Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Mare de Déu del Remei > Aplecs i romeries

Un dels costums associats als aplecs del Remei és el joc d'estirar la corda, un símbol del moment de l'any en què té lloc aquesta celebració, a cavall entre la tardor i l'hivern.

Festes quinquennals
Alcanar (el Montsià)
Alcanar celebra cada 5 anys les excepcionals i espectaculars Festes Quinquennals, una expressió de la devoció popular a la Mare de Déu del Remei que la vila realitza en senyal d'agraïment. Durant dos setmanes, el poble transforma completament la seva fesonomia i el seu quefer diari.

Aplec del Remei a Orriols, Aj. Bàscara (Alt Empordà) - organitzat per diferents entitats del poble. Telèfon: 972.56.00.07
Aplec del Remei a Castell d'Aro, Aj. Castell-Platja d'Aro (el Baix Empordà) - Segon diumenge d'octubre. Aplec anual a l’ermita de Nostra Senyora del Remei del Mas Eroles, una ermita reconstruïda a mitjan segle XVIII on hi ha diversos exvots mariners en forma de maquetes de vaixells penjats. És una de les festes més tradicionals d’aquest municipi. La trobada és organitzada per la parròquia de Castell d’Aro i la regidoria de comerç, turisme i festes de l’Ajuntament de Castell – Platja d’Aro. Al matí, romeria fins a l’ermita, missa cantada i una ofrena floral a la Mare de Déu, seguida d’una ballada de sardanes i una arrossada popular, que reuneix habitualment unes 800 persones, moment en que se sortegen també nombrosos premis aportats pels comerços de la població. Durant tot el cap de setmana hi ha diverses activitats complementàries. Telèfon: 972.817.284
Aplec del Remei a Flix (la Ribera d'Ebre) - aplec sardanista amb gran tradició que es fa a l'Ermita del Remei. Inclou un concurs de colles improvitzades i el repartiment de "cóc ràpid" i vi dolç per berenar. Matí i tarda.
Aplec del Remei a Arenys (el Maresme) - celebració que agermana els dos Arenys, Arenys de Mar i Arenys de Munt. Veïns d'amdúes poblacions van a l'ermita del Remei on es celebra una missa i una audició de sardanes.
Festa de la Mare de Déu del Remei a Ripoll (el Ripollès) - el diumenge més proper al 7 d’octubre, a l’ermita del Remei, amb sardanes. Ho organitza l’Associació de Veïns del barri del Remei. Telèfon: 972.71.41.42