Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Miquel > Festes majors

Festa major de Sant Miquel

Empaitant a tothom

Un moment de la festa

Sota les espurnes del correfoc

La sardana dels gegants

La festa major de Molins de Rei es celebra cada any pels volts del 29 de setembre, diada del patró de la vila. D’entre els centenars d'activitats programades destaca el Correcuita del Camell, el passeig d'una gran figura del bestiari festiu català que es dedica a empaitar a menuts i grans.

Origen i desenvolupament del Correcuita del Camell

Diuen que antigament el habitants de Molins de Rei construïen una figura estrambòtica que feien servir per espantar als que ballaven a plaça per Carnaval. Amb un cap de matxo (la ossamenta aprofitada d’un cavall mort), dues taronges als ulls i un cos fet de sacs i retalls de robes de colors, fabricaven un personatge terrorífic que els servia per divertir-se espantant a qui els plagués.

Amb el pas del temps la forma de fer festa es transforma, però no el fons, i per això, alguns molinencs van decidir traslladar aquesta tradició a la manera de fer festa actual. L’any 1979 van construir una bèstia de foc de sis metres de llargària, anomenat popularment “Camell”, un fera que rep aquest nom no pas per la seva semblança amb un camell del desert, sinó per la coneguda expressió "fer el camell", és a dir, fer el ximple i el barruer. Aquesta exemple singular del bestiari català pesa 180 quilos, és portat per 6 persones i treu foc per tres punts diferents. L'associació "Amics del Camell", formada per diables, portadors, timbalers i bombers, és l’encarregada d’arrossegar aquesta bèstia pels carrers de Molins en les dues úniques ocasions especials en què surt, per Carnestoltes i per la Festa Major.

El Correcuita del Camell és un dels actes més esperats, populars i multitudinaris de la festa major de Molins de Reis. la primera sortida del Camell té lloc el vespre de dissabte a la plaça major i pels carrers adjacents. El Correcuita compta amb la participació de gent vinguda d’altres llocs de la comarca i s’allarga fins a mitja nit, quan s'acostuma a fer una nova edició de Caos, l’espectacle que cada any presenten els diables de Molins de Rei. La segona sortida del Camell té lloc el 29 de setembre a primera hora del matí, dia de Sant Miquel, amb les Matines del Camell que surten de Can Ametller -la cova on reposa la fera la resta de l’any- i que finalitzen amb un esmorzar popular. Les matines i l’esmorzar deixen pas a la resta activitats tradicionals de festa major: la cercavila dels gegants Miquel i Montserrat, la missa de festa major i el vermut dels Miquels.

Altres activitats importants de la festa major

Per la Festa Major, la colla gegantera organitza, des del 1985, una Trobada de Gegants i Capgrossos amb colles vingues d'arreu dels Països Catalans i de més enllà. El dia 29 de setembre, la geganta Montserrat va a cercar el seu ram després d'una tronada d'avís i els juntament amb en Miquel fan la seva tradicional cercavila tal i com porten fent des de l’any 1913. Durant el recorregut dels gegants vells es fan les habituals parades i ballades al “Gato Negro”, “Casa de l’Alcalde”, “Miquel del Vi”, “Escaletes del Mercat”, “Cal Mas” i per finalitzar al “Vermut dels Miquels”. la cercavila acaba amb una ballada davant la casa de l'alcalde.

Durant aquest dies també es celebren ballades de sardanes, havaneres, rock i altres actuacions musicals, ball, teatre, animació infantil, castellers, sopar popular, el festival flamenc, la Fira de Col·leccionisme i Brocanters, concurs de pintura, la Cursa Popular, mostra d'art comarcal, la Trobada de Puntaires, castell de focs d'artifici i altres activitats.

(Article publicat al llibre "Calendari de festes amb pirotècnia")

Singulars de les festes barcelonines