A la Festa Major sempre hi participen els gegants, grallers i flabiolaires del poble.
Festes patronals de Xeraco (la Safor) - se celebren en la primera setmana d'agost, del 2 al 8. El dia 2 d'agost: Presentació de les Festes i de tots els que participen de forma rellevant en elles. Els dia 5 i 6 d'agost: dedicats als patrons: Ntra . Sra. de l'Encarnació i el Santíssim Crist de l'Agonia, respectivament: coincidixen generalment amb els dos dies de festa local, durant els quals se celebren tots els actes més importants. Xeraco és un poble molt coeter i les seves festes inclouen una gran quantitat d’actes amb pirotècnia i pólvora. El més destacat és la Cordà, que té lloc la nit del 5 d’agost i durant la qual es llancen uns 40.000 coets borratxos a l’aire lliure, sense coetòdrom. També es programa un concurs de mascletaes, un correfoc i un espectacular castell de focs.
Festa de Sant Salvador a Cervera de la Marenda (Rosselló) - se celebra el primer cap de setmana d’agost (més proper al 6 d’agost), amb sardanes, animacions, etc
Festa major de Rojals, Aj. Montblanc (la Conca de Barberà) - se celebra pels volts de Sant Salvador, el primer diumenge d'agost. La dita diu: "A Rojals per Sant Salvador fem Festa Major". Ball, guarniment de carrers (cada casa penja a les seves finestres les flassades, cobertors, estovalles o mantons més vistosos), sopars populars, jocs infantils, concerts... la festa havia tingut gran anomenada i aplegava gent vinguda dels pobles dels voltants. S'havia fet ofici solemne i processó pels carrers. Es feina ballaruga tota la nit a la plaça major, amb acordions i guitarres. També s'havia fet un concurs de sardanes.

Rocafort de Vallbona. Cançons, jocs i costums
Busqué i Barceló, Montserrat / Pagès Editors S.L