Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Miquel > Festes majors

La suposada intercessió d’aquest sant guerrer celestial en la Reconquesta a Catalunya féu que moltes viles adoptessin el seu nom, restessin sota la seva protecció i finalment el tinguessin per patró. En l’actualitat són nombrosíssimes les poblacions que celebren la seva festa major pels volts del 29 de setembre, diada de Sant Miquel.

Festa major
Barri de la Barceloneta, Aj. Barcelona (Barcelonès)
El barri marítim de Barcelona celebra, cada any pels volts del 29 de setembre, una Festa Major que se singularitza per la sortida del tradicional Canó de Sant Miquel, un canó festiu que recorre els carrers del barri disparant llaminadures.

Festa major de Sant Miquel
Molins de Rei (el Baix Llobregat)
La festa major de Molins de Rei es celebra cada any pels volts del 29 de setembre, diada del patró de la vila. D’entre els centenars d'activitats programades destaca el Correcuita del Camell, el passeig d'una gran figura del bestiari festiu català que es dedica a empaitar a menuts i grans.

Fira i festes de Sant Miquel
Llíria (el Camp de Túria)
Llíria és un bon exemple de com l’orografia influeix enormement en el calendari festiu d'una localitat. La lloma calcària de 217 metres d’altura que presideix la ciutat, coronada pel monestir de Sant Miquel, ha marcat des de sempre el tarannà dels llirians. Ja al segle XV, va ser un important centre de pelegrinatge, fet que va ser aprofitat per organitzar-hi una fira agrícola que, amb els anys, ha derivat en una gran festa de 15 dies de durada.

Festa de Sant Miquel
Alguer (Sardenya)
L'enclavament catalanoparlant més oriental de tot el domini lingüístic celebra la seva festa major per Sant Miquel, patró de la ciutat. La festa, coneguda també com a Nit de Sant Miquel, es caracteritza per acollir concerts d'una àmplia varietat d'estils musicals, des del jazz al rock o el cant tradicional alguerès.

Festa major a Cervià de les Garrigues (les Garrigues) - en honor a Sant Miquel. Amb llonganissades populars, esports, gegants i grallers, balls de nit, missa major i sardanes, etc. Telèfon: 973.17.80.02
Festa Major de Sant Miquel a Vallfogona de Balaguer (la Noguera) - amb el repic de campanes anunciant la festa major i penjada de senyeres, missa de Sant Miquel amenitzada per música de cobla, el pregó de festes, ballada de gegants i capgrossos acompanyats pels grallers de Vallfogona, sardanes amb la Cobla Orquestra Rosaleda, cucanyes tradicionals per als més petits i xocolatada, ball de tarda amb l'orquestra Rosaleda i la tallada del xop i ball de nit amb orquestra. Telèfon: 973.43.20.08
Festa major a Mont-Roig del Camp (el Baix Camp) - festa d'aquesta població que inclou el pregó de la Festa Major, actuacions musicals, pelegrinatge a l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca, sardanes, cursa de motocrós, trofeu de festa major de billar, Trobada de puntaires, xerrades, actes religiosos, festes i espectacles infantils i altres activitats. Telèfon: 977.83.71.29
Festa major de Castellar de N'Hug (el Berguedà) - la Festa Major és per Sant Miquel (28 i 29 de setembre); els actes principals són: el Ball Cerdà (dansa popular de caràcter cerimoniós), l’Ofici en honor a Sant Miquel, l’audició i ballada de sardanes i el ball a la nit. Telèfon: 93.825.70.50
Festa major del barri de Sant Miquel d'Olot (la Garrotxa) - es caracteritza pel to burlesc d'algun dels seus elements, que constitueixen una mena de paròdia dels de les Festes del Tura, com els gegants i el Ball Pla.
Festa major de sant Miquel del Cros, Argentona (el Maresme) - festa major d'aquest barri d'Argentona, que es celebra el darrer cap de setmana de setembre en honor a sant Miquel. Tres dies d'activitats programades per a gent de totes les edats. Inclou un concurs per triar la millor parella del barri o Parella Ideal, jocs i espectacles per a la canalla, i una cercavila que té lloc acabada la missa dedicada al sant.
Festa Major de Sant Miquel de Fluvià (l'Alt Empordà) - es celebra el 29 de setembre amb un sopar popular, concurs de dibuix, bicicletada popular, etc El dia de l'ofici, havernt acabat, es ballen sardanes. Telèfon: 972.568.070
Festa major de Palol de Revardit (el Pla de l'Estany) - es celebra el cap de setmana més proper a la diada de Sant Miquel amb el tradicional Concurs de Coques Casolanes. La festa dura tot el cap de setmana i també inclou balls, sopar de germanor, missa i ballada de sardanes, etc
Festa major a Riudellots de la Selva (la Selva) - en honor al co-patró sant Miquel, dura més d'una setmana. El rovell de la festa és el cap de setmana més proper als dies 28, 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre. El dia 29, ofici solemne, sardanes, trobada gegantera i concurs de coques. També s'hi fan un correfoc, un campionat de botifarra, concentració de motos antigues, un ball berenar del Casal de Jubilats, el partit de futbol de casats contra solters, la bicicletada del poble cap al polígon i el dinar popular amb ball de fi de festa major, etc Des de l'any 2005 es fa el concurs Pagès de Ferro. Telèfon: 972.47.70.05
Festa major d’Alforja (el Baix Camp) - la Festa Major d’Alforja seguia, històricament, el model de festes majors del Camp, al voltant de les tronades, del seguici de danses que acompanyava les autoritats en els seus desplaçaments rituals, la música de les gralles, els balls parlats, els castells o els diables. Als balls ja esmentats cal afegir-hi la també repetida participació dels Xiquets de Valls o la representació del Ball de la Rosaura. Sabem també de la representació del Ball de Sant Isidre i del Ball de sant Miquel, del reusenc Francesc Torné i Domingo, que va escriure o reelaborà diversos balls parlats. A la plaça es feia ball de coques, ball a la plaça de Dalt, en què els nois oferien coques a les seves balladores. Es dansava a ritme de jota.
Festa Major a Os de Balaguer (la Noguera) - se celebra el cap de setmana proper al 29 de setembre amb dos dies de balls, sopar de germanor, missa dedicada al patró Sant Miquel, trobada de gegants i tirada de bitlles, entre d'altres. S'hi havia fet un ball de galeres que simulava la batalla de Lepant. En aquesta representació de teatre de plaça intervenien nombroses naus de cartró que els dansaires duien al damunt, penjades a la cintura, i que simulaven un enfrontament naval entre les esquadres de la Lliga Santa i del Gran Turc. A banda del ball, hi havia llargs parlaments i es disparaven moltes pistoles i armes de pedra.
Festa Major de Rupit (la Selva) - té lloc el 29 de Setembre, el dia de Sant Miquel Arcàngel, patró de Rupit. S'organitzen un munt d'actes tradicionals, històrics, religiosos, culturals, esportius, etc. Actes per als més petits i per als més grans, actes per a tothom. D'aquests els més típics són la sardana de l'Alcalde i el ball dels gegants.
Festes patronals a Catarroja (l'Horta Sud) - dedicades a Sant Miquel, se celebren pels volts del 29 de setembre. Els dies anteriors es fan Moros i Cristians (les Embaixades), esmorzar popular i exhibició de Vela Llatina, Concurs internacional de all i pebre, Festa de la sega de l'arròs... El dia 28 es fa la Cavalcada de Sant Miquel, amb la participació de carrosses guarnides i el dia 29 missa i processó en honor al patró.
Festa patronals de Sant Miquel de Balansat, Aj. Sant Joan de Labritja (Eivissa) - festa patronal del nostre municipi en honor a l'arcàngel Sant Miquel. Organitzada per la Comissió de Festes de Sant Miquel. Amb concerts, correfoc, ball pagès...

Singulars de les festes barcelonines
Diversos autors, / El Cep i la Nansa Edicions