NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 23 de maig de 2024 | Guibert | Dia Mundial contra el Càncer    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Mare de Déu del Remei > Aplecs i romeries


Festes quinquennals
Explosió de devoció popular a la Mare de Déu del Remei
Alcanar (el Montsià), pels volts del 7 d'octubre


La Mare de Déu del Remei


Confeccionant una catifa


Un altar en un dels sectors


Detall d'un guarnit


 

Alcanar celebra cada 5 anys les excepcionals i espectaculars Festes Quinquennals, una expressió de la devoció popular a la Mare de Déu del Remei que la vila realitza en senyal d'agraïment. Durant dos setmanes, el poble transforma completament la seva fesonomia i el seu quefer diari.

Cada 5 anys les festes que Alcanar dedica a la Mare de Déu del Remei prenen un caràcter extraordinari. Són les anomenades Festes Quinquennals, una excepcional cita festiva de dues setmanes de durada i que gira al voltant del culte a la imatge de la Mare de Déu del Remei que normalment és al santuari que duu el seu nom.

El dia 7 d'octubre la talla de la Mare de Déu és portada des del Santuari on és la resta de l'any fins a la vila, que és dividida en nou sectors per a l'ocasió. La talla visita, un darrera l'altre, cadascun dels carrers que integren els nou sectors. Els canareus i canareves treballen col·lectiva i intergeneracionalment en l’engalanament del seu carrer, amb espectaculars catifes realitzades amb serradura de colors, flors, llavors, etc i amb d’altres ornamentacions fetes amb plàstic i materials reciclats. Un total de 24 quilòmetres de carrers es transformen en majestuoses catifes artesanals que serveixen per rebre a la Mare de Déu.

La seqüència ritual és la mateixa per cada sector: ben d’hora al matí hi ha rosari de l’aurora i missa, a la tarda el Trasllat de la Mare de Déu cap a l’altar que han confeccionat els veïns del sector i a la nit la solemne processó de la Mare de Déu pels carrers engalanats del sector. A més a més dels estrictament religiosos, també s'organitzen activitats d’animació per a menuts i grans.

Breu història de la celebració

La celebració té el seu origen el 7 d’octubre de l’any 1939 quan, amb l’arribada d’una talla nova, el poble d’Alcanar féu promesa a la Mare de Déu del Remei que li dedicaria unes festes cada cinc anys. La promesa es féu en agraïment pels favors aconseguits i pel suport obtingut de la Mare de Déu en els moments difícils. La Devoció al Remei està força extesa en diferents pobles del Delta i cada segon diumenge d’octubre aquesta religiositat popular es congrega al santuari dedicat a la Mare de Déu. La Diada del Remei de les Quinquennals es celebra amb la tornada en romiatge de la imatge de la Mare de Déu al santuari, on restarà cinc anys més, fins a les properes Festes Quinquennals.

Les darreres festes quinquennals van celebrar-se els anys 1999, 2004 i 2009.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Quinquennals.org


  5329 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  Junta d'administració de l'Ermita del Remei
http://www.quinquennals.org
Alcanar (el Montsià)
quinquennals@telefonica.net
Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org